Det Historiske Laboratorium – et hjørne af Historiske Dage dedikeret til børn og unge i alle aldre – er tilbage, bare lidt større, lidt flottere og meget bedre.
Af Vibe Termansen
Laboratoriets husalkymist har taget sin tænkehat på og er i fuld sving med at snitte, grave, brodere, brygge, hamre, skrible og måske endda småeksplodere al mulig historie frem, der med rund hånd skal strøs ud over Det Historiske Laboratorium anno 2024 til frit indtag for alle besøgende.
Det Historiske Laboratorium præsenteres i samarbejde med Spar Nord Fonden.
Historiske Dage er gratis for alle fra 0-17 år.
Lørdag den 9/3 2024
Klokken 10.00-11.30
Forbryderalbum
Har du nogensinde taget en ekstra småkage, uden at nogen opdagede det? Så har du efterladt fingeraftryk på kagedåsen. Hvert menneske har sit helt eget fingeraftryk – prøv en politiuniform (til børn) og få trykt dit eget fingeraftryk, så du kan bevise, at det ikke var dig, der gjorde det!
Vært: Politihistorisk Forening
Klokken 11.30-13.30
Ohøj landkrabbe!
Er du en slatten, svumpuklet sandorm? Fortvivl ej! Kast i stedet anker, og lær at blive en supersalt søulk. Kom på bandeordskursus, test dig selv i den store sørøverquiz, eller prøv kræfter med livet til søs ved at smage på klamme ting fra kabyssen.
Vært: M/S Museet for Søfart
Klokken 13.30-14.30
Soldater-træning og rustning
Hvad skulle man kunne som soldat i middelalderen? Prøv en rustning, lavet til ridder Svane af Sundkøbings søn, eller kom i træning hos den barske Mester John, få skjold og lanse i hånden, og lær, hvad der kræves af en rigtig middelaldersoldat!
Vært: Middelaldercentret
Klokken 14.30-16.00
Flugtkongen og de andre rødder
Tunnelgravning med stoppenål og wc-børste, 70 meters armgang og rebstige af opvaskebørster. Få de bedste røverhistorier om finurlige flugter fra Horsens Statsfængsel. Snig dig ind bag murene, prøv selv det arbejde, fangerne flygtede fra, og hjælp med at sætte dem bag tremmer igen.
Vært: Fængselsmuseet
Klokken 16.00-17.00
Hjælp! Jeg vil af!
En gadehund og en flok bananfluer er bare nogle af de væsner, der gennem tiden har været i kredsløb om Jorden. Få styr på de rumrejsende og teknologien gennem tiderne og prøv, om du kan få en astronaut sikkert ned på jorden med din egen hjemmebyggede rumkapsel.
Vært: Danmarks Tekniske Museum
Klokken 17.00-18.00
Med nål og tråd
Har du fuldstændig styr på sortsyning, kontursting, kædesting og splitsting? Nej, vel? Det er hverken sort magi eller dansetrin, men simpelthen sting, altså måder at sy og brodere på, der har været brugt gennem tiden. Prøv selv! Du skal nok få hjælp.
Vært: Tråde i tiden
Søndag den 10/3 2024
Klokken 10.00-11.30
Helt kanon!
Hvordan virker en kanon? Hvad vejer en granat? Kan pigtråd indhegne andet end køer? Tag med tilbage i historien til de soldater, der skulle forsvare Danmark. Hjælp med at lade kanonen, byg en pigtrådsafspærring, fjenden ikke kan komme igennem, og prøv soldaternes geværer og uniformer.
Vært: Oplevelsescenter Vestvolden & Skoletjenesten Københavns Befæstning
Klokken 11.30-12.30
Knæhøj karse
Sæt jer ned på numsen, børn, for i dag skal vi lave kartoffeltryk. Det er en både anti-kapitalistisk, fredelig og folkelig måde at realisere sig selv på. På den måde kan alle være kunstnere – også dig! Lav dit helt eget viskestykke sammen med kollektivisterne fra 1970’erne.
Vært: Den Gamle By
Klokken 12.30-14.30
Kranier og fossiler
Ligner du en abe? Hvor meget stenaldermenneske er der i dig? Hvilke dyr og planter regerede på Jorden, længe før romerne, vikingerne og inkaerne? Se og sammenlign kranier fra 3 millioner års menneskearter, og hør om fossiler, jagten på dem og andre sjove opdagelser gennem tiden.
Vært: Statens Naturhistoriske Museum
Klokken 14.30-15.00
Ja, det er, hvad JEG har hørt…
Vidste du, at en mand fik hikke i 1873 og først holdt op med at hikke 68 år efter? Ved du, hvorfor man ikke skal købe katten i sækken, eller hvordan tre hovedløse torsk havnede på Islands første flag? Kom og hør en fortælling om, hvordan det (eller noget andet) gik til. Sådan cirka, altså.
Værter: Aske og André fra podcasten Sådan Cirka
Klokken 15.00-16.30
Hjælp arkæologerne!
Hver dag dukker arkæologiske fund op ved udgravninger i København. Sko og kridtpiber, potteskår i fine mønstre, drikkeglas og dyreknogler. Hjælp arkæologerne med at sortere potteskår, og se, om du kan kende forskel på knogler fra en ged, en ko og en hest.
Vært: Københavns Museum
Klokken 16.30-17.00
Ja, det er, hvad JEG har hørt…
Vidste du, at en mand fik hikke i 1873 og først holdt op med at hikke 68 år efter? Ved du, hvorfor man ikke skal købe katten i sækken, eller hvordan tre hovedløse torsk havnede på Islands første flag? Kom og hør en fortælling om, hvordan det (eller noget andet) gik til. Sådan cirka, altså.
Værter: Aske og André fra podcasten Sådan Cirka
Hele weekenden: Tidsrejsen
Kast dig på egen hånd eller sammen med venner og familie ud i et løb rundt i Øksnehallen gennem 1000 års historie, fra middelalderen til i dag.
Hent et pergament på Det Historiske Laboratorium, lær det hemmelige kodeord udenad, passér tidsportalen og hjælp alkymisten med at tids-kvalificere et vaskeægte forsøg på at fremstille guld.
Undervejs skal du løse nogle af de opgaver, man har skullet kunne klare på forskellige tider i historien. Dumper du, kan du se frem til et års forbrug af kindheste. Klarer du den, kan du på ubestemt tid fortælle din historielærer, dine forældre og tilfældige damer i bussen, hvor overlegen en historienørd du er. Der venter med andre ord evig hæder.
Må historien være med dig!
Du er velkommen på tidsrejsen lørdag fra klokken 10.00-18.00 og søndag fra 10.00-17.00.