Historiske Dage 2025:

150+ events,

7 scener, 75 timer

 

Køb billet

Program: LØRdag den 29. marts

DR-SCENEN

RØD SCENE

BLÅ SCENE

GRØN SCENE

ORANGE SCENE

ONKEL DANNY-SCENEN

RÅHUS-SCENEN

10:00

10:20 OFFICIEL ÅBNING AF HISTORISKE DAGE.
10:30 STALINS ARV OG HISTORIENS BETYDNING. Mikhail Kasyanov. Moderator: Charlotte Flindt Pedersen.

Ruslands historie, herunder ikke mindst Stalintidens undertrykkelse, har haft voldsom indflydelse på tænkning og praksis i det nuværende russiske styre, på Ruslands aggressive færd over for Vesten og ønsket om kontrol med de øvrige tidligere Sovjetstater. Mikhail Kasyanov, vicepremierminister og finansminister under Boris Jeltsin og premierminister fra 2000-2004 i Vladimir Putins første regering, taler om dette med direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, Charlotte Flindt Pedersen. I dag er Mikhail Kasyanov en kritisk stemme i den russiske opposition, som siden juni 2022 har været nødsaget til at opholde sig uden for landet. Han blev erklæret “udenlandsk agent” af styret i 2023.

10:30 DANSKE SKIBSVÆRFTER – STORHED OG FALD. Lars K. Christiansen. Moderator: Ole Sohn.

Engang for ikke så mange år siden var mange tusinde mennesker beskæftiget i en industri, der var med til at definere Danmark: skibsindustrien. I dag ligger værfterne tyste hen, revet ned eller ombygget til andre formål. Historiker Lars K. Christensen fortæller historien om dengang, vi byggede skibe – fra 1912, hvor B&W byggede verdens første dieseldrevne oceangående skib og grundlagde en international førerposition, til 2006, hvor Lindøværftet byggede det, der dengang var verdens største containerskib: det næsten 400 meter lange ‘Emma Mærsk’. Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er moderator.

10:30 BRYSTERNES KULTURHISTORIE. Mette Byriel-Thygesen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

En kontroversiel, kommerciel, undertrykt, moderlig, erotisk og (indimellem) befriet kropsdel. Etnolog og museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen og historiker og journalist Dorthe Chakravarty dykker ned i brystets kulturhistorie, en fortælling om både forargelse og beundring.

10:30 GULLASCHBARONER OG MINUTMILLIONÆRER. Poul Duedahl. Moderator: Bo Lidegaard.

Gullaschbaroner, børshajer og champagnepiger. 1. verdenskrigs minutmillionærer var ødsle og fortsatte deres ekstravagante livsstil længe efter, at krigen var slut. Historikeren Poul Duedahl er gået i fodsporene på krigsspekulationens centrale skikkelser og taler med historiker Bo Lidegaard om deres tilholdssteder, netværk og lyssky affærer.

10:30 WEYSE PÅ VRANGEN. Jens Hesselager, Melissa Baug og Jakob Horsbøl.

C.E.F. Weyse var på mange måder stereotypen på en guldalderkomponist, der levede under enevælden. Ledsaget af musikalske indslag ved sopran Melissa Baug og pianist Jakob Horsbøl udfordrer musikforsker Jens Hesselager denne opfattelse ved at belyse nogle ofte oversete aspekter af Weyses rolle for dansk musikliv. Det gælder Weyses fokus på lejlighedsværkets betydning, den æstetiske modpol til “rossinismen”, der opstod i de københavnske saloner (her omtalt som “Københavnerklassikken”), samt Weyses jordnære forståelse for kroppen, mad og det fysiske helbred.

10:30 VIKINGETIDENS RINGBORGE: EN ARKÆOLOGISK GÅDE. Søren Michael Sindbæk. Moderator: Cecilie Nielsen.

Da den første af vikingetidens store ringborge, Trelleborg, blev udgravet i 1930’erne, var den en arkæologisk gåde. Hvem havde bygget den, og hvorfor? Da den største ringborg, Aggersborg, blev opdaget ti år senere, voksede gåden kun endnu mere. Tag med arkæolog Søren Sindbæk på opdagelse, når han taler med historiker Cecilie Nielsen om alt det, vi i dag ved om borgene – og det, vi tror, vi ved.

11:00

11:10 I OMSORGENS TJENESTE. Liv Thomsen.

Vært og tilrettelægger Liv Thomsen fortæller om sit arbejde med at formidle omsorgsfagenes historie. Det er historien om alle de mennesker, der har taget imod os, leget med os, uddannet os, behandlet og trøstet os – fra fødsel til død.

11:40 HAVETS GÅDER – ARKÆOLOGI PÅ 13 METERS DYBDE. Otto Uldum. Moderator: Cecilie Nielsen.

Hvordan udgraver man et flere hundrede år gammelt vrag – når det ligger dybt under havets overflade? Kom helt tæt på og få et smugkig på helt unikke optagelser af en af de mest omfattende arkæologiske udgravninger under vand i Danmark. På scenen er marinearkæolog og museumsinspektør Otto Uldum fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der sammen med DR’s Cecilie Nielsen fortæller om det besværlige, farlige og spændende arbejde, når man arbejder med arkæologi under vand.    

11:00 POLEN 1939-45. Torsten Granov.

Polens historie fra 1939-45 rummer nogle af de mørkeste kapitler fra 2. verdenskrig – men landet var også centrum for afgørende begivenheder i krigens forløb. Delingen af landet mellem Nazityskland og Sovjetunionen ved krigens begyndelse, den polske modstandsbevægelses kamp og forhold til de allierede og Sovjetunionen, massakren på de polske officerer i Katyn og rædslerne i Auschwitz og andre udryddelseslejre vidner om en nation fanget i stormagternes spil. Historiker og direktør ved Cultours, Torsten Granov, fortæller.

11:30 KLEOPATRA: MAGT, MYTER OG MYSTERIER. Maria Helleberg.
Kleopatra er en af historiens mest fascinerende, men også forvanskede skikkelser. Hun er blevet både romantiseret og nedgjort, men hvad ved vi egentlig om Egyptens sidste dronning, og hvad er stadig omgærdet af mystik? Hvordan overlevede hun familiens brutale magtkampe? Hvor ligger hendes grav? Og hvem var hendes bedstemor, hvis oprindelse fortsat diskuteres?
Maria Helleberg dykker ned i Kleopatras liv og de ubesvarede spørgsmål. Hvorfor kunne hun ikke undslippe Augustus eller redde sin søn med Cæsar? Og hvad var sket, hvis Cæsar havde overlevet attentatet?
11:00 FORTIDENS KLIMA I SKIBENES LOGBØGER. Adam Jon Kronegh og Martin Stendel.

Skippere og styrmænd på danske skibe har gennem flere århundreder optegnet oplysninger om vejr og vind i logbøger på rejser verden over. De historiske vejrobservationer er dog aldrig før anvendt systematisk – før nu. Arkivar ved Rigsarkivet Adam Jon Kronegh og Martin Stendel, klimaforsker på DMI, taler om projektet ’Ropewalk’, der kombinerer historie og klima. Med udgangspunkt i skibsjournalernes omfattende data fortæller de om, hvordan tekstgenkendelse og kunstig intelligens åbner nye muligheder for at kortlægge klimaets og vejrets udvikling gennem tiden.

11:30 QUIZ MED JEANETTE VARBERG OG LEX – DANMARKS NATIONALLEKSIKON. TEST DIN HISTORISKE VIDEN! (HUSK AT DOWNLOADE KAHOOT-APPEN). Jeanette Varberg.

Har du styr på vikingerne, middelalderen og de store begivenheder, der har formet vores land? Eller må du skynde dig at “lexe” dig frem til viden på Danmarks Nationalleksikon, så du kan udfordre dig selv og vennerne på din historiske viden?

Arkæolog og forfatter Jeanette Varberg guider dig igennem spørgsmålene, mens du bliver klogere på Danmarkshistorien og måske endda lærer noget helt nyt.

Der er præmier på højkant til de bedste historiske hjerner – og måske en overraskelse eller to undervejs! Så tag din familie, venner eller bare din egen historiske interesse under armen og kom til en quizoplevelse, der både underholder og udfordrer.

11:00 ABBA OG VEMODET. Jan Gradvall. Moderator: Jørgen de Mylius.

ABBA’s position i musikhistorien er uden sidestykke. De har lavet popsange som, et halvt århundrede efter de blev indspillet, fortsat bliver lyttet til over hele verden. Hvordan lykkedes det for den svenske popgruppe at blive – og forblive – så elsket? Den svenske journalist og kender af popkultur Jan Gradvall har fulgt og interviewet medlemmerne af bandet de sidste 10 år. Han taler med radiovært og musikjournalist Jørgen de Mylius.

11:40 DANSKE KVINDER UNDER BESÆTTELSEN. Helle Juhl. Moderator: Niels Krause-Kjær.

Under besættelsen spillede kvinderne en betydelig rolle. De gav husly til eftersøgte, trøstede, opmuntrede og ydede omsorg, når mænd, kærester og sønner blev taget, gik med illegale blade i barnevognen og klarede sig uden forsørger, når de blev nødt til det. For nogle af kvinderne åbnede krigen for en uvant selvstændighed, mens andre måtte lide de største tab. Forfatter Helle Juhl taler med journalist Niels Krause-Kjær om besættelsens kvindeliv. 

11:10 FRA 1700-TALLETS ADELIGE DANSESALE. Anne-Marie Sjørman og Danske Empire Dansere.
Tag med på en rejse tilbage til 1700-tallets dansesale, når Danske Empire Dansere bringer liv til Reventlows node- og dansebog fra godset Pederstrup på Lolland. Dansemester Anne-Marie Sjørman har undersøgt bogen nærmere. Den er dateret til 1799, men er sandsynligvis meget ældre, og størstedelen af melodierne og dansene har engelske rødder.
Oplev dansene udført til samtidens musik og få indblik i den fascinerende dansenotation og de detaljer, der gemmer sig i bogen.
11:40 175 ÅRS DANSK REVY. Peter Engholm. Moderator: Rikke Rottensten.

Man binder os på mund og hånd’, ‘Ølhunden glammer’, ‘Op og dååååå’ og humørbombens cha cha cha berømte, minderige og sjove højdepunkter fra dansk revy, som i 2025 fylder 175 år. Revy er en helt unik udtryksform for danskerne. Generationer har gennem tiden oplevet genren. Revy er noget, man går til. En festlig aften, hvor samfundets top og tidens store spørgsmål tages under satirisk behandling. Vi ser samtidig os selv spejlet i samfundssatiren. Forfatter Peter Engholm taler med Rikke Rottensten, museumsinspektør på STORM, om dansk revys historiske højdepunkter, revyen i dag og ikke mindst dens relevans i fremtiden!

11:00 VALDEMAR SEJR. Lars Kjær. Moderator: Tore Leifer.

Han gav os Jyske Lov med de berømte ord: ”Med lov skal land bygges”. Hvem var han? Kongen spillede en stor rolle i skabelsen af det Danmark, vi kender, med de symboler og fortællinger, der er fundamentet for dansk selvforståelse. Samtidig skabte han et imperium, hvor tyske og slaviske folk var lige så vigtige som de danske undersåtter.

For at fortælle den grænseoverskridende historie har lektor i middelalderhistorie ved Northeastern University i London Lars Kjær været i udenlandske kilder og genlæst gamle danske. Han folder den ud sammen med redaktør og podcastvært Tore Leifer.

11:30 GRÆNSELØSE JØDER I 1700-TALLET. Bent Blüdnikow. Moderator: Janus Møller Jensen.

I 1700-tallets Danmark udfoldede sig en verden fyldt med eventyrere, handelsmænd og diplomater, der sprængte nationale grænser. Kong Frederik 5. satsede økonomisk og militært på handel med det isolerede Marokko, og som det første europæiske land underskrev Danmark en handels- og fredstraktat med sultanen, der drømte om rigdom og handel med europæiske magter. I samtale med direktør for Dansk Jødisk Museum, Janus Møller Jensen, fortæller historiker Bent Blüdnikow om to jødiske familieklaner, Sumbel og Buzaglo, der oprindelig kom fra Marokko, men slog sig ned i London, Berlin, København, Amsterdam og Altona.

11.00 2. VERDENSKRIG LANGT UDE OG HELT HJEMME
DE BRITISKE KVINDERS ROLLER UNDER 2. VERDENSKRIG. WW2 Tommies.

Total krig er måske et tysk udtryk, men intet samfund under 2. verdenskrig var så totalmobiliseret som det britiske. Flere end syv millioner kvinder blev mobiliseret ikke blot i industrien, men også gennem værnepligt, og over 400.000 kvinder var i uniform. WW2 Tommies tager et blik på kvindernes vitale bidrag, som hurtigt blev glemt i eftertidens historieskrivning.

KAPERKRYDSEREN ATLANTIS TOGT – 622 DAGE PÅ HAVET. Tom Wismann.

Fra marts 1940 til november 1941 var den tyske kaperkrydser Atlantis til søs – på jagt efter engelske og allierede handelsskibe. Den sænkede 16 handelsskibe og tog seks som priser. Den var ikke i havn en eneste gang i i løbet af de små to år. Tom Wismann fra Marinehistorisk Selskab fortæller om krydserens aktioner og dens endeligt i Sydatlanten.

12:00

12:10 ”JEG ER MIG SELV EN GÅDE” – MEN KENDER VI HAM I DAG? H.C. ANDERSEN I ORD OG BILLEDER. Jesper Wung-Sung og Jens Andersen. Moderator: Birthe Melgård.

Et forfatterskab med kolossal betydning – og et menneske, forfatterne Jens Andersen og Jesper Wung-Sung lige har skrevet om. Samtale i ord og billeder om Danmarks verdensberømte nationaldigter. Moderator er seniorredaktør Birthe Melgaard.

12:50 ÅNDEN FRA 89. Lykke Friis. Moderator: Bo Lidegaard.

35 år efter murens fald gør direktør i Tænketanken EUROPA, Lykke Friis, og historiker Bo Lidegaard status over et Europa, der står over for store udfordringer. Er håbets år blot en parentes i et Europa med landkrig, krigsforbrydelser og et nyt jerntæppe – og hvad er læren af 1989?

12:00 DET DANSKE ALKOHOLPARADOKS. Lars Iversen. Moderator: Søren Brostrøm.

På trods af en europæisk førsteplads i disciplinen ”børn og unges druk” har danskerne aldrig drukket mindre end i dag. Siden 1980’erne har alkoholforbruget i Danmark været støt faldende, samtidig med at det aldrig har været lettere at købe alkohol overalt og på alle tider af døgnet. Professor, dr.med. og forfatter til ’Det danske alkoholparadoks’ Lars Iversen taler med  speciallæge og tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm om de forandringer i samfundet, som de seneste 40 år har været med til at skrue forbruget mærkbart ned.

12:30 ...DEN ANDENS BRØD: DA EN TREDJEDEL AF EUROPAS BEFOLKNING DØDE – OG DET VIRKELIG VAR GODT FOR ØKONOMIEN. Andreas Bonde Hansen og Thit Birk Petersen.

Den sorte død og den lille istid. To sammenfaldende hændelser, som på overfladen havde apokalyptiske konsekvenser for Europa. Når man dertil lægger nogle af middelalderens største krige, betyder det, at Europas befolkning skrumpede med ca. en tredjedel i perioden ca. 1300-1450.

Det skulle vise sig at være en velsignelse i forklædning for Europas udvikling mod det moderne. Social mobilitet, reallønsfremgang, bykulturens opblomstring og helt nye måder at handle på medførte økonomiske systemer og nye tanker, som Europa bygger på den dag i dag.

Museumsinspektør ved Middelaldercentret Thit Birk Petersen og centerchef, Andreas Bonde Hansen, tager dig med i en farverig gennemgang af senmiddelalderens store ulykkers positive effekter, og fortæller historien om, hvordan denne periode blev afgørende for Europa, som vi kender det i dag.

12:10 FANTASTISKE SKIBSVRAG VED GOTLAND. Mikael Fredholm.

På bunden af havet omkring Gotland findes nogle af Nordens bedst bevarede skibsvrag, hvilket skyldes, at vragene ligger på store dybder. Der er tale om flere forskellige typer skibe – både større og mindre handels- og orlogsskibe fra især 1500- 1700-tallet. Marinearkæolog Mikael Fredholm fra VRAK – Museum of Wrecks fortæller om skibene og deres historie, inden de havnede på bunden af Østersøen.

12:40 FRA KAOS TIL ORDEN I MELLEMKRIGSTIDENS FORSTAD. Lisbeth Hollensen og Bitten Larsen.

I mellemkrigstiden blev den gryende forstad til en kampplads, hvor borgerrettigheder, kloakering og retten til egen bolig var til forhandling. Folk flygtede folk ud af de osende og usunde storbyer, og man skulle tro, at de gryende forstæder rundt om storbyerne var lig med det enkle liv. Lys, luft og grønne områder – kunne det blive bedre? Forstadsmuseets museumsinspektører Lisbeth Hollensen og Bitten Larsen guider os fra den tidligste forstadsudvikling, der mest af alt mindede om det vilde vesten, til tiden lige op til 2. verdenskrig, hvor arkitekttegnede villaer og ordnede forhold tiltrak nye familier.

12:10 FÆNGSELSVÆSENET UNDER BESÆTTELSEN. Signe Vase. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Det er sjældent, at fængselsbetjente hjælper fanger med at flygte. Men det skete under besættelsen i Danmark, hvor modstandsfolk blev befriet fra danske fængsler i farefulde befrielsesaktioner. Historien om besættelsestiden er mere end sabotage og samarbejdspolitik. Historiker Signe Vase fra Fængselshistorisk Selskab taler med historiker og journalist Dorthe Chakravarty om, hvordan fængselsvæsenet kan bruges som en prisme til at forstå danskernes med- og modspil under besættelsen.

12:40 SØFARTENS GLEMTE KVINDER. Mikkel Leth Jespersen. Moderator: Anni Mogensen.

Jorden rundt på stolte skibe. Ophold i eksotiske havnebyer. Fødsler i høj sø. Historiker og formand for Historisk Samfund for Sønderjylland, Mikkel Leth Jespersen, har skrevet om en gruppe sønderjyske kaptajnsfruer, der i 1800-tallet sejlede på langfart med deres mænd. En for de fleste ukendt historie, som nuancerer den traditionelle søfartshistories stereotyper og giver et nyt og feminint perspektiv på dansk søfart. Mikkel Leth Jespersen taler med Anni Mogensen, direktør for M/S Museet for Søfart.

12:10 MEN MAN KAN IKKE BINDE ÅND. REVYEN UNDER BESÆTTELSEN. Rikke Rottensten og Jakob Steen Olsen. Modrator: Adrian Hughes.

Den danske revy oplevede en guldalder under besættelsen. Det at sidde sammen i en sal og grine indforstået af de små, indirekte hentydninger til besættelsesmagten, til krigen og til drømme om frihed, var en vigtig ventil for danskerne. At høre alt det man tænkte og følte, men ikke altid kunne sige offentligt udtrykt på en scene, var en stærk følelse. Så stærk at det store revyteater Apollo på Frederiksberg i januar 1945 blev schallburgteret og flere revyforfattere måtte gå under jorden eller flygte til Sverige. Men der var stadig nok at lytte til, at grine indforstået af og klappe begejstret og samstemmende over.

Journalist og radio-tv-vært Adrian Hughes tager os sammen med kulturjournalist og teateranmelder Jakob Steen Olsen og museumsinspektør på Frederiksbergmuseerne Rikke Rottensten med tilbage til besættelsestidens revy.

12:50 BESÆTTELSESTIDENS MUSIKALSKE PERLER. Et letsindigt ord.

Koncert med besættelsestidens musik, skrevet og spillet af bl.a. Poul Henningsen (PH), Kai Norman Andersen, Gerda og Ulrik Neumann, Børge Müller, Leo Mathiesen, Svend Asmussen. Gruppen ’Et Letsindigt Ord’ består af sangerinde Karoline Budtz, Jens Christian Kwella på guitar og Kim Mikkelsen på kontrabas. De kommer igennem tidens revyfavoritter, krydret med enkelte swingnumre og suppleret med små fortællinger om de komponister, tekstforfattere og musikere, der skabte og fremførte musikken.

12:00 YTRINGSFRIHED UNDER PRES. Per Stig Møller. Moderator: Johannes Henriksen.

Demokratiet er ungt og under pres både udefra og indefra. Med historiske eksempler fra antikkens Aristoteles over renæssancens Erasmus til moderne tid taler forfatter og tidligere minister Per Stig Møller med debatredaktør Johannes Henriksen om, hvordan magthavere gennem censur har undertrykt sandheden for at bevare deres magt. De trækker paralleller til nutidens “post-truth”-samfund, hvor løgne og misinformation måske er ved at splintre demokratierne.

12:30 TO AF 2. VERDENSKRIGS MEST BERØMTE COMMANDORAIDS. Martin A. Husted. Moderator: Jarl Cordua.

To af 2. verdenskrigs mest berømte commando-raids var tyskernes erobring af det på papiret uindtagelige belgiske fort Eben Emael den 10. maj 1940 og englændernes ødelæggelse af den strategisk vigtige flådehavn Saint-Nazaire ved atlanterhavskysten den 28. marts 1942. Med blot 60 soldater erobrede tyskerne i ly af natten og med brug af svævefly Belgiens stærkeste fæstning, som var bemandet med en garnison på 800 soldater. Den britiske Operation Chariot havde langt større tab, men med list lykkedes det at sprænge tyskernes vigtigste atlanterhavshavn i stumper og stykker.

Historiker Martin Husted taler med politisk kommentator og vært på podcasten Hitlers Æselører, Jarl Cordua, om, hvordan det gik til, og hvad perspektiverne var før, under og efter begivenhederne.

12.00 FORBEHOLDT BØRN OG GAMLE VARER
LEGEPLADSEN I ET KULTURHISTORISK PERSPEKTIV. Benny Schytte.

Legepladsens kulturhistorie beskrives i ord og billeder fra børns leg i gaden til oprettelsen af de første legepladser. Kultursociolog og tidligere formand for Dansk Legeplads Selskab, Benny Schytte, fortæller om de politiske og kulturelle kræfter, som anså legepladsen som et vigtigt element i forbedringen af børns vilkår.

KAFFEMØLLER, KRÆMMERHUSE OG KANDIS. Jakob Caspersen. Moderator: Morten Thomsen Højsgaard.

”Hvad sku’ det være?” Købmandsgårdene og købmandstraditionerne lever videre på mange danske museer. Hvad er det, der gør, at borgerne bliver ved med at være fascinerede af de gamle varer, købmandsdiske og indpakning i brunt papir? Museumsinspektør Jakob Caspersen fra Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde i samtale med museumsdirektør fra ROMU Morten Thomsen Højsgaard om det ualmindelige i det almindelige.

13:00

13:20 OLDTIDENS KLÆDER ER ARKÆOLOGERNES GLÆDER. Ulla Mannering. Moderator: Jeanette Varberg.

Hvordan klædte man sig i oldtiden? Det ved professor ved Nationalmuseet Ulla Mannering alt om, lige fra den ældste stenalder til og med vikingetiden. Her er det facts og ikke forestilling om fortidens klædedragt, man kan høre om. Modeller fremviser oldtidens tøj på scenen, og Ulla Mannering taler med arkæolog og forfatter Jeanette Varberg om skind-, væve- og syteknik, om dragternes farver og om dragterne fra inderst til yderst. At vide hvordan mennesker i Danmarks oldtid gik klædt, bringer os tættere på, hvem de var. For man siger jo, at klæder skaber folk.

13:50 HISTORISKE DAGES FORNYELSESPRIS. Mie Ellekilde og Henrik Thorvald Rasmussen.

Hvem har i 2024 fornyet måden at formidle historie på?

13:00 ÅRETS HISTORISKE BOG – PRÆSENTATION AF DE NOMINEREDE. Poul Porskær Poulsen.

Mød de nominerede forfattere til Årets Historiske Bog.

13:30 CRYSTAL PALACE: INGENIØRTEKNISK MIRAKEL OG BEGYNDELSEN PÅ MODERNITETEN. Eirik Høyer Leivestad. Moderator: Adam Paulsen.

Joseph Paxtons Crystal Palace, opført i 1851 til Verdensudstillingen i Londons Hyde Park, blev et symbol på den industrielle æra og fremtidens muligheder. Fra starten var bygningen langt mere end blot et ingeniørmæssigt mesterværk – den skabte også intense debatter om modernitet og fremskridt, der rakte langt ud over Englands grænser.

I samtale med lektor i litteraturvidenskab Adam Paulsen udforsker den norske forfatter Eirik Høyer Leivestad historien om Crystal Palace. De taler også om, hvordan Crystal Palace – selvom bygningen gik under i en brand i 1936 – den dag i dag er relevant som idé og kulturelt fænomen.

13:10 FREMMEDLEGIONÆREN PRINS AAGE. Eric Bourgois og Jan René Westh.

Prins Aage var søn af prins Valdemar og barnebarn til Christian 9. Hans historie og lange karriereforløb ved Den Kongelige Livgarde og Den Franske Fremmedlegion bidrager til en helt særlig relation mellem Livgarden og Legionen. Historisk leder ved Den Kongelige Livgarde, Eric Bourgois, og vicepræsident I Ordenshistorisk Selskab, Jan René Westh, fortæller prins Aages historie gennem de anerkendelser og ordener, som prinsen modtog.

13:40 OPERA PÅ HOLBERGS TID. Henrik Engelbrecht.

Frederik 5.s engelske dronning Louise er vild med opera, og hun er selv elev af selveste Händel. Hun sørger for, at københavnerne kan opleve italiensk opera i midten i 1700-tallet – selv om de fleste synes, at den slags udenlandsk underholdning er topmålet af snobberi. Én af dem er komedieforfatteren Ludvig Holberg – og han lægger ikke fingrene imellem. Tag med operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht på en forrygende tur tilbage til København på Holbergs tid og mød de italienske sangere, kapelmestre og komponister, som vender op og ned på danskernes forhold til opera.

13:10 THI KENDES FOR RET. Einar Mar Gudmundsson. Moderator: Poul Duedahl.

For 200 år siden var farlige ideer i omløb på Island – kætterske forestillinger om lighed og retfærdighed. I hemmelighed lagde lyssky personager planer om at lette overklassen for deres økonomiske byrder. Myndighederne var mildt sagt ikke begejstrede for disse forbryderiske tanker, der eroderede selve samfundsfundamentet og måtte bekæmpes. Oprøret skulle for enhver pris holdes nede. Den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson har i flere romaner skrevet om perioden og taler med historiker Poul Duedahl om denne tid og om sine fortællinger.

13:50 ET DRAMA PÅ KALMARUNIONENS TID. Niklas Natt och Dag.

Niklas Natt och Dag vækker middelalderen og sin egen familiehistorie til live i den historiske roman ‘Skæbnen og håbet’. Året er 1434: Kalmarunionen knager i fugerne og styres med usikker hånd fra Danmark af Erik af Pommern, og i nord bryder et oprør ud, ledet af mineejeren Engelbrekt Engelbrektsson. En fortælling om politisk rænkespil og episk kærlighed i middelalderen. 

13:50 BÅDE VIRKELIGHED OG FANTASI: LIVE HISTORIEFORTÆLLING – OM HISTORIEN. Aske Ebbesen og Andre Andersen.

Historiefortællerne Aske Ebbesen og André Andersen mestrer historiefortællingens gamle kunst og trækker på traditionen fra tidernes første jagthistorier ved bålet. De skaber levende og nærværende fortællinger, der ikke blot genfortæller historien, men åbner for nye lag og farver.

Her er ikke tale om højtlæsning, men om mundtlig overlevering fra fortæller til publikum, hvor magien opstår i mødet. Med humor, improvisation og et stærkt scenisk udtryk gør de fortidens dramaer til vedkommende oplevelser fyldt med stof til eftertanke.

13:00 INVASIONEN I NORMANDIET – 2. VERDENSKRIGS MEST KOMPLICEREDE OPERATION. Torsten Granov, Poul Grooss og Niels Klingenberg Vistisen.

Verdens mest komplicerede militære operation – landgangen i Normandiet 6. juni 1944 – fascinerer og tryllebinder stadigvæk. Det gælder også for tre erfarne historikere og rejseledere som Torsten Granov, Poul Grooss og Niels Klingenberg Vistisen fra Cultours. Hvad hæfter de sig ved som det mest imponerende ved begivenheden og som årsagen til, at D-dag stadig fanger interessen i 2025.

13:30 DE DANSKE SS-DESERTØRER. Dennis Larsen. Moderator: Bent Blüdnikow.

Tusindvis af danske mænd gik frivilligt i tysk krigstjeneste under 2. verdenskrig – og fortrød. Nogle havde held med faneflugten, men mange forsøg mislykkedes. De blev dømt ved tyske SS-krigsretter og endte i straffelejre eller straffeafdelinger ved fronten. Hvis ikke de betalte den ultimative pris og blev henrettet af SS. Med adgang til unikt og hidtil ukendt arkivmateriale kan museumsinspektør fra Frøslevlejren/nationalmuseet Dennis Larsen fortælle en række skæbnehistorier, der føjer et nyt kapitel til dansk besættelsestidshistorie. Samtalepartner er journalist og historiker Bent Blüdnikow.

13.00 BEFRIELSENS SYNDEBUKKE. Lotte Hammeken, Ayshan Qvortrup, Morten Hammeken og Sascha Qvortrup.

Det gik stærkt og med stærke følelser i befrielsesdagene i 1945. Uden et politi og retsvæsen, der kunne sørge for orden blev mange – i titusinder – jaget og stemplet som stikkere, landsforrædere – og tyskervenlige. En mindre klapjagt på formodede skyldige hærgede i dagene med brutal fremfærd overfor syndebukke og deres familier. Med historiske billeder og filmklip som baggrund sættes  en stemningsfuld ramme, mens vidneberetninger og førstehåndsudsagn læses op for at give et levende indblik i tiden og for at formidle de barske efterdønninger af krigens afslutning. Mevirkende er forlægger Lotte Hammeken, skuespiller Ayshan Qvortrup, journalist Morten Hammeken og idehistoriker og præst Sascha Qvortrup

14:00

14:10 HISTORIELÆRERFORENINGENS HISTORIEKONKURRENCE. Trine Villumsen og Margen Ott.

For 19. gang har Historielærerforeningen udskrevet Historiekonkurrencen for elever på ungdomsuddannelserne. Temaet for årets konkurrence er ‘Bæredygtighed’. Førstepræmien på 10.000 kr. er sponsoreret af forlaget Systime. Forlaget Praxis sponsorerer innovationsprisen på 10.000 kr. Juryens specialpris på 10.000 kr. er sponsoreret af Forlaget Columbus. Aarhus Universitetsforlag donerer en bog i serien 100 danmarkshistorier til alle vindere. Historielærerforeningen er den faglige forening for historielærere på de gymnasiale uddannelser, og konkurrencen foregår i samarbejde med det europæiske historienetværk EuStory. Margen Ott og Trine Villumsen fra Historielærerforeningen for STX og HF uddeler prisen.

14:30 ÅRETS HISTORISKE BOG. Poul Porskær Poulsen.

Hvem har skrevet Årets Historiske Bog 2024? Prisen overrækkes af Poul Porskær Poulsen fra Dansk Historisk Fællesråd.

14:50 MELLEMØSTEN EFTER OSMANNERRIGETS FALD. Eugene Rogan. Moderator: Allan Sørensen.

Med Osmannerrigets sammenbrud som følge af 1. verdenskrig opstod den moderne tyrkiske stat. Andre dele af Mellemøsten blev opdelt af de britiske og franske imperier, der fik det nuværende Syrien, Irak, Jordan og Israel/Palæstina lagt under sig som protektorater. Eugene Rogan, professor i moderne mellemøstlig historie ved Oxford Universitet, taler med mellemøstkorrespondent Allan Sørensen om, hvordan de nye grænsedragninger og ændrede magtforhold fik stor betydning for udviklingen af de politiske, nationale og religiøse konflikter, der stadig den dag i dag præger regionen.

14:00 I REGN OG SLUD SKAL POSTEN UD. Andreas Marklund og Sanne Aagaard Jensen. Moderator: Niels Krause-Kjær.
Postvæsenet i Danmark blev oprettet allerede i 1624, men var på private hænder i perioder frem til 1711, hvorefter det i 300 år var et statsligt monopol. Historien om posten er fortællingen om postbude og postkasser som nationale symboler, og hvordan posthuse med postmestre spredt over hele landet efterhånden er blevet til små kontorer i de lokale supermarkeder eller til ubemandede postautomater på gadehjørnerne. Det er historien om, hvordan PostDanmark blev til PostNord – og det røde kendetegn blev blåt. Historikerne Andreas Marklund og Sanne Aagaard Jensen taler med journalist og forfatter Niels Krause-Kjær.
14:30 BESÆTTELSESTIDENS RETORIK – SYNET PÅ SAMARBEJDE OG MODSTAND BELYST GENNEM TO TALER. Lasse Bruun Jonassen og Nis Vraasø.

I september 1942 holdt daværende statsminister Vilhelm Buhl sin berygtede ”stikkertale”, som opfordrede danskerne til at stoppe modstandsarbejdet, hvilket fik den konservative politiker John Christmas Møller til at gå i rette med Buhl i en radiotale fra London, hvor han opfordrede danskerne til at intensivere modstandskampen. Historiker Lasse Bruun Jonassen og Kulturformidler Nis Vraasø fra Danske Taler går i kødet på talerne. Hvilke argumenter og virkemidler blev brugt i talerne, og hvad var deres virkningshistorie? Fik de den ønskede effekt eller en helt anden?

14:10 DEN ULTIMATIVE SELVISCENESÆTTELSE – PORTRÆTKUNSTEN GENNEM 500 ÅR. Thyge Christian Fønss-Lundberg. Moderator: Tore Leifer.

Foran portrættet står vi står ansigt til ansigt med et andet menneske, som har valgt sin fremtræden – og som portrættet konfronterer os med. Det malede portræt er et møde med et menneske og tiden – hvordan de er blevet skabt, og hvad de er blevet brugt til. Kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg taler med redaktør og podcastvært Tore Leifer.

14:40 DEN BRILLIANTE PERIODE. JENS JUELS PORTRÆTTER AF NORDMÆND. Geir Thomas Risåsen og Marie Fongaard Seim.

Kunstneren Jens Juel (1745-1802) havde flere fremtrædende norske kunder, heriblandt godsejer Peder Anker og hans familie på Bogstad gård. De rejste til København – indtil 1814 hovedstaden i det dansk-norske rige – for at blive portrætteret.

Geir Thomas Risåsen og Marie Fongaard Seim fortæller om, hvad Juels portrætter af datidens norske samfundselite kan fortælle os om tiden? De er kunsthistorikere og konservatorer ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum samt kuratorer for en udstilling om Jens Juels portrætter af nordmænd, som åbner i foråret 2025 på Bogstad gård i Oslo.

14:30 PÅSKEØEN I THOR HEYERDAHLS FODSPOR. Liv Heyerdahl og Mads Ravn.

Påskeøen kom igen på forsiden af nyhederne, da direktør for Kon-Tiki Museet i Oslo, Liv Heyerdahl, og arkæolog og bestyrelsesmedlem på Kon-Tiki Museet Mads Ravn tilbageleverede en række genstande, som Thor Heyerdahl bragte hjem til Norge fra sin banebrydende ekspedition til Påskeøen i 50’erne. Liv Heyerdahl og Mads Ravn fortæller om øens historie, de fascinerede stenstatuer og myterne om øen.

14:20 KONGEN AF ROCK – ET MUSIKALSK OPRÅB. Bertel Nygaard og Jacob Venndt.

Rock med, når professor i historie på Aarhus Universitet Bertel Nygaard og musiker Jacob Venndt synger, spiller og rock’n’roll’er os igennem den internationale populærkulturs danmarkshistorie fra 1950’erne til i dag. Elvis var kongen af rock – fræk, farlig og støjende. I Danmark modtog anmelderne den hoftevridende sanger med foragt, mens andre mødte ham med fascination og fryd. Lyt til musikken og hør om pop og punk, beatler og blomsterbørn, skrigende fans og koldkrigspolitik.

14:00 EN LYNREJSE GENNEM GRØNLANDS HISTORIE. Bo Lidegaard, Jens Heinrich og Mira Kleist.

Hvordan blev det moderne Grønland til? Den danske historiker Bo Lidegaard, den grønlandske historiker Jens Heinrich og den grønlandske klimapolitiske rådgiver og tidligere diplomat Mira Kleist taler om deres nye bog. Her har de fulgt sporet fra de første menneskers indvandring og frem til i dag med grønlænderne som hovedpersoner i deres egen historie, der så vidt muligt bygger på grønlandske stemmer, synspunkter og ideer.

14:30 DET RENE HEKSERI. Maria Østerby Elleby. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Hvad er en heks? Hvad er magi? Og var man bange for al magi, da man forfulgte hekse og brændte dem på bålet? Svaret er nej. Mennesker har nemlig altid troet på magi – både den gode og den onde. Men hvorfor brændte man så hekse? Og hvorfor stoppede man igen? Det og meget mere giver ph.d. i historie Maria Østerby Elleby svar på. Hun er nemlig ekspert i heksejagten og dens ophør i Danmark og var med til at opbygge HEX! Museum of Witch Hunt. Journalist og historiker Dorthe Chakravarty er moderator.

14.00 TUREN GÅR TIL TYSKLAND
BERLIN – ØST, VEST OG ALT DERIMELLEM. Johnny Laursen og Jørgen Mikkelsen. Moderator: Jesper Vind.

Danskernes favorithovedstad er en relativt ny by uden romersk historie og uden mærkbar middelalder. Berlin er om nogen en by præget af at ligge mellem øst og vest. Som hovedstad i det konservative Preussen kiggede indbyggerne mod øst og ikke mod syd og vest, og under den kolde krig blev hovedstaden bogstavelig talt delt af Berlinmuren og årtiers konflikt mellem øst og vest, som er kommet til udtryk i arkitektur og monumenter. Udviklingen ses dog ikke kun i overlevede bygninger, men også i hvad der er blevet fjernet og ødelagt. Tag på en guidet tur med historikerne Johnny Laursen, Jørgen Mikkelsen og Jesper Vind.

TYSKLANDS FUSSBALLWUNDER. Mikael Busch. Moderator: Mirco Reimer-Elster.

Det moderne Tyskland lever og ånder med udviklingen i nationalsporten fodbold. Tyskerne har en række af sportens største ikoner – fra Kaiser Franz til Jürgen Klinsmann. Forfatter og lektor i tysk Mikael Busch taler med historiker og tysklandskender Mirco Reimer-Elster om, hvordan intet har formet moderne tysk kultur som landsholdet og en perlerække af uforglemmelige slutrundeøjeblikke.

15:00

15:30 MODSTANDSHELTEN FLAMMEN I NYT LYS. Martin Q. Magnussen. Moderator: Poul Pilgaard Johnsen.

Gennem nyopdagede kilder fra Tyskland, Sverige og Danmark er forfatter og tidligere politimand Martin Q. Magnussen gået på jagt efter sandheden om Bent Faurschou Hviid. Fra opvæksten på et familiehotel i Asserbo, over tysklandsarbejde, bombesprængninger, koldblodige likvideringer og en desperat flugt fra Gestapo – og til giftpillen den 18. oktober 1944. Martin Q. Magnussen taler med journalist Poul Pilgaard Johnsen om, hvordan vi, 80 år efter befrielsen, kan fortælle den hemmelige historie om Flammen. Det er tid til at portrættere den sande helt.

15:00 LADEGÅRDSÅEN – KONGELIG LADEGÅRD, BYENS VANDFORSYNING OG BØRNENES BADELAND. Anders Jørn Jensen og Anja Meier Sandreid. Moderator: Anders Møller.

I dag er Ladegårdsåen gemt under en af Københavns største indfaldsveje. Men siden middelalderen har åen, på godt og ondt, haft afgørende indflydelse på Københavns og Frederiksbergs liv og udvikling. Historikerne Anders Jørn Jensen og Anja Meier Sandreid taler med arkivar ved Københavns Stadsarkiv, Anders Møller, om Ladegårdsåens farverige og brogede historie.

15:30 BRODERIER SOM KULTURKAMP 1850-1950. Kirsten Rykind-Eriksen.

En kunst- og kulturelite satte i midten af 1800-tallet gang i en dansk kulturkamp. Kunsteliten fremhævede den stiliserede naturalisme og antikkens græske og romerske ornamentik, mens den nationalt forankrede kulturelite foretrak de gamle danske almuebroderier som udtryk for ‘ægte folkekunst og gode normer’. Over for disse grupperinger stod en ny industrielite, der udgav populære dame- og modeblade med mønstre af tysk indflydelse, noget der ikke huede hverken kunst- eller kultureliten.

Indretningsarkitekt og mag. art i Europæisk etnologi Kirsten Rykind-Eriksen fortæller om kampen, og om hvordan de selverhvervende brodøser i samme periode kæmpede for at blive en etableret del af det danske erhvervs- og samfundsliv.

15:20 TROLLE-LJUNGBY: GODS, LANDSKAB, MENNESKER OG SAGN. Maria Domeij Lundborg og Sofia Lenninger.

I det nordøstlige Skåne har godset Trolle-Ljungby været centrum for videnskab og dannelse, magt og forbrug og for organiserede landarbejderes konflikter med godsejeren. Adelsmanden Knud Gyldenstierne opførte det bevarede renæssanceanlæg i 1630’erne, men området havde altid været herremandseje.

Maria Domeij Lundborg, virksomhedsudvikler og udstillingsproducent, og Sofia Lenninger, afdelingschef for læring og udstillinger, begge fra Regionmuseet Skåne, fortæller om godsets historie. De kan også berette om, hvordan det fik voldsomme følger, at husfruen Sissela Ulfstand omkring 1550 stjal drikkehorn og benfløjte fra den lokale trold.

15:50 DE TRE TÅRNE. KØBENHAVNS HISTORIE I 750 ÅR. Peter Wessel Hansen, Eva Greve Mortensen og Kasper Thorup Scheel Krüger.

I 2025 fylder Københavns ikoniske byvåben 750 år. De tre tårne har siden middelalderen været et symbol på københavnernes særlige fællesskab, og selv den dag i dag ses tårnene overalt i bybilledet. Se med, når arkivarerne Peter Wessel Hansen, Eva Greve Mortensen og Kasper Thorup Scheel Krüger fra Københavns Stadsarkiv præsenterer et tretårnet billedshow om byens historie.

15:00 HUSK LIGE TANDBØRSTEN! Morten Arnika Skydsgaard. Moderator: Søren Brostrøm.

Kom med en tur ned ad memory lane, når museumsinspektør ved Science Museerne, AU Morten Arnika Skydsgaard og speciallæge og tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm dykker ned i en milepæl i danske børns daglige sundhed: indførelsen af børnetandpleje i 1971. Der diskuteres flourskylninger, faglige intriger, kommunale forskelle, forebyggelse versus behandling – og 12-årige, der var klar til gebis.

15:30 MARSTAL OG ÆRØSKØBING: SØFART OG RIVALISERING. Jens Frøslev Christensen. Moderator: Carsten Jensen.

Marstal og Ærøskøbing er to små perler i dansk søfarts- og købstadshistorie. Marstal inkarnerer mere end nogen anden by historien om den driftige søfart. Ærøskøbing er måske Danmarks smukkest bevarede søkøbstad. Professor emeritus ved CBS Jens Frøslev Christensen har skrevet bogen ’En fortælling om to byer. Marstal og Ærøskøbings søfarts-, kultur- og identitetshistorie’. Han diskuterer byernes historiske forskelle og rivalisering med forfatter Carsten Jensen, blandt andet kendt for Marstal-romanen ’Vi, de druknede’.

15:10 SKØNSANG I SKYTTEGRAVEN - EN KATASTROFISK KONCERT. Westfront 1916.

1. verdenskrig var andet end artilleri, maskingeværer og blodig død. Sang spillede en stor rolle for tropperne på begge sider af fronten, både som socialt bindemiddel soldaterne imellem og som udtryk for identitet og sammenhold.

Formidlingsgruppen Westfront 1916 fremfører et sortiment af frække, gruopvækkende, galgenhumoristiske, deprimerede og klarsynede frugter af skyttegravenes kreativitet på begge sider af Ingenmandsland, når The Westfront 1916 Tværnationale Frontschwein-Sängerknaben Boys´ Choir går på scenen. De kan overhovedet ikke synge… men det kunne soldaterne heller ikke!

15:40 FEBEREN. Line Mørkeby, Hans Henrik Appel. Moderator: Rikke Rottensten.

På tærsklen til det tyvende århundrede lægger søstrene Barrison hele Europa for deres fødder med vovet dans og tvetydige sange. Søstrene tænder op under borgerskabets bortgemte fantasier og leger med samfundets køns- og seksualmorals grænser. Samtidig sætter deres kvindefrigørelse sindene i kog hos de konservative forkæmpere for de gamle værdier.

Historien om Barrison er nu blevet til musicalen ’Feberen’, som bliver fremført i Det Kongelige Teaters Skuespilhus i foråret 2025. Dramatiker Line Mørkeby har skrevet manuskript frit baseret på den virkelige historie om den danske pigegruppe, som historikeren Hans Henrik Appel er ekspert i. De taler med  Rikke Rottensten, museumsinspektør på STORM om arbejdet med at omsætte en eksplosiv historisk fortælling om kvindefrigørelse og provokation til en moderne scenekunstoplevelse.

15:00 VERDENS HISTORIE – DE LANGE LINJER I EN STOR FORTÆLLING. Lars Hovbakke Sørensen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Den gensidige vekselvirkning mellem lande og kulturer er et historisk fænomen, der har eksisteret lige så længe, klodens verdensdele har været befolket. Gennem det perspektiv kaster historiker Lars Hovbakke Sørensen i samtale med journalist og historiker Dorthe Chakravarty lys over, hvordan og ikke mindst hvorfor, kulturerne og civilisationerne udviklede sig så forskelligt i de forskellige dele af verden.

15:30 STASI-SPIONEN FLEMMING PETERSEN. Ole Sønnichsen. Moderator: Niels Krause Kjær.

I 1983 føres den kendte danske journalist Flemming Sørensen til anklagebænken i Düsseldorf under stor bevågenhed. Han er tiltalt for spionage for det østtyske diktatur. Sørensen erklærer sig uskyldig, og en næsten samlet dansk og vesttysk offentlighed stiller sig bag ham. Anklagen bliver kaldt paranoid, og sagen falder fra hinanden. Flemming Sørensen går fri.

Men hans forsvar er bygget på en løgn. Flemming Sørensen har i to årtier været spion for Stasi, og hans hemmelige arbejde som stikker har sendt talrige mennesker i fængsel. Forfatter Ole Sønnichsen har undersøgt sagen om Flemming Sørensen og taler om den med journalist Niels Krause-Kjær.

15.00 MOD SIBIRIENS OG SORTEHAVETS KYSTER
EN VIKINGEREJSE I INGVAR DEN VIDFARNES KØLVAND. Håkan Altrock.

Den svenske høvding Ingvar den vidfarne ledte et mislykket togt mod Sortehavets kyster i årene 1036-1042. Knap 1.000 år senere rejste marinearkæolog Håkan Altrock fra VRAK – Museum of Wrecks i kølvandet på Ingvar med genskabte vikingeskibe. Han fortæller om eksperimentet og rejsen fra Sverige til Aserbajdsjan over Østersøen, gennem Rusland, Ukraine og Sortehavet til Kaukasus og Det Kaspiske Hav.

SKANDINAVISKE TUSKHANDLERE VED SIBIRIENS KYSTER. Carl Stampe Jochimsen. Moderator: Mette Nielsen.

Den danske og skandinaviske polarhistorie har et næsten ukendt kapitel, som handler om Alaska og den udstrakte tuskhandel, der foregik på Kamtjatkas og Sibiriens kyster frem til starten af 1930’erne. Søfolk fra Skandinavien satte gennem mere end 30 år et stort præg på både hvalfangst, handelsaktiviteter og persontransport med udgangspunkt fra Seattle. Forfatter Carl Stampe Jochimsen taler med redaktør Mette Nielsen om perioden med udgangspunkt i  historierne om danskfødte Viggo Achton Peschke Jochimsen og handelsmanden Olaf Swenson.

16:00

16:00 FRA BERLINS SØNDERBOMBEDE GADER. Tom Buk-Swienty. Moderator: Cecilie Nielsen.

I årene op til Berlins kapitulation den 2. maj 1945 blev byen sønderbombet, og størstedelen af den lå i ruiner, da krigen sluttede. Midt i dette kaos befandt fire danskere sig – de to unge journalister Paul E. Stemann og Arild Hvidtfeldt samt diplomaterne Vincens Steensen Leth og Frederik Holck Colding fra den danske ambassade. I samtale med tv-vært og historiker Cecilie Nielsen fortæller historiker og forfatter Tom Buk-Swienty om de unikke øjenvidneskildringer fra en af verdens helt store skæbnestunder – og om, hvordan han snublede over de fire danskeres beretninger ved et rent tilfælde.   

16:30 EN FORTRÆNGT SANDHED OM DE JØDISKE FLYGTNINGE. Signe Bergman Larsen og Louis Meyer.

Måske var Danmark og danskerne i 1930’erne og under besættelsen slet ikke så gode og idealistiske over for jøderne, som vi ellers gerne vil tro. Historiker Signe Bergman Larsen og Louis Meyer, ‘manden bag dramadokumentarserien Hugo – Görings jødiske ven’, diskuterer, hvorfor Danmarks afvisning af jødiske flygtninge er blevet fortrængt, og hvordan man som efterkommer forholder sig til en jødisk slægtning, der var venner med Hermann Göring.

16:00 HISTORIER FRA ÅLAND GENNEM KVINDERS ØJNE. Karin Erlandsson. Moderator: Andreas Marklund.

Hvordan er livet på en ø, hvor havet både binder og adskiller? Den finlandssvenske forfatter Karin Erlandsson udforsker i romanen ’Hjem’ Ålands historie gennem ti livskapitler, der spænder fra 800-tallet til nutiden, fortalt fra kvinders og børns perspektiv. På Åland må nogle begive sig ud på havet, mens andre må blive tilbage og forholde sig til fraværet: til længslen, uroen, frygten for russerne, selvstændigheden og den ålandske identitet. Hun taler med den svenske historiker Andreas Marklund.

16:30 DET NYE DANEVIRKE MUSEUM. Lars Erik Bethge. Moderator: Poul Struve Nielsen.

Det historiske voldanlæg Dannevirke er Nordens største forsvarsværk og det største fortidsminde i Nordeuropa. I 2026 skal et nyt museum stå færdigt. Det skal på moderne vis fortælle historien om, hvorfor Dannevirke kaldes for Danmarks fødselsattest. A.P. Møller Fonden har doneret mere end 60 millioner kroner til byggeriet, som kong Frederik tog første spadestik til, da kongeparret besøgte Sydslesvig i oktober måned som en del af et tiltrædelsesbesøg i Tyskland. Mød museumsleder Lars Erik Bethge, der i samtale med Poul Struve Nielsen, redaktør for magasinet Grænsen, giver et indblik i Dannevirkes lange historie, samt hvordan fortiden kommer endnu mere til syne i det fremtidige museum og den tilhørende oplevelsespark.

16:20 LUFTSKIBE I KRIG OG FRED SET GENNEM POSTKORT OG FRIMÆRKER. Johnny Speich.

Hvordan blev luftskibe symbolet på fremskridt, krig og eventyr? Fra 1900 til 1939 gennemgik luftskibene en fascinerende udvikling med store tekniske ambitioner og høje kommercielle forventninger. Johnny Speich fra ‘Frimærke-, Brev- & Postkortsamleren’ fører dig gennem denne æra, illustreret med historiske billeder, postkort og dokumenter, der bringer luftskibenes historie til live. Fra de første ballonflyvninger og drømmen om passagertransport over Atlanten til luftskibenes rolle i 1. verdenskrig og deres anvendelse i tysk propaganda.

16:50 SKIPPER, SKIB OG SØMÆND: DIGITALISERINGEN AF DANSK SØFARTSHISTORIE. Per Hundevad Andersen.

Med digitaliseringen af 237.000 kartotekskort er dansk søfartshistorie nu tilgængelig som aldrig før. Kartoteket rummer en guldgrube af viden om danske skibe, søfolk og rederier og giver alle søfartsinteresserede et unikt redskab til at søge information. i fortiden. Per Hundevad Andersen, leder af Danskernes Historie Online, fortæller.

16:00 HISTORIEN OM MÆRSK. Nils Valdersdorf Jensen. Moderator: Tore Leifer.

Fremtiden var til debat, mens søfarten foretog en omstilling fra sejl til damp og fra vind til kul – og en af danmarkshistoriens største virksomheder tog sine første skridt. I 1884 ankom Peter Mærsk Møller og hans familie til sejlskibsbyen Svendborg. Her købte Peter et dampskib og forsøgte forgæves af overbevise de lokale om, at fremtiden tilhørte den nye tids teknologi. Hør historiker og afdelingsleder ved Svendborg Museum Nils Valdersdorf Jensen fortælle den dramatiske historie. Han bliver interviewet af redaktør og podcastvært Tore Leifer.

16:30 SNE – FORBUNDSFÆLLE OG MODSTANDER. Sverker Sörlin. Moderator: Jesper Theilgaard.

Oplev den svenske bestsellerforfatter Sverker Sörlin og meteorolog og klimaformidler Jesper Theilgaard tage os med på en kulturhistorisk og populærvidenskabelig rejse, som også er en personlig forskningsekspedition, som finder nøglen til klimaforandringerne i tusind år gamle iskrystaller. Det handler om sne. Om sneen inden i os, men også om den sne, der beskytter verden. Det er en samtale om sneen som forbundsfælle og som modstander.

16:10 TANGO JALOUSIE: FILMHISTORIENS TONE. Niklas Walentin, Snorre Kirk Trio og gæster.

Danske komponisters toner og arrangementer har lagt lydspor til en række af det 20. århundredes mest populære og tidstypiske danske film og tv-serier. Mange ikoniske øjeblikke oplevet på det store lærred har netop opnået status som højdepunkt takket være sit akkompagnement fra et følelsesladet lydspor. Men hvor har de danske filmkomponister fået deres inspiration fra? Hvilke andre musikalske kilder har givet dem idéer til at skabe deres materiale? Og hvordan har skabelsen af filmmusik egentligt udviklet sig?

(Gen)oplev og lyt til det 20. århundredes Danmarkshistorie gennem den musik og de temaer, der satte stemningen i tidens mest populære danske film og tv-serier.

Koncerten præsenteres og spilles af kunstnerisk leder Niklas Walentin, Snorre Kirk Trio og gæster.

16:00 MORDET PÅ OLOF PALME: 'VERDENS STØRSTE HISTORIE'. Christian Kirk Muff og Anders Christiansen.

Hvorfor er mordet på den svenske statsminister Olof Palme i 1986 ‘verdens største historie’, som indkapsler alle den nyere histories konflikter i et eneste dræbende skud?

Christian Kirk Muff og Anders Christiansen tager dig med på rejse ind i de mest gådefulde og meget hemmelige dele af Sverige. De står bag podcasten ‘Det Hemmeligste Af Det Hemmelige’, som fokuserer på den kolde krigs hemmeligheder. Ikke mindst mordet på Olof Palme har de gjort til en livsmission at opklare.

16:30 ”DERFOR HENSTILLES, AT MAN NØJE FØLGER KOMMUNISTERNE”. Rasmus Mariager. Moderator: Niels Krause-Kjær.

I mere end fire årtier gennemsyrede den kolde krig danskernes liv – konfrontationen mellem to imperier gjorde ikke blot Danmark til en del af det amerikanske imperium, men formede også det hverdagsliv, danskerne levede. Hvilket samfund skulle Danmark være? Historiker Rasmus Mariager i samtale med journalist Niels Krause Kjær.

16.00 UNYTTIGE HISTORIEFACTS. Michael Frederic Hvid Hawkins.

Vidste du, at hysteri kunne kureres med sex, at der er ananasser på mange bygninger i Storbritannien, eller at en sværm af bier blev dømt til kvælning i 800-tallet? Bliv ført gennem verdenshistorien gennem skæve, unyttige og forunderlige historiske facts, der ikke har fundet vej til de klassiske historiebøger, når Michael Frederic Hvid Hawkins, cand. mag i historie og lektor på Aalborg Katedralskole, folder verdenshistorien ud og blander humor og historisk viden i årets historiske stand up-show.

17:00

17:00 NORDEN SOM SLAGORD: FRA 1800-TALLETS SKANDINAVISME TIL NUTIDENS NATO-DEBAT. Johan Strang.

At lægge vægt på det nordiske har gennem tiden været et kraftfuldt, men også fleksibelt argument i politiske og kulturelle diskussioner. Fra skandinavismens idealer i 1800-tallet til dagens “new Nordic”-bølge i politik og markedsføring, bruges det nordiske på vidt forskellige måder i de nordiske lande. Historieprofessor Johan Strang fra Helsinki Universitet belyser dagens debat om det nordiske samarbejde gennem historiske eksempler. Præsenteres i samarbejde med Hanaholmen – Kulturfonden för Finland och Danmark.

17:30 BØRSEN – GENOPBYGNING NO MATTER WHAT. Brian Mikkelsen. Moderator: Cecilie Nielsen.

Den 16. april 2024 brændte Christian 4.’s Børsen-bygning og et vigtigt stykke danmarkshistorie gik op i flammer. Men hvordan går det egentlig med genopbygningen? Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, gør status et år efter og svarer på spørgsmål fra DR’s Cecilie Nielsen.

17:00 I NINNAS FODSPOR. Berit Alberg. Moderator: Mette Nielsen.

Hvordan har det været at være sygeplejerske gennem det 20. århundrede? Romanforfatter og sygeplejerske Berit Alberg dykker ned i faget og dets udvikling med udgangspunkt i sin farfars søster Ninna Nielsen, familiens første sygeplejerske. Gennem sit forfatterskab undersøger hun de mange dilemmaer og udfordringer, sygeplejersker stod over for – både i deres fag og i mødet med omverdenens holdninger. Hun taler med redaktør Mette Nielsen. 

17:30 DANMARKSHISTORIEN GENNEM KVINDERNE. Maria Helleberg.

Kvinderne har altid været en del af Danmarkshistorien, men alt for ofte er de blevet overset, misforstået eller udsat for ekstreme vurderinger. Fra middelalderens glemte dronninger som Filippa og Agnes til 1700-tallets Caroline Mathilde, der reduceres til en passiv figur i skyggen af Struensee. Historien er fuld af absurde og kønsprægede vurderinger: Leonora Christine som den opvakte elev, Marie Grubbe som idiot, og Thit Jensen som barnemorder.

Historiker og forfatter Maria Helleberg dykker ned i kvindernes rolle i historien og i, hvordan de er blevet skildret – både som helgener, skurke og karikaturer. Kom og oplev en burlesque-lignende rejse gennem kvindehadets og historiens komiske kritik.

17:20 HISTORISKE SKIBE I MODEL. Poul H. Beck.

Når man rekonstruerer og bygger historiske skibe i model, har man brug for den omfattende eksisterende forskning og af kilder og arkivmateriale om 15- og 1600-tallets bygge- og konstruktionsmetoder. Poul H. Beck fra Orlogsmuseets Modelbyggerlaug fortæller om arbejdet med blandt andet modeller af hovedskibet Maria fra 1510, linjeskibet Dannebroge fra 1690 og det britiske linjeskib St. George fra 1780`erne. Modellerne ses i dag udstillet på Orlogsmuseets udstilling i Tøjhuset i København og på Strandingsmuseet i Thorsminde. 

17:00 NOTRE DAME: SYMBOL OG VIRKELIGHED. Andreas Rude. Moderator: Anders Ellebæk Madsen.

Notre Dame i Paris blev genåbnet 8. december, efter at katedralen siden den rystende brand i 2019 havde været gennem en længere genopbygning. Forfatter og mag.art. i litteraturvidenskab Andreas Rude taler med historieredaktør Anders Ellebæk Madsen om katedralens arkitektoniske udtryk og dens dybere kulturelle og symbolske betydning. Hvordan har Notre Dames historiske rolle været som samlingspunkt for fransk historie, kultur og arkitektur, og hvordan har den fortsat indflydelse på vores forståelse af identitet og fælles arv?

17:00 SÅ LÆNGE JEG LEVER. Thomas & Amalie.

Afrund en hæsblæsende dag på Historiske Dage – eller indled aftenen – med god musik i godt selskab med bodegaduoen Thomas og Amalie. De har i de sidste mange år turneret både bodegaer, runde fødselsdage og gadefester tynde med diverse Giro 413-hits og synge-med-venlige klassikere fra nyere tid. Det bliver en kæmpe fest med danske såvel som internationale sange om livet på søen, kærlighed, kolonihaver og meget, meget mere – alt sammen i bedste fællessangsånd. 

17:00 RUNDT I HISTORIEN. Clement Kjersgaard.

Clement Kjersgaard taler med interessante gæster og bevæger sig rundt i historiens store begivenheder.

17.00 PÅ DRUK I MIDDELALDEREN. Jonathan Leer og Andreas Bonde Hansen.

Øl har fulgt mennesket siden bondestenalderen, og vi kan ofte smage historiske hændelser og udviklinger i de forskellige typer øl. Middelalderen var en afgørende epoke for ølbrygning, hvor franske munkeordener og tyske købmænd udviklede meget af det kvalitetsøl, vi kender i dag. Derfor bruger mange moderne øl også middelalderens historie som en del af deres markedsføring.

Jonathan Leer, docent i madkultur ved Professionshøjskolen Absalon, og Andreas Bonde Hansen, chef for Middelaldercentret, guider os gennem en række middelalderøl. Vi skal smage på dem, høre de historier, der knytter sig til dem, og teste deres historiske korrekthed.

Program: søndag den 30. marts

DR-SCENEN

RØD SCENE

BLÅ SCENE

GRØN SCENE

ORANGE SCENE

ONKEL DANNY-SCENEN

RÅHUS-SCENEN

10:00

10:20 SLÆGTSFORSKNING I TV. Peter Ørbæk og Adam Jon Kronegh.

Folketællinger, registerkort og lokale kirkebøger er hovedingredienserne i god slægtsforskning. Men hvordan bliver informationssøgning og statistikker til tv? Kom med bagom to populære tv-formater med slægtsforskning i centrum, når historiker og tv-vært Peter Ørbæk fra ‘Fortidens hemmeligheder’ tager en snak med Rigsarkivets Adam Jon Kronegh fra ‘Forsvundne arvinger’ om fremgangsmåder og udfordringer i tv-formidlingen af historikerens arbejde.

10:50 1860: OPSTANDEN I DAMASKUS OG DENS DRAMATISKE FØLGER. Eugene Rogan. Moderator: Adam Holm.

I midten af 1800-tallet var Osmannerriget under pres fra alle sider. Det kulminerede med de blodige og voldsomme opstande i det multietniske og religiøst tolerante Damaskus i 1860. Reformer og udefrakommende aktører havde favoriseret det kristne mindretal på bekostning af det muslimske flertal, og pludselig blev mennesker, der havde levet dør om dør gennem generationer, bitre fjender. I løbet af en uge blev mindst 15.000 kristne indbyggere dræbt. Konflikten afslørede store sprækker i Osmannerrigets styrke og sammenhængskraft, som gav de europæiske stormagter blod på tanden i forhold til at ekspandere deres magt og territorier i Mellemøsten. Eugene Rogan, professor i moderne mellemøstlig historie ved Oxford Universitet, taler med historiker og journalist Adam Holm.

10:20 FLUGTEN FRA STALIN: MED DANMARK SOM MELLEMSTATION EFTER 2. VERDENSKRIG. Brian Traantoft Rasmussen og Thomas Græsbøll Svaneborg. Moderator: Anders Jerichow.
Oplev et stykke ufortalt danmarkshistorie når journalist Thomas Græsbøll Svaneborg og historiker Brian Traantoft Rasmussen afdækker historien om, hvordan Danmark med et pennestrøg gav flere hundrede baltiske flygtninge en ny nationalitet mod deres vilje. Hvordan flere tusinde baltere og polakker var så bange for, at danskerne ville sende dem tilbage til Stalin, at de ikke så anden udvej end at fortsætte flugten og komme så langt væk som overhovedet muligt. Til Sydafrika, Bolivia, Argentina, Australien, USA og Canada. Moderator er journalist Anders Jerichiow.
10:50 ANTIKKENS ALTERNATIVE STEMMER. Christian A. Thomsen. Moderator: Anne Sofie Allarp.

Vores viden om antikkens Grækenland er traditionelt præget af frie mænds nedskrevne tanker, arkitekturen og kunsten. Kun fragmentariske beretninger findes fra epokens slaver, kvinder, fattige og fremmede, men også disse har værdi. Professor ved Nationalmuseet, Christian A. Thomsen, har ønsket at bringe dem længere frem i lyset, hvilket har resulteret i den nye bog ‘Stemmer fra antikken’. Han taler om projektet med journalist Anne Sofie Allarp.

10:30 RETSOPGØRET EFTER BESÆTTELSEN: POLITIET SOM BØDLER. Anders Brandt Lundager.

Dødsstraffen blev genindført i Danmark som led i retsopgøret efter den tyske besættelse. Det historisk set urene bøddelhverv blev modvilligt accepteret af det danske politi, og et større antal betjente blev udpeget til at tage aktiv del i henrettelserne af i alt 46 dødsdømte danske landssvigere i årene 1946-1950. Historiker og specialkonsulent ved Politimuseet Anders Brandt Lundager fortæller om, hvad overvejelserne forud for valget af bødler var, hvorfor politiet i sidste ende blev udpeget til at udføre opgaven, og hvordan politiet håndterede henrettelserne?

10:20 HARALD BLÅTANDS VERDENSARV. Anders Lundt Hansen. Moderator: Cecilie Nielsen.

Historiker og forfatter Anders Lundt Hansen og historiker Cecilie Nielsen tager os med tilbage til den tidlige middelalders Danmark og historien om de store ringborge, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelige kulturarv. De taler om de haller, byer, runemonumenter og talrige andre fæstninger, som kong Harald og hans bygmestre måtte tage højde for, da de skulle begynde at bygge. Og de kommer også forbi stormændene, der ikke ligefrem var begejstrede for kongens store og dyre anlæg.

10:50 STRIK – KULTURHISTORIE GENNEM ÅRHUNDREDER. Karin Erlandsson. Moderator: Kasper Thomsen.
Fra Jomfru Maria på et billede fra 1300-tallet til de strikkende kvinder, der heppede ved guillotinen under den franske revolution, har strikningen udfyldt en stor rolle. Den finlandsvenske forfatter og strikkerske Karin Erlandsson har i ’Det blå garn’ undersøgt stikningens kulturhistorie. Hun taler med historiker Kasper Thomsen, også kendt som “Den vandrende strikker”. Hvordan gik strik fra at være mænds håndværk til kvindernes fællesskab, og hvordan symboliserer det i dag både tålmodighed og protest?
10:20 NYT LYS PÅ LANGGAARD. Esben Tange og Berit Johansen Tange.

Komponistens Rued Langgaard (problemfyldte) liv og værk hænger uløseligt sammen. Og den nylige afsløring af Dora From som genstanden for Langgaards store, men ulykkelige kærlighed kaster nyt lys over mange af hans kompositioner, hvoraf nogle, som er skrevet årtier efter, peger tilbage på hans afgørende møde med Dora i sommeren 1913. Kom tættere på geniet og hans musik, når redaktør og koncertvært i DR P2 og kunstnerisk leder af Rued Langgaard Festival i Ribe, Esben Tange og pianist Berit Johansen Tange med biografiske nedslag og klavermusik kaster nyt lys på Langgaard.

10:30 KIRKERNE SOM RITUELLE RUM. Søren Ulrik Thomsen. Moderator: Ole Kaag Mølgaard.
Med hele 2.350 kirker spredt over landet er det svært at finde en dansker, der ikke har et personligt forhold til en specifik kirke. Nu har en redaktion af fagfolk på Nationalmuseet sikret, at der er beskrivelser af alle Danmarks folkekirker på Lex – Danmarks Nationalleksikon. I anledning heraf vil forfatter Søren Ulrik Thomsen, med udgangspunkt i sit essay Pro Ecclesia fra bogen ‘Tro mod ritualet’, i en samtale med Ole Kaag Mølgaard fra Lex tale om kirkens rum og ritualerne: hvordan vi let kommer til at tage det som en selvfølge, at der hver søndag altid er en gudstjeneste i en kirke rundt om hjørnet, men det er ikke givet, at det altid vil være sådan, for det er ikke kun kirken som fysisk rum, det er værd at bevare, men også den arv, vi har fået i form af den lutherske højmesse.

11:00

11:30 GEORG BRANDES OG DET POLSKE SPØRGSMÅL. Michalina Petelska.

Da litteraturkritikeren, samfundsdebattøren og provokatøren Georg Brandes besøgte Polen i 1880’erne og 90’erne, var det et folk uden stat han mødte. Polen var blevet annekteret af stormagterne Tyskland, Rusland og Østrig, men polsk kultur og åndsliv levede endnu, og ”det polske spørgsmål” spøgte stadig i international politik. Historiker Michalina Petelska fra universitetet i Gdansk fortæller om Georg Brandes’ interesse for Polen, hans kontakt med polske kulturpersonligheder og hans betydning for den polske frihedskamp.

11:20 NÅR HISTORIEN VENDER (BEVÆBNET) TILBAGE. Vibe Termansen og Morten Lassen. Moderator: Anders Jerichow.
Når de russiske magthavere refererer til historien, så er det sjældent et nostalgisk blik på fortiden, men derimod optakten til deployering af tropper. Når Putin sammenligner sig selv med Peter den Store og taler om ”at tage det tilbage, som tilhører os”, så er det en retorik, som går helt tilbage til middelalderens Rusland. Det ved Ruslands nabolande alt om.
Journalist og historiker Vibe Termansen og historiker Morten Lassen taler med journalist Anders Jerichow om de historiske rødder bag konflikten mellem Rusland og Ukraine, hvorfor det er vigtigt at forstå dem, og hvorfor over 18 millioner Gulag-ofre er ved at blive slettet fra den officielle russiske historie.
11:50 MØD EJLER BORCH – MODSTANDSMAND I BOPA FORTÆLLER. Ejler Borch og Anders Hauch Fenger. Moderator: Simon Kratholm Ankjærgaard.

Ejler Borch var modstandsmand i BOPA under besættelsen og deltog som 18-årig i aktionen mod det tyske benzindepot Tankstelle i Vanløse, København, den 16. februar 1945. I dag er han 99 år gammel og en af de sidste tilbageværende modstandsfolk. Hør ham fortælle om sine oplevelser i samtale med journalist Anders Hauch Fenger og journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard.

11:00 VIKINGERNES SIDSTE KRAMPETRÆKNINGER – FORTALT AF EN FRANSKMAND. Sarah Croix.

I 1066 blev norske kong Harald 3. Hårderåde dræbt i et forsøg på at erobre England. Tag med arkæolog fra Aarhus Universitet Sarah Croix, forfatter til ‘Den sidste viking’, på togt, når hun fortæller, hvordan der med nederlaget blev sat punktum for det nordiske herredømme og den sagnomspundne vikingetid.

11.30 FREGATTEN PEDER SKRAM UNDER DEN KOLDE KRIG. Søren Nørby.

Fra 1966-88 var fregatten Peter Skram en aktiv del af NATOs flåde. I dag ligger den, sammen med torpedomissilbåden Sehested og ubåden Sælen, som museumsskib på Holmen i København. Peder Skram og søsterskibet Herluf Trolle blev konstrueret af Orlogsværftet og bygget på Helsingør Værft i perioden 1964-67. Marinehistoriker Søren Nørby fortæller om skibets projektering og bygning, indretning, våbensystemer, det revolutionerende gasturbinemaskineri, som for første gang blev benyttet til fremdrivning ombord i et større NATO-skib. Derudover fortæller han om skibets operative virke under den kolde krig.

11:20 TO LANDE, ET SUND. Hanne Sanders og Henning Bro. Moderator: Peter Damgaard.

Selv om afstanden mellem Sjælland og Fyn mange steder er større end mellem Skåne og Sjælland, tænker de færreste danskere på det betydelige samspil, der har været på tværs af Øresund gennem århundreder. En kommende antologi giver en række eksempler på, hvordan dette samspil har fungeret de seneste to århundreder. Antologiens redaktører, historieprofessor ved Lunds Universitet Hanne Sanders og tidligere stadsarkivar på Frederiksberg, Ph.D., Henning Bro, diskuterer øresundsregionens historiske udvikling med arkivar i Tårnby kommune, Peter Damgaard.

11:50 DEN DANSKE DRONNINGERÆKKE. Cecilie Nielsen og Emma Paaske.

Historikerne Cecilie Nielsen og Emma Paaske fordyber sig i den danske dronningerækkes store personligheder og fortæller om deres nye bog ‘Danske dronninger’. Fra vikingetidens Thyra, over middelalderens Margrethe 1. og renæssancens Sophie af Mecklenburg, til vores samtids dronninger, Margrethe 2. og Mary.

11:00 VARIETÉ I DET ØSTJYSKE. Søren Pilmark. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Efter en frygtelig husbrand på Lolland, hvor kun en far og hans søn overlever efterlades den femårige dreng hos svigerinden i København, mens faren tager til Amerika for at søge lykken. Den nu forældreløse Laurits vokser op og bliver tryllekunstner på Apollo-varietéen i Hvidbjerg i den tro, at hans far er død. Men da Laurits en dag får en besked om, at hans far måske alligevel lever, bliver hans tilværelse vendt på hovedet.

Skuespiller og forfatter Søren Pilmarks historiske romaner handler om det østjyske provinsteater Apollo i årene omkring 1900. I samtale med historiker Dorthe Chakravarty fortæller han om sin research, de historiske kilder, han har lænet sig op ad i sit arbejde, og hvilke overvejelser man skal gøre sig, når man giver sig i kast med at skrive historisk fiktion. 

11:30 KONG HROARS SKJALDE: TEKLA GRIEBEL WANDALLS GLEMTE OPERA. Thomas Husted Kirkegaard, Frederik Døj Erforth Larsen, Asmus Hanke og Berit Johansen Tange.

Hvordan bringer man en glemt opera til live? I forbindelse med udgivelsen af Tekla Griebel Wandalls ‘Kong Hroars Skjalde’ i en ny, videnskabelig udgave, stilles der skarpt på den kvindelige komponists liv og værk. Hvilke udfordringer har der været med at udgive operaen, der i sin tid aldrig blev opført? Redaktør Thomas Husted Kirkegaard taler med udgiver Frederik Døj Erforth Larsen, og baryton Asmus Hanke og pianist Berit Johansen Tange fremfører udvalgte sange fra operaen.

11:00 LØGN OG LATIN. Kåre Johannessen. Moderator: Jakob Danneskiold-Samsøe.

Fandtes der overhovedet en vikingetid? Byggede dronning Thyra Dannevirke? Blev der engang valgt en kvindelig pave? Opfandt lægen Guillotin rent faktisk guillotinen? Udkæmpede Bismarck virkelig en duel med wienerpølser? Dræbte helten Sgt. York egenhændigt 25 tyskere, erobrede 35 maskingeværer og tog 132 til fange i et enkelt raid? Hvad er sandt, og hvad er falskt? Det er om at være på vagt i disse tider. Historikerne Kåre Johannessen og Jakob Danneskiold-Samsøe viser os, at meget af det, som vi betragter som historiske kendsgerninger, enten er en bevidst fordrejning af sandheden eller i værste tilfælde noget forbistret sludder.

11:30 AKTION MÖVE – 2.000 DANSKE POLITIFOLK I KZ-LEJRE. Anders Brandt Lundager. Moderator: Tommy Heisz .

I september 1944 iværksatte den tyske besættelsesmagt en landsdækkende operation mod det danske politi og grænsegendarmeri: Aktion Möwe. Omkring 2000 politifolk og 140 grænsegendarmer blev anholdt og deporteret til tyske kz- og arbejdslejre, hvilket i sidste ende førte til opløsningen af det danske politi med store konsekvenser til følge. Historiker ved Politimuseet Anders Brandt Lundager taler med journalist og forfatter Tommy Heisz om beslutningsprocessen frem mod aktionen, de indre tyske magtkampe, forberedelserne og de vidt forskellige forløb, aktionen havde rundt om i Danmark.

11.00 OPDAGELSEN AF GRØNLAND
HVAD GRØNLANDSEKSPEDITIONERNE GEMTE. Peter Dawes.

Den tykke is og de lave temperaturer i den afsidesliggende, nordgrønlandske tundra betyder, at ting ikke rådner, men bevares for eftertiden. Dette gælder også for en lang række genstande, der er blevet efterladt af især amerikanske, britiske og skandinaviske arktiske ekspeditioner fra 1853 til 1934. Genstandene omfatter alt fra personlige breve og proviant til professionelt udstyr og våbendele.

Geolog og emeritusforsker Peter Dawes har gennem mange år arbejdet med at indsamle disse genstande og fortæller, hvordan de kan give os et unikt indblik i det nordligste Grønlands opdagelseshistorie.

DEN ALLERLIDERLIGSTE SKARE. Rasmus Voss og Emil Andersen. Moderator: Ulrik Langen.

Da Frederik 4. i 1728 sendte en ekspedition til Grønland, var det grandiost tænkt. Embedsmænd, soldater, håndværkere og tvangsgifte straffefanger skulle kolonisere det store land og sammen med Hans Egede udbrede kristendommen. Sådan kom det ikke til at gå. Historikerne Rasmus Voss og Emil Andersen fra Nationalmuseet med historieprofessor Ulrik Langen om ekspeditionen.

12:00

12:10 NORGE OG DANMARK UNDER BESÆTTELSEN: TO LANDE, TO VEJE. Terje Emberland. Moderator: Claus Bundgård Christensen.

Hvordan kunne to nabolande med samme udgangspunkt i 1940 opleve så forskellige forløb under 2. verdenskrig? Norge blev forsøgt omdannet til en korporativ etpartistat under Vidkun Quislings styre, som dog mødte stor folkelig modstand og var afhængigt af tysk beskyttelse. Samtidig opererede den norske eksilregering fra London og erklærede medlemskab af Quislings parti, Nasjonal Samling, strafbart. Danmark gik derimod samarbejdets vej, hvilket blandt andet muliggjorde redningen af landets jøder, mens mange norske jøder blev udleveret. Den norske historiker Terje Emberland, forsker ved HL-senteret i Oslo, og hans danske kollega Claus Bundgård Christensen dykker sammen ned i forskelle og ligheder i de to landes besættelseshistorier.

12:50 BESÆTTELSENS ILLEGALE EFTERRETNINGSTJENESTE OG DENS VIGTIGE AKTØRER. Trine Engholm og Dorthe Gad. Moderator: Bjørn Meyer.

Blandt andre den kvindelige modstandskæmper Jutta Graae spillede en vigtig rolle i det illegale efterretningsarbejde under besættelsen. Andre vigtige aktører var Svend Truelsen, som koordinerede Shellhus-bombningen fra London, og Ebbe Munck – forbindelsesleddet mellem den britiske efterretningstjeneste SOE og den danske.Historiker og DR-vært Bjørn Meyer taler med Trine Engholm, lektor ved Forsvarsakademiet og forfatter til en bog om Jutta Graae og en kommende bog om Svend Truelsen, og med Dorthe Gad, der producerer tv-serier om Jutta Graae og Ebbe Munck.

12:20 GRÆNSELANDETS GRUNDLOV FYLDER 70. Jens A. Christiansen. Moderator: Poul Struve Nielsen.

København-Bonn-erklæringerne fra 1955 fastslår, at bekendelsen til dansk eller tysk nationalitet og kultur i det dansk-tyske grænseland er fri og ikke må efterprøves. Erklæringerne anses derfor som grænselandets ’grundlov’, og i 2025 fylder de 70 år. Det fejrer Grænseforeningen ved at tage temperaturen på de to regeringserklæringer, der også blev indgået som et led i at få Vesttyskland ind i NATO i årene efter 2. verdenskrig. Hvilken betydning har erklæringerne for grænselandets mindretal, det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland, i dag? Og kan man forestille sig noget lignende i andre lande? I debatten gennemgås også erklæringernes historiske kontekst samt hvordan erklæringerne blev startskuddet til et fornyet og forstærket dansk-tysk forhold. Jens A. Christiansen, generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF), taler med Poul Struve Nielsen, redaktør for magasinet Grænsen.

12:50 FRA DEN ULDJYSKE MULD. Kristine Holm-Jensen. Moderator: Thomas Skov.

Der går en snor mellem 1600-tallets schæferi og nutidens pulserende Midtjylland. I over 400 år har samspillet formet en mentalitet, som trækker tråde fra St.St. Blichers hosekræmmer til nutidens midtjyske succeshistorier. Forhistorie vægter det gode købmandsskab og en unik jernvilje fjernt fra København. Direktør for Museum Midtjylland, Kristine Holm-Jensen, og journalist, podcastvært og uldjyde Thomas Skov taler om uldjydementaliteten.

12:00 DANMARK OG FINLAND: SMÅ STATER I EN STOR VERDEN. Stefan Nygård.

Hvordan kan små stater påvirke verden trods begrænsede magtressourcer? Og hvordan kan man samtidig navigere mellem stormagterne? Docent Stefan Nygård fra Helsinki Universitet sætter fokus på Danmark og Finlands historiske erfaringer. Han retter særlig opmærksomhed mod samspillet mellem kultur og politik, hvor Georg Brandes og det moderne gennembruds litteratur bidrog til at forme en særpræget nordisk internationalisme.

12:30 MARIA MONTESSORI, AMBASSADØR FOR VERDENS BØRN. Sandra Dinny Rebild.

Den italienske læge og pædagog Maria Montessori (1870 – 1952) er i Danmark især kendt for hendes pædagogiske materialer: legetøj, små møbler mv. Derudover er hun berømt for at have udviklet et system af læremidler for mentalt handicappede børn, som siden viste sig at være velegnet også til alle andre børn. Hendes syn på opdragelse og undervisning var naturvidenskabeligt funderet, og hun fremhævede betydningen af børns selvvirksomhed og selvstændighed. Sandra Dinny Rebild, bestyrelsesmedlem i Dansk Pædagogisk Historisk Forening og pædagog med speciale i Montessori-pædagogik og -filosofi, fortæller.

12:20 HVAD KVINDERS HJERTER BEGÆRER. Karin Cohr Lützen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Hvordan har kvinder gennem tiden givet udtryk for deres følelser for andre kvinder, og hvordan er kvindekærlighed blevet beskrevet i litteraturen? Historiker Karin Cohr Lützen taler med historiker og journalist Dorthe Chakravarty om kvinders kærlighed til kvinder gennem 200 år – fra kvindevenskaber til flydende kærlighed og fra homoseksualitet til queer.

12:50 KÆRLIGHED PÅ KANTEN: KVINDELIGE HOMOSEKSUELLE FORHOLD OMKRING 1900. Rikke Andreassen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Nogle smed korsettet, nogle fik deres elskerindes navn tatoveret, og nogle revolutionerede skolevæsenet. Andre levede hårde liv på bunden af samfundet som tvungne sexarbejdere – eller mageligt i toppen som ansete kunsthåndværkere. De var alle oprørere på hver deres måde, men fælles for kvinderne var, at de levede omkring år 1900 og var i forhold med andre kvinder.

Professor og historiker Rikke Andreassen taler med historiker Dorthe Chakravarty om, hvordan arbejdet med breve, dagbøger, billeder, kontaktannoncer og læge- og politijournaler har hjulpet i bestræbelsen på at fremkalde denne lange række kvindeskæbner, der gør os klogere på både kønnenes og landets historie. 

12:00 ALLE TIDERS VÆRTSHUSE PÅ CHRISTIANSHAVN. Ove Bjørn Petersen og Anders Bjørn.

Christianshavn var engang et fattigt og berygtet arbejderkvarter, kendt for sine mange værtshuse. Antallet toppede i 1880 med 94, nu er der kun 7 tilbage. Kunsthistoriker Ove Bjørn Petersen og historiker Anders Bjørn fra Christianshavns Lokalhistoriske Forening & Arkiv fortæller om det muntre værtshusliv før og nu – og om nogle af dets skyggesider.

12:30 ROMERRIGET I ØJENHØJDE MED DEN SJETTE LEGIONS ANDEN KOHORTE. Legio VI Victrix Cohors II Cimbria.

Kom tæt på Romerriget, de romerske hære og legionærernes liv og udstyr i det første århundrede efter vor tid. Reenactmentgruppen Legio VI Victrix Cohors II Cimbria har gennem små 20 år formidlet historien om Romerriget, den romerske hær og den romerske indflydelse på Skandinavien i jernalderen. I mødet med gruppens passionerede medlemmer i nøjagtige rekonstruktioner af rustninger, våben og udstyr kommer publikum helt tæt på antikkens store kulturelle og militære supermagt. Cohors II, der i dag har afdelinger i Danmark og Sverige, har gennem årene deltaget i en lang række historiske events i Skandinavien og Europa og har medvirket i bøger, tv-dokumentar- og udstillingsproduktioner.

12:00 GRØNLAND PÅ STAUNINGS TID. Niels Nørgaard. Moderator: Arne Hardis.

Thorvald Stauning er både Danmarks længst siddende parlamentarisk valgte statsminister og den længst siddende minister for Grønland. Han var overbevist om, at Danmarks rolle var at beskytte Grønlands sårbare befolkning og kultur mod ulykkelig vestlig indflydelse. Journalisterne Niels Nørgaard og Arne Hardis diskuterer Grønlands historie mellem de to verdenskrige. De berører også personer som Knud Rasmussen, der støttede Thorvald Stauning under retssagen mod Norge om retten til Østgrønland ved Den Internationale Domstol i Haag – en sag, som Danmark, og dermed rigsfællesskabet med Grønland, vandt.

12:30 GRØNLAND OG 2. VERDENSKRIG – DEN STORE OMVÆLTNING. Peter Harmsen. Moderator: Tommy Heisz.

Grønlands udvikling i krigsårene var kompleks og dramatisk. Øen var en vital mellemstation for de allierede, meteorologiske data fra den lange østkyst viste sig afgørende for krigens forløb i Europa og kryolitminen i Ivigtut leverede en vigtig komponent til produktionen af aluminium, som skulle bruges til flyvemaskiner. Journalisterne og forfatterne Peter Harmsen og Tommy Heisz taler om Grønlands betydning for krigens forløb, men også om den forandrede dagligdag i det grønlandske samfund.

12.00 FOLKESTYRET PÅ VRANGEN
DANMARKSHISTORIENS STØRSTE TREKANTSDRAMA. Claus Møller Jørgensen. Moderator: Lone Kølle Martinsen.

Historiker Claus Møller Jørgensen har givet et historisk trekantsdrama et nyt følelseshistorisk perspektiv. Med nye kilder i form af brevveksling mellem de implicerede –  Frederik 7., grevinde Danner og kongens kammerherre Carl Berling – har han i bogen ‘Kongen og grevinden’ beskrevet triumviratet, som var et konstant stridspunkt i dansk politik gennem 1850’erne og førte til stormfulde kriser. Han taler om trekantsdramaet med forskningschef ved Frederiksborg Nationalhistoriske Museum, Lone Kølle Martinsen.

FOLKESTYRETS FØRSTE EFTERRETNINGSTJENESTE. Kristian Bruhn. Moderator: Niels Bo Poulsen.

Danmark fik sin første militære efterretningstjeneste i 1848, og historiker og museumsinspektør på Mosede Fort Kristian Bruhn har undersøgt tjenestens tidlige historie. I en samtale med chef for Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, Niels Bo Poulsen, sætter han blandt andet fokus på de slesvigske krige og den preussisk-franske krig i 1870-71 og giver helt nye indsigter i dansk udenrigspolitik og forsøget på at sikre Danmarks fortsatte eksistens.

13:00

13:20 NAZIANKLAGEREN FRITZ BAUER. Jack Fairweather. Moderator: Cecilie Felicia Stokholm Banke

Ved afslutningen af Nürnbergprocesserne i 1946 blev nogle af historiens største krigsforbrydere dømt til døden, men hundredtusinder af nazistiske mordere og kollaboratører forblev på fri fod. Da den kolde krig begyndte, var de allierede villige til at lægge fortiden bag sig, og Holocausts arv var i fare for at blive glemt. Fritz Bauer, en homoseksuel jødisk mand, overlevede nazisternes regime og tvang sine landsmænd – og verden – til at konfrontere deres medskyld i folkemordet.

Den britiske journalist og forfatter Jack Fairweather har tegnet et nyt portræt af Bauer baseret på hans upublicerede familiedokumenter, nyligt frigivne tyske arkiver og eksklusive interviews med personer, der kendte ham. Han taler med historiker og seniorforsker ved DIIS Cecilie Felicia Stokholm Banke.

13:20 HVAD SKABTE DANMARKS VELSTAND? Jeppe Nevers og Per Boje. Moderator: Arne Hardis.

Historikerne Per Boje og Jeppe Nevers har taget, hvad der ligner et endeligt opgør med gårdmandslinjen i dansk historieskrivning. I årtier blev landbruget betragtet som det økonomiske fundament for det moderne Danmark, men i dag har vi brug for en ny fortælling, hvor industriens historie kommer i fokus. Historikerne Per Boje og Jeppe Nevers taler med journalist Arne Hardis om, hvordan fortællingen om landbrugseksporten og andelsbevægelsen kom til at dominere historieskrivningen – og hvordan den bidrog til at muliggøre en landbrugspolitik, der hæmmede den økonomiske vækst.

13:50 DEN SORTE OMSTILLING. Sissel Bjerrum Fossat. Moderator: Matthias Dressler-Bredsdorff.

Brugen af fossile brændsler har siden 1800-tallet ændret vores dagligdag dramatisk. I Danmark blev vi for alvor sorte, da forbruget af strøm, benzin, tøj, bolig, kød og legoklodser steg i takt med drømmen om fremskridt og velfærdsstat. Udnyttelsen af fossile brændsler har skabt vores samfund – og medført katastrofale klimaændringer. Museumsinspektør på Odense Bys Museer Sissel Bjerrum Fossat taler med journalist Matthias Dressler-Bredsdorff.

13:00 VRAGENE VED HÄRINGE – OLAV DEN HELLIGES DRAGESKIB ELLER KONG HANS’ STORSKIB? Håkan Altrock.

Siden 1800-tallet er vragene ved Häringe syd for Stockholm blevet nævnt i litteratur og folkeminder. De er blevet kædet sammen med et slag, der omtales i de islandske sagaer, mellem Olav den Helliges fosterfar og en høvding ved navn Sote. Men hvad er egentlig op og ned? Marinearkæologen Håkan Altrock fra VRAK – Museum of Wrecks har for nyligt ledet et forskningsprojekt ved Häringe, der har bragt svaret nærmere.

13:30 JERUSALEM – OMSTRIDT, SAGNOMSPUNDET OG KOMPLICERET SOM INGEN ANDEN BY. Hans Henrik Fafner.

Gennem tusinder af år har religioner og stormagter kæmpet om Jerusalem, der har været scene for de største myter og det ene drama efter det andet. Og intet tyder på, at freden vil indfinde sig foreløbig. Bliv klogere på den bjergtagende by, når journalist Hans Henrik Fafner tager os med på en tidsrejse gennem fem tusind års fascinerende historie – helt op til nutiden, hvor Jerusalem atter står midt i en voldsom konflikt.

13:20 HVERKEN SVENSK ELLER DANSK – LUNDS KIRKELIV 1650-1720. Hanne Sanders. Moderator: Charlotte Appel.

Med Roskildefreden i 1658 blev Skåne og dermed også Lunds stift svensk. Historieskrivningen om Skånes overgang har ofte haft en nationalt præget karakter og har handlet om hård forsvenskning af samfundet. Men i praksis forblev meget i regionen dansk i en periode, ikke mindst inden for kirken.

Hanne Sanders, dansk historieprofessor fra Lunds Universitet, taler med lektor i historie ved Aarhus Universitet Charlotte Appel om overgangstiden, hvor Skåne beholdt mange danske love, en dansk kirke og danskfødte præster. At Lund fik et universitet i 1666-68 skyldtes for eksempel danske kirkelove, der stillede krav om universitetsuddannelse for præster, og det var Lunds domkapitels store, danske jordejendomme, der finansierede universitetet.

13:50 TIL HØJRE OG VENSTRE HÅND. Hans Gregersen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Christian 4. var først gift med den stille nordtyske fyrstedatter Anna Cathrine og siden til venstre hånd med den flotte, temperamentsfulde og purunge adelsfrøken Kirsten Munk, der blev hans livs store, men ødelæggende kærlighed. Til sidst havde han et forhold til den trofaste kammerpige Vibeke Kruse. Men han holdt sig ikke bare til dem. Gennem sit lange liv og styre levede han i tumultariske kærlighedsforhold og blev far til mere end 20 børn født både i og uden for ægteskabet. Og det påvirkede i høj grad hans daglige virke som landets øverste, som konge.

Forfatter Hans Gregersen har tegnet et fornyet og personligt billede af renæssancekongen i forhold til hans ægteskaber og taler om det med historiker og journalist Dorthe Chakravarty.

13:00 MUSIKKENS SVAR PÅ SMØRREBRØD – DEN NORDISKE TONE I JAZZ, POP OG FOLKEMUSIK. Julian Svejgaard.

Den er blevet beskrevet som både lyrisk, syngende, kølig og melankolsk, og den har i århundreder fascineret og rørt mennesker over hele verden. Den nordiske tone er noget helt særligt, hvad end man finder den hos jazzpianister som Jan Johansson, hos popgrupper som ABBA eller som traditionel musik til dansk folkedans. Men hvor kommer den nordiske tone fra, og hvordan lyder den egentlig? Pianist og journalist Julian Svejgaard er radiovært på P8 Jazz og udøvende folkemusiker, og han vil gennem konkrete eksempler gøre dig klogere på musikkens svar på hygge og smørrebrød.

13:50 HOFTEATRET HIDEAWAY – ET MODERNE (TEATER)MUSEUM I ET GAMMELT HUS. Peter Christensen Teilmann. Moderator: Simon Kratholm Ankjærgaard.

Hofteatret ligger godt gemt midt på Slotsholmen, lige bag Folketinget – og nu genåbner det i 2025 efter fire års altomfattende, men nænsom restaurering og istandsættelse. Hør Teatermuseet i Hofteatrets direktør, Peter Christensen Teilmann, i samtale med historiker og journalist Simon Ankjærgaard om, hvordan man kan lave et moderne (teater)museum i en 300 år gammel fredet bygning – og hvad fremtiden byder på.

13:00 RUSLAND IFØLGE PODCASTEN KONGERÆKKEN. Hans Erik Havsteen og Anders Olling.

Vores forhold til Rusland er mildt sagt kompliceret. Podcasten Kongerækken undersøger i den nye serie ‘Kulturens vugge’, hvordan landets historie kan hjælpe os med at forstå nutidens Rusland. Lyt med, når podcastens værter, journalist Anders Olling og historiker Hans Erik Havsteen, diskuterer, hvorfor Ruslands dåbsattest ikke er så nem at tidsfæste, og hvorfor tsar Ivan den Grusomme er vigtig for forståelsen af Stalins terrorregime før og efter 2. verdenskrig.

13:30 RØDE RICHARD OG DEN RUSSISKE RELATION. Lars Halskov. Moderator: Hans Mortensen.

Richard Jensen var en usædvanlig og kontroversiel skikkelse i 1900-tallets danmarkshistorie og ikke mindst i den røde skyggeverden, han færdedes i. Op gennem 1930’erne levede han et dobbeltliv som Kominterns og Moskvas mand i Danmark. Han smuglede våben og penge til revolutionære aktiviteter og producerede falske pas til partikammerater og flygtninge. Da han blev smidt ud af Danmarks Kommunistiske Parti, fortsatte han sit illegale arbejde og havde kontakter til både underverdenen og samfundets top, herunder den socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen.

Journalist og forfatter Lars Halskov har på basis af adgangen til mange fortrolige dokumenter skrevet om Richard Jensen. I samtale med journalist Hans Mortensen går han tættere på denne mytiske skikkelse.

13.00 TÅRNENE OG BRANDENES BY
BRANDENE PÅ SLOTSHOLMEN. Tim Ole Simonsen. Moderator: Kristina Lund Jørgensen.

Den 16. april 2024 blev Børsen hærget af en voldsom brand, der ødelagde store dele af den historiske bygning. Branden var desværre ikke et enkeltstående tilfælde, da Slotsholmen gennem tiden har været scene for flere ødelæggende brande. Tim Ole Simonsen var til stede som indsatsleder ved branden på Børsen. Han er desuden også uddannet historiker. Han taler med journalist Kristina Lund Jørgensen om den begivenhedsrige dag og om, hvordan den indskriver sig i Slotsholmens lange og dramatiske brandhistorie.

DE TRE TÅRNE. KØBENHAVNS HISTORIE I 750 ÅR. Peter Wessel Hansen, Eva Greve Mortensen og Kasper Thorup Scheel Krüger.

I 2025 fylder Københavns ikoniske byvåben 750 år. De tre tårne har siden middelalderen været et symbol på københavnernes særlige fællesskab, og selv den dag i dag ses tårnene overalt i bybilledet. Se med, når arkivarerne Peter Wessel Hansen, Eva Greve Mortensen og Kasper Thorup Scheel Krüger fra Københavns Stadsarkiv præsenterer et tretårnet billedshow om byens historie.

14:00

14:00 MYSTERIET OM TO DANSKE SLAVESKIBE. Andreas Kallmeyer Bloch og Adam Jon Kronegh.

For 300 år siden forliste to danske slaveskibe på vej til Skt. Thomas. Men det har været uvist hvor. Nu er der fundet to skibsvrag i Costa Rica, og et dansk forskerteam undersøger, om det mon er resterne af de danske skibe fra 1700-tallet? Arkivar Adam Jon Kronegh fra Rigsarkivet og marinearkæolog Andreas Kallmeyer Bloch fra Vikingeskibsmuseet dykker ned i det 300 år gamle mysterie om de to slaveskibe. Hvad skete der ombord? Hvordan afgør man, om de to skibsvragerdanske? Og hvilken betydning har det for de lokale i Costa Rica?

14:30 SLAVE AF DANMARK. Ane Saalbach.

Et sort kapitel: Kom med til Dansk Vestindien og hør folkene bag DR’s store serie ‘Slave af Danmark’ fortælle om udfordringerne ved at fortælle om Danmarks fortid som slavenation, nuanceret og set fra både plantageejernes og de slavegjortes perspektiv

14:20 GULDÆGGET I DANSK ERHVERVSHISTORIE. Flemming Højbo og Berit Hertz.

Rygraden i dansk økonomi – de familieejede virksomheder – beskæftiger hver fjerde person på arbejdsmarkedet. Berit Hertz er indbegrebet af dette stykke danmarkshistorie. Seks generationer af familien Hertz har ejet og drevet juvelerfirmaet P. Hertz. I 2007 overtog Berit forretningen som den første kvinde, siden firmaet i 1834 blev etableret. Berit Hertz taler med erhvervsjournalist Flemming Højbo, der blandt andre har portrætteret familien Hertz i bogen ‘I familiens navn’.

14:50 I APOSTLENES KULTURHISTORISKE FODSPOR. Erik Bjerager. Moderator: Else Marie Nygaard.

Hvem var kristendommens første budbringere? Hvorfor påtog de sig opgaven? Hvilke forhold medvirkede til, at missionen lykkedes? Og hvilken kulturel rolle indtager apostlene i vores moderne samfund? Forfatter Erik Bjerager taler med journalist Else Marie Nygaard om de første kristne forkyndere og deres afgørende betydning for både kristendommens udbredelse og Vestens kulturgrundlag. Erik Bjerager har rejst i apostlenes fodspor til 15 apostelgrave og valfartssteder i otte lande, herunder Israel, Tyrkiet, Italien og Indien.

14:00 MODSTANDSDATABASENS MULIGHEDER. Gry Scavenius Bertelsen. Moderator: Tim Ole Simonsen.

Omdelte din farmor illegale tryksager? Udførte din oldefar jernbanesabotage? Siden 2009 har modstandsdatabasen gjort det muligt at søge på familiemedlemmer og pårørende for at se, om de var aktive i modstandskampen under besættelsen og på hvilken måde. Hvordan er databasen blevet skabt, hvilke kilder er den baseret på, og hvordan vil den udvikle sig fremover? Museumsinspektør Gry Scavenius Bertelsen fra Nationalmuseet/Frøslevlejrens museum er ansvarlig for modstandsdatabasen og taler om den med historiker Tim Ole Simonsen.

14:30 GLEMMER DU? SÅ HUSKER VI! DE DANSKE JØDERS EKSIL FRA 1943-1945. Michael Rachlin. Moderator: Signe Bergman Larsen.

I år er det 80 år siden, at Danmark blev befriet, og de danske jøder atter kunne vende hjem fra landflygtigheden i Sverige. Men hvad prægede tiden i eksil? Afsavn, frygt, håb? Der er skrevet forbløffende lidt om eksiltiden. Lyt med, når museumsinspektør Signe Bergman Larsen taler med redaktør af Jødisk Orientering, Michael Rachlin, om et helt nyt forskningsprojekt med udgangspunkt i museets samling af fotoalbums fra de danske jøders ophold i Sverige.

14:20 BØRSEN – BRAND, BORGERSKAB OG BALLADE. Anders Ravn Sørensen. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Der gik et gys gennem de fleste danskere, da Børsen, en af landets mest ikoniske bygninger, brændte den 16. april 2024. Københavnere stimlede sammen foran bygningen, ansatte reddede kunstskatte ud af flammerne, og alle sendte tanker til de 400 år, hvor Børsen har været kulissen for Danmarks forvandling fra renæssancens autoritære og magiske verden til et moderne demokrati. Hør forfatter og lektor i virksomhedshistorie Anders Ravn Sørensen fortælle Børsens vægtige historie i samtale med journalist og historiker Dorthe Chakravarty.

14:50 DE DØMTE KVINDER. Tommy Heisz. Moderator: Sarah Smed.

Danmark var i begyndelsen af 1900-tallet hjemsøgt af en bølge af sager om fødsler i skjul og drab på nyfødte. Bag forbrydelserne stod desperate mødre, som var blevet svigtet af barnets far, hvorefter samfundet havde vendt dem ryggen. I et Danmark, der ellers var trådt ind i en tidsalder med moderne tanker, demokrati og teknologisk revolution, var kvinderne stadig fanget i et system, der trak tråde tilbage til en dyster fortid. Journalist og forfatter Tommy Heisz taler med leder af Danmarks Forsorgsmuseum, Sarah Smed, om et mørkt kapitel af danmarkshistorien.

14:20 MIDDELALDER ELLER RIDDERTID? Hans Bonde og Thomas Heebøll-Holm. Moderator: Adam Holm.

Den danske middelalder var i virkeligheden en riddertid. Tildeling af ridderslag og storslåede ridderspil var centrale i kongelige fester. Ridderne var datidens superhelte, men modsat vikingerne har de ikke fået deres egen tid. Burde de det? Det taler idrætshistoriker Hans Bonde med middelalderhistoriker Thomas Kristian Heebøll-Holm og journalist og historiker Adam Holm om, med udgangspunkt i Bondes bog ‘Den danske riddertid’.

14:50 I PANSER OG PLADE I 1400-TALLET. Society for Combat Archaeology/Royal Armouries Museum.

Society for Combat Archaeology slår sig sammen med Royal Armouries Museum (Leeds) i en slagkraftig sceneoptræden for at bringe kampteknikkerne fra 1400-tallets pansrede riddere til live. Det gør de ved hjælp af autentiske pladerustninger og et udvalg af våben, herunder stagevåben og sværd. Oplev på nært hold, hvordan riddere kæmpede, forsvarede sig og bevægede sig, og få et sjældent indblik i de teknikker, der prægede middelalderens krigsførelse!

14:00 KAMPEN OM GADERNE. Charlie Krautwald. Moderator: Claus Bundgård Christensen.

Gadeaktivisme og politisk vold blev – også i Danmark – en fremtrædende del af den politiske kultur i 1930’erne. Historikerne Charlie Krautwald og Claus Bundgård Christensen taler om en tid, hvor demokratiet var til forhandling og fascismen marcherede frem.

14:30 MODSTANDSGRUPPEN HOLGER DANSKE. SABOTAGE OG LIKVIDERING. Peter Birkelund. Moderator: Steen Andersen.

Holger Danske var besættelsestidens største sabotageorganisation, som fra begyndelsen i 1943 voksede til en vidt forgrenet organisation. Ved befrielsen i maj 1945 stod omkring 400 mand klar til en eventuel slutkamp med tyskerne. Holger Danske udførte sammen med BOPA en væsentlig del af den københavnske sabotage, og fra vinteren 1943-44 udførte Holger Danske mindst 120 likvideringer af stikkere og danskere i tysk tjeneste. Seniorforsker ved Rigsarkivet Peter Birkelund taler om Holger Danske med sin kollega ved Rigsarkivet, historiker Steen Andersen.

14.00 SLÆGTSFORSKERNES VÆRKSTED
FIND DIT GAMLE SKOLEBLAD. Per Hundevad Andersen.

Efter tre års arbejde har Danskernes Historie Online afsluttet digitaliseringen af 23.400 hæfter med alt fra årbøger og indberetninger til eksamensinvitationer og skoleblade, primært fra de danske gymnasiale uddannelser. Der er også beretninger fra realskoler, højskoler, efterskoler, forberedelseskurser, husholdningsskoler, seminarier og meget mere. Beretningerne har stor personalhistorisk værdi og kan blandt andet indeholde fortegnelser over lærere, undervisningsplaner, elevfortegnelser, dimitterede og eksamensresultater. Leder af Danskernes Historie Online, Per Hundevad Andersen, fortæller om projektet og de nye muligheder.

HVAD KAN EN DNA-TEST FORTÆLLE DIG OM DIN SLÆGT? Kirsten Sanders.

Mange vælger at få foretaget en DNA-test for at dykke ned i deres slægtshistorie og få svar på spørgsmål om arv og gener. Men hvad får du egentlig ud af det? Kirsten Sanders, formand for Danske Slægtsforskere, giver dig en indføring i, hvad en DNA-test kan afsløre – og hvad den måske ikke kan. Kom og hør om de etiske overvejelser, du bør gøre dig, inden du sender din DNA afsted, og hvordan resultaterne kan påvirke din opfattelse af dig selv og din familie.

15:00

15:00 KOLONITIDENS KRANIER – HVAD SKAL DER SKE? Bjørn Meyer.

Hvem har ret til at bestemme, hvad der skal ske med de kranier og knogler, Danmark indsamlede som kolonimagt? Skal de leveres tilbage – og i så fald til hvem? Eller går vi som samfund glip af nye og vigtige videnskabelige opdagelser, hvis kranierne genbegraves? DR-vært Bjørn Meyer fortæller historien bag kranieindsamlingerne og går tæt på argumenterne for og imod, at kranierne skal hjem. 

15:30 EN HEKSEJAGT I DANMARK? Louise Kallestrup og Emma Paaske.

Hvordan i alverden gik det til, at næsten 1000 danske borgere endte på bålet dømt for trolddom og hekseri? Tag med historikerne Emma Paaske og Louise Kallestrup på en gruopvækkende tur til 1600-tallets Danmark fuld af magi, djævlebesættelser, forbandelser og angiveri af naboen – og bliv klogere på myter og fakta, når det gælder de danske hekseforfølgelser.   

15:20 TEMPEL. Anne-Cathrine Riebnitzsky. Moderator: Lene Johansen.

Forfatter Anne-Cathrine Riebnitzskys er klar med en ny historisk roman. Riebnitzsky har denne gang kastet sig over årene op til Jesu fødsel. En karavanefører på vej hjem ser en mægtig ny stjerne på himlen, og samtidig sker det i to af Judæas mindste landsbyer, at to meget forskellige kvinder bliver gravide. Den ene er for gammel til, at det burde kunne ske. Den anden er for ung og risikerer stening, hvis hendes forlovede ikke vil have hende. Judæa regeres af tyrannen Herodes, som mister sit nære venskab med Romerrigets kejser Augustus, der foranstalter en folketælling i Herodes rige. Anne-Cathrine Riebnitzsky taler med journalist Lene Johansen.

15:50 DEN AMERIKANSKE BORGERKRIG. Martin Cleeman Rasmussen.

Krigen mellem nord og syd fra 1861-65 mærkes stadig i dagens USA. Historiker Martin Cleeman Rasmussen har besøgt mange af krigens slagmarker og har især beskæftiget sig med Gettysburg og baggrunden for konflikten. Han fortæller om de store linjer, om de enkelte soldaters forhold og om de blodige begivenheders store konsekvenser for USA’s efterfølgende historie.

15:00 PÆLESPÆRRINGER VED ØSTERSØKYSTEN. MIDDELALDERENS FORSVARSANLÆG. Mikael Fredholm.

I 2021 opdagede marinearkæologer fra VRAK – Museum of Wrecks et spærringsanlæg ved Karlskrona i Blekinge, konstrueret af træ og fældet vinteren i 1113. Tusindvis af pæle blev slået ned i havbunden for at forsvare indløbet til Lyckebyåen i det daværende Danmark i den sene vikingetid og tidlige middelalder. Både kirken, kongen og lokale stormænd ønskede kontrol over området, og spærringen har sandsynligvis spillet en vigtig rolle i at forhindre fjender i at komme i land. Skulle jerneksporten beskyttes? Eller var spærringen et forsvar mod piratangreb? Marinearkæolog Mikael Fredholm fra Vrak fortæller om forskningsprojektet, der tog udgangspunkt ved Karlskrona, men siden har bragt undersøgelserne til andre steder langs Sveriges østersøkyst.

15:30 PASSER VI GODT NOK PÅ VORES TEKNOLOGISKE KULTURARV? Michael Deichmann.

Hvordan sikrer vi, at fremtidige generationer får adgang til vores teknologiske fortid? I HITEK (IDA´s selskab for historisk teknologi) er man bekymret over den mangelfulde indsats for at bevare den teknologiske kulturarv. Michael Deichmann fra HITEK sætter fokus på de udfordringer, vi står overfor, når det gælder bevarelsen af historiske maskiner, køretøjer og andre teknologiske artefakter. Hvordan kan vi kan beskytte og bevare teknologiske kulturgenstande, så deres historiske og kulturelle værdi ikke går tabt for eftertiden?

15:20 BULOTTI – MORDEREN MED DE MANGE NAVNE. Garbi Smidt. Moderator: Claus Bundgård Christensen.

Rovmorderen Bulottis navne titter op over glemslens hav, men hvorfor var det nu, han blev en kriminel celebrity? Først nu har vi fået styr på den pæne anarkists fortid og bevæggrunde, efter at professor Garbi Schmidt har stået på hovedet i arkiver i hele Europa. Hun taler om denne intense og drabelige true crime-fortælling med historiker Claus Bundgård Christensen.

15:50 AUSCHWITZ OG GULAG I TRE GENERATIONER. Nathalie Ostrynski. Moderator: Karoline Kjær Hansen.

Forfatter og journalist Nathalie Ostrynski er dansk med polsk-jødisk baggrund. Dette ophav har hun udforsket i bogen ‘De mørke bånd’, hvor hun har fundet dystre svar på sin families selvpålagte tavshed om årene før og efter 2. verdenskrig. Årtiers undertrykte følelser får først et sprog, da hun sætter sin slægtshistorie ind i tragedien om Hitlers og Stalins folkemord. Moderator er journalist Karoline Kjær Hansen.

15:20 NORDISK FOLKLORE. FOLKETS MUSIK. Bjarke Mogensen.

Hvilken musik lyttede og dansede folket til, inden fonografen, grammofonen og radioen leverede tidens toner og spillede op til dans? Og hvor mange af folkets toner kan vi stadig spore i nutidens musik? Tag med accordeonist – og ’Årets P2 Kunstner 2024’ – Bjarke Mogensen på besøg i folkemusikkens danske og nordiske historie, og lyt blandt andet til en svensk hyrdehymne fra 1700-tallet, en fantasi over en bornholmsk folkemelodi og toner fra Griegs ’Peer Gynt’ og Carl Nielsens Aladdin. 

15:00 111 SPÆNDENDE STEDER FRA BESÆTTELSESTIDEN. Christian Aagaard. Moderator: Simon Kratholm Ankjærgaard.

Danmark er fuld af levn, der vidner om den tyske besættelse – lige fra mindesten og bunkere til de mere ukendte våbenhuler og skinflyvepladser. Historiker Christian Aagaard ved, hvor man kan finde de mest interessante steder. Han taler med historiker og journalist Simon Kratholm Ankjærgaard om, hvorfor det stadig er vigtigt at mindes, her 80 år efter befrielsen.

15:30 DEN FRANSKE SKOLE OG BOMBARDEMENTET. Martin Sundstrøm. Moderator: Dorthe Chakravarty.

21. marts 1945. Bag vinternøgne træer på Frederiksberg Allé er et engelsk bombefly netop styrtet ned i et garageanlæg ved siden den katolske pigeskole Institut Jeanne d’Arc. Klokken er kvart over elleve, og om få minutter vil skolen ved en tragisk fejltagelse blive bombet.

Den katastrofale fejlbombning kostede 116 mennesker livet, heraf næsten 90 børn. Mange kender de voldsomme tabstal, men når vi kommer tæt på de enkelte elever og familier, hvis liv blev flået i stykker på få minutter, og hører de hundredvis af skæbner, der blev traumatiseret igennem årtier og generationer, begynder krigen for alvor at vise sit grusomme ansigt. Forfatter Martin Sundstrøm taler med historiker og journalist Dorthe Chakravarty om heltene fra Den Franske Skole.

15.00 NORDEN PÅ FILM: En filmisk rejse gennem de skandinaviske monarkiers historie. Line Bjerre Kristensen.

De moderne skandinaviske monarkier repræsenterer et fascinerende paradoks: Hvordan kan aristokratiske institutioner spille en så central rolle i nogle af verdens stærkeste demokratier? Og hvordan kan monarkiet både formidle en fællesskandinavisk historie og samtidig styrke den nationale identitet i hvert enkelt land? Historiker og lektor Line Bjerre Kristensen inviterer på en spændende rejse gennem de skandinaviske monarkiers nyere historie. Gennem videoklip fra historiske film – som del af Det Danske Filminstituts projekt ‘Norden På Film’ (www.nordenpaafilm.org) – viser hun, hvordan mediedækning i det 20. århundrede har gjort monarkierne til folkets eje og ført dem ind i moderne tid.

16:00

16:00 KAMPEN OM HISTORIEN – LIVE. Adam Holm.

Vi befinder os altid i historiens slipstrøm. Krige, politiske beslutninger, samfundsmæssige omvæltninger, store ideologier og karismatiske personer fra den ikke så fjerne fortid påvirker i høj grad vores måde at leve på i dag. I denne live-udgave af P1-programmet ‘Kampen om historien’ vil Adam Holm og en gæst gå bagom en historisk begivenhed, som fortsat har aktualitet og kalder på stærke følelser og modstridende tolkninger.

16:00 AKSEL SCHIØTZ – LYDEN AF DEN DANSKE SANG. Henrik Engelbrecht.

Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrechts fortæller den gribende og medrivende historie om Aksel Schiøtz’ liv og skæbne – fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen … frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog. 

16:20 VIGTIGE VIDNESBYRD FRA DANSKE JØDER. Hans Henrik Fafner og Thomas Winkler. Moderator: Signe Bergman Larsen.

De seneste to år er der indsamlet nye vidnesbyrd fra danske jøder bosat i Israel. Vidnerne fortæller om deres oplevelser under 2. verdenskrig, om flugten til Sverige eller deres oplevelser i Theresienstadt. Det er både barske, rørende og til tider overraskende historier. Men er der overhovedet mere at tale om? Findes der vidner, der ikke tidligere har fortalt deres historie foran et kamera, og hvorfor er det vigtigt at tale med dem?

Bag projektet står den danske ambassade i Israel i et samarbejde med Dansk Jødisk Museum, der sikrer bevarelsen af vidnesbyrdene for eftertiden. Journalist og forfatter Hans Henrik Hafner har interviewet vidnerne, og han taler med Signe Bergman Larsen fra Dansk Jødisk Museum og ambassadør Thomas Winkler om samarbejdet, indsamlingen og vigtigheden af fortsat at have fokus på denne del af historien. 

16:10 RYTMENS INDTOG I DANMARK. Per Rock og Mathilde Dam.

Hør historien om, da “cake walk” (lagkagedansen) kom til København i 1903 og skabte furore, da jitterbuggen og twist forførte ungdommen med deres “barbariske” bevægelser, og da “punkerne”, også kendt som swingpjatterne, satte danserestauranterne på prøve under 2. verdenskrig. Per Rock fortæller og danser eksempler på scenen med sin dansepartner Mathilde Dam.

16:00 PARAPLYMORDET. Ulrik Skotte. Moderator: Hans Davidsen-Nielsen.

I 1978 bliver den bulgarske dissident Georgi Markov angrebet på Waterloo Bridge med en paraply, der tilsyneladende afgiver gift. Den mest berygtede uopklarede drabssag under den kolde krig involverer en dansk mand med kodenavnet Piccadilly. Journalist Ulrik Skotte har jagtet historien i et kvart århundrede. Han taler med journalist og forfatter Hans Davidsen-Nielsen.

Lyt til koncertforedraget ‘Den nordiske tone’

Mathias Hammer forsøger at besvare spørgsmålet om, hvor og hvornår i musikhistorien man kan tale om en særlig nordisk tone, og hvordan den adskiller sig fra andre landes musikalske karakterer?

Lyt til samtaler fra Historiske Dage 2024

Historiske Dage 2024 var fuld af inspirerende samtaler og debatter. Her kan du høre nogle af de bedste.

Højdepunkter fra Historiske Dage 2024

Vi siger tak til alle gæster, udstillere, optrædende og frivillige for Historiske Dage 2024. Her er er et udvalg af indtryk fra festivaldagene.