Børn og unges nysgerrighed og interesse får sit helt eget område, når Historiske Dage i samarbejde med Spar Nord Fonden åbner Det Historiske Laboratorium – et område for børn i alle aldre, placeret i hjørnet ved Øksnehallens café.

Af Historiske Dage

I Det Historiske Laboratorium bliver der fortalt historier om historien, der kan røres, spørges og gøres, og så må de voksne også gerne være med. Den eneste forskel mellem den øvrige festival og her er, at historien har fået lidt ekstra gas, lidt mere sjov, og så er der skruet op for farverne: Historien er ikke kun grå, brun og beskidt, men også rød af blod, grøn af misundelse og hvid af skræk. Paletten er spækket, og bordet er dækket med oplevelser.

Historiske Dage er gratis for alle 0-17 år.

Lørdag den 18/3 2023


Klokken 10.00-12.00

Stå ret! Højre om!

Ret ryggen, spids ørerne og bliv dansk rekrut under 1. verdenskrig. Selvom Danmark ikke deltog i verdenskrigen, skulle de danske soldater trænes – for en sikkerheds skyld. Kom og kast med håndgranater og prøv bajonetfægtning.

Vært: Mosede Fort

Klokken 12.00-14.00
Ohøj landkrabbe!

Er du en slatten, svumpuklet sandorm? Fortvivl ej, du kan stadig blive en supersalt søulk! Lær at navigere, bind knob, smag beskøjter og tag et bandeordskursus med messedrengen Annalina. Du kan også teste, om du har styr på din sørøverviden og om du er lige så madmodig som en sørøver.

Vært: M/S Museet for Søfart

Klokken 14.00-15.00
Ludvig, Johanne Louise og Johann Friedrich

Kom og se tre korte animationsfilm om skuespilforfatteren Ludvig Holberg, super-divaen Johanne Louise Heiberg og den halshuggede hoflæge Johann Friedrich Struensee, mens du tegner lang næse, skæg og blå briller (eller hvad du ellers har lyst til) på dem.

Vært: Teatermuseet i Hofteatret

Klokken 15.00-16.00
Fjerpen og rustning

Er det nemmere at gå med rustning end at skrive med fjer og blæk? Det kan vi endelig få afklaret, når en skriverkarl og en væbner kommer på besøg direkte fra Middelalderen. Prøv en rustning, lavet til ridder Svane af Sundkøbings søn, og lær at svinge fjerpennen og skrive gotiske bogstaver.

Vært: Middelaldercentret Nykøbing Falster

Klokken 16.00-18.00
Gæk, gæk, gæk…

… mit navn er blevet væk. Du tror måske, at gækkebreve bare er sjov og ekstra chokoladeæg, men ved du, hvad man brugte dem til i 1800-tallet? Ved du, hvad et bindebrev er, og hvem der ikke måtte lave dem? Kom og klip dit eget og hør, hvad tjenestefolkene hvisker om.

Vært: Den Gamle By

Søndag den 19/3 2023


Klokken 10.00-11.00

Fjerpen og rustning

Er det nemmere at gå med rustning end at skrive med fjer og blæk? Det kan vi endelig få afklaret, når en skriverkarl og en væbner kommer på besøg direkte fra middelalderen. Prøv en rustning, lavet til ridder Svane af Sundkøbings søn, og lær at svinge fjerpennen og skrive gotiske bogstaver.

Vært: Middelaldercentret Nykøbing Falster

Klokken 11.00-13.00
Cæsars død

Cæsar ville gerne være kejser i det mægtige Romerrige, men den slags kan jo godt være farligt, og en dag blev han myrdet. Hvem gjorde det? Og hvorfor? Det er stadig et mysterium. Kom og gæt med i denne levende fortælling med lydeffekter.

Vært: Glyptoteket

Klokken 13.00-14.00
Forbryderalbum

Har du nogensinde taget en ekstra småkage, uden at nogen opdagede det? Så har du efterladt fingeraftryk på kagedåsen. Hvert menneske har sit helt eget fingeraftryk – kom og prøv en politiuniform og få trykt dit eget fingeraftryk, så du kan bevise, at det ikke var dig, der gjorde det!

Vært: Politihistorisk Forening

Klokken 14.00-15.00
Charme, selvtillid og lækkert hår

Mennesket har i utrolig lang tid gået utroligt meget op i… deres hår. I 1960’erne blev der opfundet en ny, smart måde at krølle håret på: Carmen Curlers, og der blev ansat tusindvis af kvinder på fabrikken. Kom og pak Carmen Curlers på tid, og få en flot krøllet paryk med hjem.

Vært: Museum Vestsjælland

Klokken 15.00-17.00
Hokus pokus og abracadabra

Tryllebog, sortebog, cyprianus – der findes mange navne for magiske bøger, hvor kloge mænd og koner skrev gode råd, opskrifter og formularer ned, om hvordan man afslører en tyv, helbreder syge eller måske laver kærlighedsmagi. Lav dit eget magiske papir med beskyttende symboler, formler og remser. Man ved aldrig, hvornår man får brug for det!

Vært: Hex! Museum of Witch Hunt