Programmet for Historiske Dage 2020 offentliggøres 8. januar

Program lørdag den 30. marts 2019

Se program søndag

DR-K SCENE

RØD SCENE

GRØN SCENE

BLÅ SCENE

10:00

10:20 OFFICIEL ÅBNING AF HISTORISKE DAGE OG MORGENSANG FRA HØJSKOLESANGBOGEN. Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde og Højskolehistorisk Forening.

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde, taler og foretager den officielle åbning af Historiske Dage 2018. Før og efter åbningen er der fælles morgensang, akkompagneret af Højskolehistorisk Forening.

10:30 TUXEN - DE KONGELIGE BILLEDER. Lise Svanholm og Thyge Christian Fønss-Lundberg. Moderator: Kathrine G. Bjerregaard

Laurits Tuxen malede de kongelige familier over hele Europa før og efter år 1900. Kunsthistorikerne Lise Svanholm og Thyge Christian Fønss-Lundberg, som har skrevet bogen “Tuxen – de kongelige billeder”, fortæller til historiker Kathrine G. Bjerregaard om Tuxen og hans tid, de royale familier i bl.a. Danmark, England og Rusland, og hvad Tuxens mange malerier fortæller om de kongeliges selviscenesættelse.

10:30 GENFORENINGEN I 1920 VAR IKKE FOR ALLE. Hinrich Jürgensen og Jens A. Christiansen. Moderator: Jes Fabricius Møller.

I 2020 markeres 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark. Men det var ikke alle, der blev genforenet. Familier blev sprængt og mindretal skabt. I Sønderjylland lever i dag ca. 15.000 personer, der tilhører det tyske mindretal, og i Tyskland lever ca. 50.000, der tilhører det danske mindretal. Hvad er den historiske baggrund, og hvad betyder historien for de to mindretal hver især? Mød to repræsentanter fra de to mindretal og hør deres personlige historier: Hinrich Jürgensen, der er formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), og Jens A. Christiansen, der er generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF). Moderator er Jes Fabricius Møller, lektor ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet.

10:30 GRÆNSER FOR SEKSUALMORAL. Cecilie Bønnelycke. Moderator: Poul Duedahl.

Er der grænser for seksualmoral? Det var der i 1887, hvor kultusministeren blev taget med bukserne nede hos en prostitueret. Vi står stadig på skuldrene af de gamle diskussioner om ægteskab, skilsmisser og sex, når vi drøfter Jørgen Leth, Zentropa og #MeToo. Museumsinspektør og forfatter Cecilie Bønnelycke i samtale med historiker Poul Duedahl.

10:50 ER VI VED AT SKYLLE DEMOKRATIET UD MED POPULISMEVANDET? Asser Amdisen.

Frederik 7. kastede en grundlov i hovedet på en flok kampklare nationalliberale i 1849. Historiker Asser Amdisen kaster lys over demokratiets lidt tilfældige entré i danmarkshistorien og forudsætningerne for demokratiet som styreform og analyserer bramfrit konsekvenserne af de seneste 170 års politik.

10:30 MUSEER OG DEMENS. Martin Brandt Djubdræt og Cecilie Monrad.

Flere danske museet har arbejdet med at bruge deres viden, samlinger og rum til at også at skabe tilbud til mennesker, der er ramt af demens. Den Gamle By i Aarhus har arbejdet med emnet siden 2004 og indrettede i 2012 en særlig lejlighed, hvor ældre kan komme tilbage og opleve deres ungdom i 1950’erne. Gennem samarbejder med universiteter og andre museer har Den Gamle By gennemført en række forskningsprojekter, der har vist, hvilken indflydelse hukommelsen har, og hvilken værdi disse forløb har for de ældre ramt af demens. Storm P. Museet på Frederiksberg har i samarbejde med sundhedspersonale og ældre lavet erindringsmateriale målrettet ældre ramt af demens. Overinspektør Martin Brandt Djupdræt fra Den Gamle By og museumsinspektør Cecilie Monrad fra Frederiksbergmuseerne fortæller om museernes arbejde med erindringsforløb og den forskning, der har været om de ældres udbytte af forløbene.

10:50 FRA VESTKYSTEN TIL ØSTFRONTEN. Suzi Apelgren.

I 1933 kommer nazisterne til magten i Tyskland. Det bliver skæbnesvangert for den 12-årige Bremerdreng Heinrich Germer. Han bliver som alle andre børn og unge i Hitlers Tyskland målrettet hjernevasket og indrulleret i Førerens store plan. 19 år gammel bliver han sendt til den jyske vestkyst med et hold rekrutter for at blive uddannet til soldat for Værnemagten.

11:00

11:00 DEN MODERNE KLASSISKE MUSIKS HISTORIE. Søren Schauser. Moderator: Anna Vejlby.

Verdensudstillingen i Paris anno 1889: Et hold unge komponister hører halvnøgne indonesere spille musik på vildt eksotiske instrumenter. Mødet sætter gang i en rivende udvikling med Claude Debussys impressionisme og eksperimenter med fremmedartede virkninger og støj. Den moderne klassiske musik er født. I samtale med museumsinspektør, ph.d. Anna Vejlby fortæller journalist og forfatter Søren Schauser om den moderne klassiske musiks historie og giver live musikeksempler.

11:30 SMARTPHONEN SOM TIDSMASKINE. Jonas Abkjær Andersen, Nana Groth og Renée Jessen

Historie- og naturformidling med spilteknologi, animation, augmented og virtual reality gør fortiden og landskabet vedkommende og relevant – også for dem, som ikke er vant til at gå på museum. Museum Vestsjælland har sammen med Groth-Østergaard Animation, Apex Virtual Entertainment, Character og Slagelse Kommune lavet det historiske spil Tidslommen til smartphones. Med spillet kan man opleve fortidens liv og steder og selv blive en del af dramatiske fortællinger om liv, død og magt i middelalderen. Kom og hør om, hvordan nye museumsbrugere engageres med spilteknologi, fortiden genskabes med animation, augmented og virtual reality og historien bringes tilbage i landskabet, hvor den bliver tilgængelig for alle. Oplæg af Jonas Abkjær Andersen, projektleder og historiker ph.d. fra Museum Vestsjælland, Nana Groth, antropolog og tekstforfatter i Groth-Østergaard Animation, og Renée Jessen fra Character.

11:00 HVORFOR DANNEBROG? Torben K. Nielsen og Bertel Haarder.

Myten om Dannebrogs himmelfald i 1219 kender de fleste. Siden tog staten, kongen og adelen flaget til sig, inden det blev folkeeje. I dag er Dannebrog overalt, og det signalerer åbne butikker, identitet og danskhed. Hvorfor sætter Dannebrog så mange følelser i brand? Historiker, ph.d. Torben Kjersgaard Nielsen i samtale med Bertel Haarder.

11:20 SOMMERFUGLENS MUSIK. Almune, Götterfunken og Maria Helleberg.

Hør, hvad reformationen dansede til, når middelalderorkestrene Almune og Götterfunken storslået, elegant, kompliceret og underholdende leverer musikken til Maria Hellebergs nyeste roman, Sommerfugl.

11:40 ENHJØRNINGEHORN OG STORPOLITIK. Jørgen Hein. Moderator: Steffen Heiberg.

Elfenben og narhvaltand har historisk set været brugt af Danmarks konger som gaver for at afværge storpolitiske katastrofer og skabe nye alliancer. Som kolonimagt med besiddelser på Guldkysten og Grønland havde det danske rige særlig privilegeret adgang til ’det hvide guld’, som flere gange har reddet kongehuset i krisesituationer. Museumsinspektør Jørgen Hein fra Rosenborg i samtale med historiker og forfatter Steffen Heiberg.

11:10 SPURVEN VERA SCHALLBURG. Kirstine Kloster Andersen. Moderator: Ole Sønnichsen.

Historien om Vera Schalburg har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen, eller forsvandt hun i virkeligheden til Argentina? Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs helt utrolige livshistorie, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun tilsluttede sig nazismen som sin fanatiske bror. Kirstine Kloster Andersen er journalist. Spurven er hendes debut som forfatter og er blevet til gennem mange års research. Journalist Ole Sønnicsen er moderator.

11:40 BEVAR MIG VEL. Ulla Kjær, Claus M. Smidt og Lars Juel Thiis.

I årtierne op til 1. verdenskrig blev den ene betydelige bygning efter den anden – i fremskridtets navn – revet ned. Smukke gamle huse måtte falde for udviklingen. Men under verdenskrigen blev bægeret fyldt, og politkerne besluttede at sidkre det bedste og mest karakteristiske af dansk bygningskultur. Hør om baggrunden for og formuleringen af den første danske bygningsfredningslov fra 1918 i en samtale mellem museumsinspektør, seniorforsker Ulla Kjær, Nationalmuseet, formanden for Danske Bygningers bevaring, Claus M. Smidt og formand for Det Særlige Bygningssyn Lars Juel Thiis.

11:20 DET FØRSTE SKRIG. Ralph Sonne.

Friluftsmaleren H.A. Brendekildes gennemført triste, socialrealistiske maleri “Udslidt” fra 1889 af en desperat skrigende kvinde, der læner sig ind over sin afdøde mand på en uendelig, brun pløjemark skriver sig ifølge cand.scient. Ralph Sonne ind i kunsthistorien før Edvard Munchs “Skrik”.

11:40 DA VIKINGERNE MØDTE KORSET. Torben Bramming. Moderator: Anders Ellebæk Madsen.

Den unge franske munk Ansgar blev i 800-tallet udvalgt til at drage mod nord for at kristne de asatroende daner. Utrætteligt lykkedes det ham at grundlægge kirker i Ribe, Hedeby og Hamborg. Ofte begrundes overgangen til kristendom i Danmark økonomisk og strategisk – fra kongen og nedefter. Ansgars betydning som apostel blandt folket har derimod været underbelyst. Arkæologiske fund fra de senere år viser, at kristendommen har været langt mere udbredt blandt danerne allerede på Ansgars tid end tidligere antaget. Måske der har ligget andre motiver end ren og skær nødvendighed til grund for dette. Danmarkshistorien skal kort og godt skrives om. Sognepræst og forfatter Torben Bramming i samtale med redaktør Anders Ellebæk Madsen.

12:00

12:00 PÅ SPORET AF MAD MONEY. Martin Pavón.

Fundet af en anonym maskinkanon uden oplysninger blev på Museum Vestsjælland startskuddet til en omfattende forskning, som har fået national og international bevågenhed, og som har kastet nyt lys over det amerikanske B-17 bombefly Mad Money II’s nødlanding på spidsen af halvøen Asnæs 4. januar 1944. Sammen med en gruppe frivillige fandt Museum Vestsjælland nødlandingsstedet, hvorfra der indtil nu er bjærget 30 kg metaldele fra flyet. Efterfølgende er øjenvidner til nødlandingen blevet interviewet, besætningens efterkommere i USA er opsporet, og der er opbygget et stærkt samarbejde med amerikanske flyspecialister, forfattere og flymuseer. Kom og hør om en spændende undersøgelse, når arkæolog Martin Pavon fra Museum Vestsjælland afdækker den nyeste historie.

12:30 FORTÆLLING OM GRØNLAND. Kim Leine. Moderator: Lif Lund Jacobsen.

Hvordan brænder en romanforfatter som Kim Leine så stærkt igennem hos det historieinteresserede publikum? Hvad er hans greb, og hvordan går han til tiden, kilderne og materialiteten? Kim Leine løfter sløret i en samtale med Lif Lund Jacobsen, som er forsker og vejleder ved Rigsarkivets Grønlandske arkivalier.

12:00 MONGOLIET – PÅ DJENGIS KHANS STEPPER. EN UDSTILLING, DER ER EN REJSE VÆRD. Lars Krants Larsen.

Overinspektør og afdelingsleder Lars Krants Larsen fra Moesgaard Museum forætller om museets store særudstilling, der senere vises på Nationalmuseet, og om den specielt tilrettelagte rejse, der arrangeres i forbindelse med udstillingen.

12:20: MED HÅNDVÆRKERNE PÅ VALSEN GENNEM HISTORIEN. Suzi Apelgren.

Uden mobil og pc, men med sjovt tøj og en pølseformet bylt med alt deres jordiske gods, drager de jorden rundt i 3 år og 1 dag. En rejse for livet for at udvikle sig som håndværker og person gennem udveksling af fag og kultur. Det gjorde de for 1000 år siden – og det gør de stadig idag! Suzi Apelgren har levendegjort naverkulturen og folder den her ud.

12:40 DANTE OG DEN POLITISKE HISTORIE BAG KOMEDIEN. Ole Meyer.

Dante-forskeren og oversætteren af den “Guddommelige Komedie”, cand.mag. Ole Meyer fortæller den grumme historie, der i 1300-tallet drev Dante i eksil.

12:00 DANMARKSHISTORIEN PÅ VRANGEN. Poul Duedahl. Moderator: Liv Thomsen.

Poul Duedahl går bag det officielle danmarksbillede og præsenterer os for vildfarelser, mislykkede eksperimenter og ideer, som ingen længere abonnerer på. Liv Thomsen interviewer.

12:20 KREML I KRIG. Niels Bo Poulsen og Rosa Magnusdottir.

Historisk set er lederne i Kreml ikke veget tilbage for at anvende militær magt til at fremme Ruslands interesser, og nu brummer bjørnen igen i Ukraine og måske snart i Baltikum. Men ligger den brutale fremfærd i de russiske politiske gener, eller skal forklaringen findes andre steder? Mød Niels Bo Poulsen fra Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori i samtale med lektor Rosa Magnusdottir fra Aarhus Universitet om Rusland og det krigeriske Kreml.

12:40 ER HISTORIEN DØD? Bernard Eric Jensen. Moderator: Rasmus Dahlberg.

Historien er vores fælles udgangspunkt, men kan vi bruge den til noget? Er fortiden ikke bare et afsluttet kapitel, der ikke har nogen relevans for vores nuværende tilværelse? Bernard Eric Jensen vil tage spørgsmål som disse op, når han med Rasmus Dahlberg diskuterer, hvad historiebevidsthed er for en størrelse, og hvilken relevans begrebet har i dag.

12:00 MANDEN DER FIK SØNDERJYLLAND TILBAGE. Hans Schultz Hansen. Moderator: Jes Fabricius Møller.

Som 17-årig besluttede Hans Peter Hanssen i 1879, at han ville blive i Sønderjylland (der lå i Preussen) og arbejde politisk til gavn for sine dansksindede sønderjyske landsmænd. Det gjorde han i de følgende årtier som organisator, fornyer og parlamentariker. I 1920 var det hans fortjeneste, at det slesvigske grænsespørgsmål blev genrejst og løst på et demokratisk grundlag gennem en folkeafstemning. Trods modstand og ydmygelser fra kredse, som ønskede en sydligere grænse, fastholdt han sit program og banede dermed vejen for den senere løsning af de nationale mindretalsproblemer og nutidens fredelige forhold mellem dansk og tysk. Rigsarkivets forskningsleder, dr.phil. Hans Schultz Hansen, i samtale med historiker Jes Fabricius Møller.

12:30 FORBUDT KÆRLIGHED. Jens Peder Østergaard og Jakob Thorup Thomsen. Moderator: Claus Bryld.

I 1946 blev 25-årige Kristian og 22-årige Margarete kærester. Men Margarete var flygtning fra Tyskland, og Kristian var dansker, og al kontakt mellem de to var strengt forbudt. Kristian blev truet med bøder og fængsel, mens Margarete blev isoleret bag pigtråd og bevæbnede vagter i en dansk interneringslejr.

12:50 HUSLY TIL EN KVART MILLION FJENDER? TYSKE FLYGTNINGE I DANMARK 1945-1949. John V. Jensen og Anne Sofie Vemmelund Christensen. Moderator: Siegfried Matlok.

250.000 tyske krigsflygtninge skabte omfattende humanitære og økonomiske opgaver for Danmark, mens debatten om de uønskede gæster rasede. Gjorde vi, hvad vi kunne, eller lod vi kvinder og børn blive interneret under umenneskelige forhold? Og giver det overhovedet mening at mindes en historie som denne? Eller rummer den ligefrem relevans for nutiden? Journalist Siegfried Matlok taler med museumsinspektørerne John V. Jensen og Anne Sofie Vemmelund Christensen fra Vardemuseerne.

13:00

13:00 KIM LARSEN OG DET GAMLE KØBENHAVN. Jens Andersen. Moderator: Claus Hagen Petersen.

Forfatteren Jens Andersen og Kim Larsen havde i første halvår af 2018 en række samtaler, som fandt sted hjemme i Larsens eget køkken. Disse samtaler er basis for bogen ’Kim Larsen – Mine unge år’, hvor Larsen fortæller levende, varmt og humoristisk om en tryg, men også spændingsmættet barndom i København NV i 1950’erne og 1960’erne. Det såkaldte pipkvarter var rammen om en række hverdagsdramaer og husede stærke personligheder, som Kim Larsen beskriver med en næsten fotografisk hukommelse. I bogen følger man også den unge Kim Larsen til Christianshavn, hvor han boede blandt hippier og slumstormere uden for alvor at føle sig som en del af 68-oprøret. I en samtale med Claus Hagen Petersen fortæller Jens Andersen et stykke københavner- og musikhistorie set gennem Kim Larsens prisme.

13:30 FOLKELIG MOBILISERING. Lea Korsgaard.

Vi står over for en umulig opgave, hvis vi skal bekæmpe klimaforandringerne og afværge masseudryddelsen af plante- og dyrearter. Men historien lærer os, at vi har gjort det umulige før! Vi har indført demokrati og gennemlevet en seksuel revolution, eksempelvis. Dem der siger, at folkelig mobilisering ikke igen er muligt, tager fejl. Lea Korsgaard, prisvindende dansk journalist og forfatter og ansvarshavende chefredaktør og medstifter af den digitale avis Zetland om, hvad historien kan lære os om fremtidens grønne revolution.

13:00 BIG BILL – DANSKEREN DER GJORDE DE ALLIEREDES SEJR I 2. VERDENSKRIG MULIG. Martin Lund. Moderator: Steen Andersen.

Journalist og forfatter Martin Lund fortæller om den danske udvandrer William S. Knudsen, der efter en karriere i spidsen for Ford og General Motors kom til at spille en helt afgørende rolle for de allieredes sejr i 2. verdenskrig. Arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet Steen Andersen er moderator

13:20 NATO – HVAD NU? Iben Bjørnsson og Lars Bangert Struwe.

NATO fylder 70 i år. Og som hos alle 70-årige er der begyndt at melde sig et par skavanker, efter en svær overgangsalder fra kold krig til nyt årtusind, hvor fødselaren bl.a. har lagt sig betydeligt ud. En af de nye udfordringer hedder Trump. Hvad betyder hans præsidentembede for alliancen, og bør Europa rykke tættere sammen og klare sig selv, som bl.a. Tysklands kansler Angela Merkel har givet udtryk for? Kan vi finde svarene i alliancens historie, eller må vi se på situationen med helt friske øjne? Museumsinspektør Iben Bjørnsson fra Koldkrigsmuseet Stevnsfort i samtale med Generalsekretær i Atlantsammenslutningen og historiker Lars Bangert Struwe.

13:50 GENSYN MED MELLEMKRIGSTIDEN? Jørgen Møller. Moderator: Adam Holm

Mellemkrigstiden var præget af gentagne kriser, hvor nogle af de vigtigste var den fejlslagne verdensrevolution 1917-1920, de tidlige 1920’eres inflationskrise i Kontinentaleuropa, den økonomiske verdenskrise 1929-1933 og nationalsocialisternes magtovertagelse i Tyskland i 1933. Det er blevet populært at drage paralleller mellem politiske udviklinger i mellemkrigstiden og i vor tid og se 20’ernes og 30’ernes krise for demokratiet gentage sig. Men spørgsmålet er ifølge professor Jørgen Møller, om denne ”mellemkrigstidsanalogi” giver mening. For mens en række ”nye” demokratier var skrøbelige i mødet med disse kriser, var en række ”ældre” demokratier anderledes solide. I en samtale med historiker og forfatter Adam Holm diskuterer Jørgen Møller, om det er muligt at lave historiske analogier og, i givet fald, hvad den egentlige lære er af den politiske udvikling i mellemkrigstiden.

13:00 ÅRETS HISTORISKE BOG. DE NOMINEREDE FORFATTERE. Moderator: Poul Porskær Poulsen.

Mød de nominerede forfattere til Årets Historiske Bog.

13:30 VIKINGERNES VERDEN. Bjørn Andreas Bull-Hansen. Moderator: Kåre Johannessen.

Vikingernes verden var på samme tid brutal og fornyende, hierarkisk styret og fuld af nye tendenser, og så er den mere populær i disse tider end nogen anden historisk periode. Den norske romanforfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen fortæller om, hvordan mange års research er blevet til den storsælgende roman Jomsviking. Bjørn Andreas Bull-Hansen interviewes af historiker Kåre Johannessen.

13:20 HISTORIE FOR BØRN. Sigurd Barrett.

Sigurd Barrett er nok den person i Danmark, som har ramt flest børn med historie. Hør ham reflektere over, hvad han gør – og hvad det gør ved børnene og historien.

13:40 KØKKENET ER DØDENS FORGAARD. Pernille Henriette Wiil og Daniel Henschen.

1. verdenskrigs fødevarekrise åbnede en gylden mulighed for den vegetariske sag. Men hvordan balancerede den danske vegetarbevægelse mellem økonomi, sundhed og etik i lyset af krigen og den danske neutralitet? Ph.d. i historie Pernille Henriette Wiil og Daniel Henschen fortæller historien om krigen og vegetarismen.

14:00

14:00 HISTORISKE DAGES FORNYELSESPRIS. Charlotte S.H. Jensen og Henrik Thorvald Rasmussen

Hvem har fornyet måden at formidle historie på?

14:10 ÅRETS HISTORISKE FORSKNINGSRESULTAT. Karen Skovgaard-Petersen.

Den danske historiske Forening, som er stiftet i 1839 og udgiver Historisk Tidsskrift, uddeler hvert år prisen til Årets Historiske Forskningsresultat. Direktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og medlem af foreningens bestyrelse, Karen Skovgaard-Petersen, uddeler og begrunder årets pris.

14:20 ÅRETS HISTORISKE BOG. Søren Gadeberg og Poul Porskær Poulsen.

Hvem har skrevet Årets Historiske Bog 2018? Prisen overrækkes af Søren Gadeberg fra Sydbank og Poul Porskær Poulsen fra Dansk Historisk Fællesråd.

14:30 THE IRON CURTAIN TRAIL. Michael Cramer.

Fra Barentshavet i nord til Sortehavet i syd markerer en 6.800 km lang rute den linje, hvor jerntæppet gik gennem Europa efter 2. verdenskrig og frem til 1990’erne. I 2019 vil gruppen bag denne kulturrute forsøge at blive optaget i Europarådets certificerede kulturruter, i anledning af 30-året for Berlinmurens fald. Michael Cramer, som er tysk medlem af Europaparlamentet for De Grønne fortæller om “The Iron Curtain Trail”.

14:20 HEDEN. FRA KARTOFFELTYSKERE TIL NATIONAL IDENTITET. Henning Ringgaard, Merete Harding og Anna Bønnelycke. Moderator: Liv Thomsen

Med afsæt i Trap Danmarks 6. udgave debatteres hedeopdyrkningens historie, som fortæller om menneskets kamp med naturen. Fra brugen af fremmed arbejdskraft i 1700-tallet over det nationale genrejsningsprojekt efter nederlaget i 1864 til vore dages fredning af et nationalromantisk landskab. Fhv. chef for Viborg Stiftsmuseum Henning Ringgaard og Trap Danmarks fagredaktører for historie Merete Harding og Anna Bønnelycke interviewes af Liv Thomsen.

14:50 FÆRINGESAGAEN. Kim Frandsen. Moderator: Henrik Schilling.

Færingesagaen er en af vores ældste sagaer. Udgangspunktet er nordatlantisk – ikke europæisk kristent, og derfor giver den os et helt nyt syn på vikingetidens og middelalderens begivenheder. I dag ved vi også, at flere af sagaens fortællinger kan spores i arkæologiske fund – det skete i virkeligheden! Lektor i historie Kim Frandsen fortæller i en samtale med tidl. presseansvarlig på Nationalmuseet Henrik Schilling, hvordan vi gennem Færingesagaen må genfortolke beretningerne om Harald Blåtand, den norske kongeslægt og biskop Absalons Hvideslægt.

14:00 GRUNDTVIG – MYTER OG FAKTA. Jes Fabricius Møller og Birthe Rønn Hornbech.

Grundtvig var folkelig. Så folkelig, at han citeres i sange og taler og har lagt navn til 35 veje i Danmark. Og han tages til indtægt for højskoler, danskhed og velfærdsstat. Men hvad er fakta, og hvad er myte?
Kongelig ordenshistoriograf og fhv. professor mso, Grundtvig Centeret, Jes Fabricius Møller i samtale med Birthe Rønn Hornbech.

14:30 INVASIONEN I NORMANDIET MED DANSKE ØJNE. Jakob Kjærsgaard.

På 75 års-dagen for D-Dag udgiver cand.mag. Jakob Kjærsgaard bogen ’Den Røde Brænding – danske beretninger fra invasionen i Normandiet’ om nogle af de danskere, der deltog i invasionen, og det fokus, der er kommet på den danske indsats i nyere tid.

14:00 FRIHEDENS PRIS. Jens Ringsmose og Hans Engell.

Danmark var med til at grundlægge NATO efter afslutningen på 2. verdenskrig, og siden da har vi som småstat nydt godt af forsvarsalliancens broderskab og musketered. Men tryghed og sikkerhed er som bekendt ikke gratis, og danske politikere har altid nøje overvejet prisen på NATO-forsikringspolicen i forhold til, hvad vi fik ud af det. Jens Ringsmose fra Forsvarsakademiets Institut for Militære Operationer og tidligere forsvarsminister Hans Engell taler om Danmarks historiske rolle i NATO med udgangspunkt i bogen ”Frihedens pris”.

14:30 DANSKERE I ALLIERET KRIGSTJENESTE UNDER 2. VERDENSKRIG. Jakob Sørensen og Thomas Harder. Moderator: Steen Andersen.

Under 2. verdenskrig deltog hen ved tusind danske statsborgere som frivillige i de allierede styrker – de fleste i britisk tjeneste. I London forsøgte danskerne at organisere sig i håbet om at kunne rekruttere til en særlig dansk militærenhed under britisk flag. Det skulle viser sig vanskeligt. Hvad var det for nogle mennesker? Hvor havnede de henne? Hvad motiverede dem til at handle, som de gjorde? Hør historikerne og forfatterne Jakob Sørensen og Thomas Harder med udgangspunkt deres forfatterskaber fortælle i samtale med seniorforsker Steen Andersen fra Rigsarkivet.

15:00

15:00 EUROPAS HISTORIE. Ian Kershaw. Moderator: Jes Fabricius Møller

Den britiske historiker Ian Kershaw har afsluttet sit storværk om Europas historie i det 20. århundrede. Han trækker i samtale med Jes Fabricius Møller de store linjer op og giver et bud på, hvad vi kan bruge Europas historie til i det 21. århundrede.

15:30 THULEBASEN. KOLD KRIG OG KÆRLIGHED. Nille Westh og Kerstin Freiesleben.

Den iskolde og øde grønlandske Thulebase bliver i 1960’erne en magnet for unge danske mænd. Nogle tiltrækkes af udsigten til at tjene gode penge, andre flygter fra skilsmisser eller søger eventyret fjernt fra hverdagen. Thulebasen tilbyder et vildt liv med fest, sprut og tilfløjne, letlevende damer – men også med kold krig, brintbomber og storpolitik. For en dag styrter et amerikansk B52-bombefly med brintbomber ombord ned og starter en af danmarkshistoriens største politiske skandaler. Redaktør Nille Westh og tilrettelægger Kerstin Freiesleben fra DR fortæller om arbejdet med tv-serien om Thulearbejderne.

15:10 EN ANDERLEDES FORTÆLLING OM KRIG. Helle Juhl. Moderator: Jack J. Frederiksen.

Normalt forbinder man 1. verdenskrig med Europas blodige slagmarker, men krigen havde også ofre på den anden side af jorden. Forfatteren Helle Juhl har i ”Mathildes krig” gravet en autentisk historie frem om en dansk kvinde, der gennemlevede et højspændt krigsdrama på Marshalløerne. Historiker Jack J. Frederiksen fra Historia Forlag er moderator.

15:30 NÅR PENGENE TALER. Dansk Numismatisk Forening.

Numismatik, studiet af mønter og deres historie, forbindes ofte med møntsamlinger med 1-kroner fra utallige årstal. Men går man en anelse tilbage i historien, er mønterne faktisk de bedste kilder, vi har, og så emmer mønterne af alverdens historiske begivenheder. Kom til numismatisk quiz med numismatiske præmier.

15:50 GEMT, SPRÆNGT OG GLEMT! Tenna Kristensen og René Rasmussen.

1. verdenskrig har sat mange flere spor i Sønderjylland, end de flerste ved. Flere steder førte krigen til omfattende anlægsarbejder, faktisk nogle af de største af sin art i Europa, som oven i købet også er nogle af de bedst bevarede. Det gælder fx Sikringsstilling Nord tværs hen over Sønderjylland og luftskibsbasen ved Tønder, som indtil for nylig næsten var blevet glemt. Men krigen meførte også, at omkring 35.000 sønderjyder blev indkaldt, ca. 5.270 mistede livet og endnu flere kom hjem med skader på sjæl og legeme. Det har sat sig spor hos mange sønderjyske familier helt til i dag, og hvert af Sønderjyllands 128 sogne har i dag et eller flere mindesmærker over de faldne. Museumsinspektørerne Tenna Kristensen og René Rasmussen fra Museum Sønderjylland tegner et billede af sporene efter 1. verdenskrig.

15:00 FRA YNDLINGSSPISE TIL HADEOBJEKT. GRISENS KULTURHISTORIE. Helle Brønnum Carlsen. Moderator: Tine Eiby

Siden middelalderen har der ofte været gris på de danske middagsborde. Grisens kulturhistorie løber på mange måder parallelt med nationens. Efter tabet af Sønderjylland i 1864 fik grisen fx en central rolle i opbygningen af landbrug og national selvforståelse. Fra slutningen af 1900-tallet begyndte vi at eksportere de bedste udskæringer og lærte at holde af leverpostej i stedet. Grisen som industrielt designerdyr tog fart op gennem 1900-tallet. I 70’erne var klovdyret udskældt på grund af sin ringe masseproducerede kvalitet, og fordi det blev moderne at spise vegetarisk. Af religiøse årsager kan man mene, at grisen er uren, ligesom man rent politisk kan synes, at grisen har noget særligt dansk over sig. Endelig påpeger gastronom og kulturhistoriker Helle Brønnum Carlsen, at grisen er det mest bæredygtige af alle klovdyrene – det udskældte pattedyr tåler at blive genopdaget. Få gris på gaflen i denne samtale med journalist på Weekendavisen Tine Eiby.

15:30 CHRISTIAN 4.S FREDERIKSBORG. Patrick Kragelund og Steffen Heiberg.

Hør om nogle af de overraskende inspirationskilder bag Christian 4.s udformning af Frederiksborg Slot, bl.a. en afgørende rejse i sommeren 1606, hvor Christian besøger sin søster og svoger, dronning Anne og kong James i England. Dr.phil og tidl. direktør for Danmarks Kunstbibliotek Patrick Kragelund i samtale med fhv. museumsinspektør ved Frederiksborgmuseet Steffen Heiberg..

15:00 ET VÆLD AF HELTEHISTORIER. Niels-Birger Danielsen. Moderator: Claus Bryld.

Under debatten om det nye Frihedsmuseum argumenterede nogle historikere for, at det skulle erstattes af et museum om Danmarks besættelsestid – det var ikke tilstrækkeligt med ”alle heltehistorierne”. I 2015 påbegyndte journalist og historiker Niels-Birger Danielsen udgivelsen af Modstand – en samlet fremstilling af Danmarks frihedskamp 1940-1945. Firebindsværket, der ventes færdigudgivet i 2020, bygger i høj grad på modstandsfolkenes egne beretninger. Professor emeritus Claus Bryld går i en samtale med forfatteren på opdagelse i, hvad betydningen kan være af et værk, der pr. definition består af heltehistorier.

15:20 ROMERNE OG HAVET. Tønnes Bekker-Nielsen og Jan Stubbe Østergaard.

Romerrigets historie er også historien om Middelhavet. Havet bandt rigets provinser sammen, og uden havets ressourcer og forsyninger ad søvejen fra rigets fjerne provinser kunne en storby som Rom ikke overleve. Middelhavet var både dragende og truende: en vej til magt, ære og velstand, men også et farligt hav, hvor druknedøden altid lurede, og store formuer på et øjeblik kunne forsvinde i dybet. Historiker, lektor Tønnes Bekker Nielsen taler med tidligere museums- og forskningsinspektør for Glyptoteket og formand for Kulturnatten, Jan Stubbe Østergaard, om romerne og deres forhold til havet.

15:40 DE FREMMEDE IBLANDT OS – GRUNDTVIG SOM NATIONALIST. Ove Korsgaard. Moderator: Knud-Erik Therkelsen.

”Til et Folk de alle høre, / Som sig regne selv dertil” skrev N.F.S. Grundtvig i 1848. Grundtvig betragtede tyskerne som et farligt fremmedelement i Danmark, og han kaldte den dansk-jødiske forfatter Meïr Aron Goldschmidt for ”en gæst”. I de senere år er Grundtvig blevet omtalt som nationalist, men var han det? Er det muligt at kategorisere ham i forhold til de seneste årtiers ophedede debat om migration og integration? Mød Ove Korsgaard, professor i pædagogik ved Aarhus Universitet, som i efteråret 2018 udgav bogen ”Grundtvig rundt – En guide” med kapitlet ”De Fremmede”, i samtale med Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær for Grænseforeningen.

16:00

16:00 MUSSOLINI OG HITLER: DA PROPAGANDA OG POPULISME SKABTE SIN EGEN POLITISKE VIRKELIGHED. Christian Goeschel. Moderator: Adam Holm.

Traditionelt har forskningen i 2. verdenskrig især beskæftiget sig med forholdet mellem Hitler og Stalin og Østfronten. Alliancen mellem Hitler og Mussolini er imidlertid afgørende for at forstå Hitlers vej til magten. Hitler var i 1920’erne voldsomt fascineret af den italienske fascistleder, og deres alliance tog form efter Hitlers magtovertagelse. Forholdet baserede sig på møder under fire øjne, lovprisende tilkendegivelser og nøje koreograferede optrædener. Den tysk-britiske historiker og forfatter Christian Goeschel argumenterer i samtale med Adam Holm for, at Mussolini langtfra var den politiske amatør, eftertiden har gjort ham til – tværtimod var han Hitlers læremester udi selviscenesættelse og folkeforførelse. I krigens første år skulle det proklamerede venskab vise sig fatalt for verdensfreden.

16:30 KAN MAN LÆRE AF KRIG? PANELDEBAT. Anne Knudsen, Michael Zilmer-Johns og Michael Clemmensen. Moderator: Clement Kjærsgaard.

Kan man lære af krig? Og hvis ja, hvad og hvordan? Er militær- og krigshistorien nyttig og relevant for nutidens beslutninger og fremtidens handlinger? Forsvarsakademiet inviterer til debat med udgangspunkt i to-bindsværket ”Læring af krig”, redigeret af Michael Clemmesen. I debatten deltager – ud over Michael Clemmensen – tidligere chefredaktør på weekendavisen Anne Knudsen og protokolchef i Udenrigsministeriet og Danmarks ambassadør i NATO 2014-18, Michael Zilmer-Johns. Clement Kjærsgaard er moderator.

16:10 VORES ØL. Ditlev Tamm. Moderator: Steen Andersen.

Takket være fri adgang til Carlsbergfondets arkivs helt enestående materiale – først og fremmest i form af mødeprotokoller, brevvekslinger m.v. skrevet af grundige referenter – har det været muligt for professor i retshistorie Ditlev Tamm at få indblik i de ofte dybtgående overvejelser og forhandlinger, som er vigtige for i dag at forstå historien om Carlsberg. Ditlev Tamm har desuden talt med en lang række af de nulevende nøglepersoner i og omkring Carlsberg og Carlsbergfondet. Ditlev Tamm interviewes af erhvervshistoriker og seniorforsker ved Rigsarkivet Steen Andersen.

16:30 MIDDELALDER I SKYTTEGRAVENE. Westfront 1916 og Kåre Johannessen

1. verdenskrig var i militærteknologisk forstand en sand guldalder. Aldrig er så mange nye våbentyper dukket op på så kort tid. Men faktisk var der en mængde arvegods fra den fjerne fortid, der blev genoptaget under krigen 1914-18.
I vanlig munter stil præsenterer Westfront 1916 en række eksempler på, at middelalderlige våben og teknikker igen kom til at spille en rolle under Den Store Krig.

16:00 JORCKS PASSAGE OG CAFÉ BERNINA – EN FORTÆLLING FRA STRØGET ANNO 1894. Dorte Futtrup.

Jorcks Passage over for Vimmelskaftet 47 er kendt af alle københavnere. Den blev bygget i årene 1892-96 med Vilhelm Dahlerup som hovedarkitekt. Hvem stod bag byggeriet – og hvad har passagen at gøre med den berømte Café Bernina, hvor tidens bohémer fra ind- og udland flokkedes i stort tal? Tag med fortæller og forfatter Dorte Futtrup med på til en levende, mundtlig fortalt Danmarkshistorie og mød bl.a. C.F. Tietgen, Herman Bang, Ingeborg Stuckenberg, Agnes Henningsen… og N.F.S. Grundtvig (der som afdød spillede en væsentlig rolle i kulissen)

16.30 FRA JORDSKREDSVALG TIL TAMILSAG. Niels Wium Olesen og Thorsten Borring. Moderator: Hans Engell.

Anker, Schlüter og 20 års Danmarkshistorie set fra maskinrummet på Slotsholmen.

16:10 DRISTIG SOM EN MAND – HISTORIEN OM RINNA HAUCHS KVINDEOPRØR. Lone Krogsholm. Moderator: Ole Sønnichsen.

På Kvindernes internationale kampdag udkom historien om en af Danmarks første feminister, Rinna Hauch (1811-1896), der på mange områder var forud for sin tid. I sin samtid var kvinderne primært henvist til hjemmet, kødgryderne og børnepasningen, men den plads gad Rinna Hauch ikke at udfylde. Hun dyrkede et – for tiden – upassende frisind i forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet og måtte se sig nødsaget til at melde sig ud af Dansk Kvindesamfund, fordi hun ikke syntes, at de var radikale nok i deres kvindeoprør. En historisk biografi om en af dem, der kæmpede de første kvindekampe. Forfatter Lone Krogsholm i samtale med journalist Ole Sønnichsen.

16:30 HAR VI NOGENSINDE VÆRET MERE DEMOKRATISKE? Asser Amdisen og Holger K. Nielsen.

Demokrati tager vi danskere næsten for givet. Men fungerer det moderne, danske demokrati? Eller er vi ved at sætte et par hundrede års udvikling over styr? Historiker og forfatter Asser Amdisen krydser klinge med tidligere formand for SF, Holger K. Nielsen.

16:50 ØRESUNDSMETROPOLEN. HISTORIEN BAG DEN INTERSKANDINAVISKE BYREGION. Henning Bro. Moderator: Mikkel Thelle.

Øresund fik allerede i middelalderen den tætteste koncentration af købstæder i hele Skandinavien. Købstæderne blev bindeleddet mellem de øst- og vestdanske provinser, men efter grænsedragningen i Øresund i 1660 udviklede byerne sig i forskellig retning. Med industrialiseringen og urbaniseringen efter 1850 udviklede byerne sig mere i samme retning. Så meget, at der i efterkrigstiden blev opstillet visioner for en fremtidig Øresundsmetropol. En vision, hvis realisering tog sin begyndelse med åbningen af Øresundsbroen i år 2000. Henning Bro, ph.d. og stadsarkivar på Frederiksberg Stadsarkiv i samtale med Mikkel Thelle fra Dansk Center for Byhistorie.

17:00

17:00 PIPPI-PIGER. Merete van der Berg. Moderator: Dorthe Chakravarty.

Pippi-piger er foregangskvinder, frontkvinder, videnskabskvinder, dronninger og mønsterbrydere fra Dronning Dagmar til Nadia Nadim. Forfatter Merete van der Berg i samtale med historiker Dorthe Chakravarty om historiske karakterer og mindre kendte kvinder som tjenestepigen Marie Christensen, revystjernen Liva Weel, kongedatteren Leonora Christine, forfatteren Karin Michaelis, skoleinspektøren Inger Merete Nordentoft, modstandskvinden Else Marie Pade, maleren Anna Ancher og mange, mange flere.

17:00 BEGYNDTE 2 VERDENSKRIG I 1937? Peter Harmsen. Moderator: Jarl Cordua.

Spørger man kineserne, er det helt forkert at påstå, at 2. verdenskrig begyndte i 1939. Da Hitler angreb Polen, havde Kina allerede været i en kamp på liv og død med Japan i over to år, og millioner var døde. For Kina og resten af Asien er der ingen tvivl: 1937 var året, hvor krigen begyndte. Journalist og Asienkender Peter Harmsen i samtale med journalist og radiovært Jarl Cordua.

17:20 HVORFOR ER DE SÅ ANDERLEDES? Maria Helleberg.

Svensk tolerance, norsk stolthed. Hvad er det dog med vore nabolande? Hvad har formet dem? Og har Danmark noget at gøre med… svenskhed og norskhed? Med udgangspunkt i sine seneste to reformationsromaner, Stormene og Sommerfugl, fortæller Maria Helleberg, hvem vi er.

17:00 LUSEPUSTERE OG SLINGREFISE. Hans Engell. Peter Lautrup-Larsen.

Anker Jørgensen lagde ikke fingre imellem, da han i 1982 beskrev De radikale som en flot lusepustere og slingrefise. Men hvad er historien bag citatet? Med udgangspunkt i dette og en lang række andre ikoniske politiske citater fra Jens Otto Krag til Pia Kjærsgaard tegner Hans Engell i samtale med Peter Lautrup-Larsen et rids af de seneste 50 års politiske danmarkshistorie.

17:10 VESTEGNEN. DEN MODERNE KULTURARV? Lisbeth Hollensen og Stefanie Høy Brink. Moderator: Liv Thomsen

Fordommene om Vestegnen er mange. Nogle kalder området historieløst og monotont, men forstæderne fortæller også historien om velfærdssamfundets udvikling og drømmen om det gode liv for alle. Med afsæt i Trap Danmarks 6. udgave debatteres, hvordan visionen og demokratiseringen af boligformerne kommer til udtryk – og om Vestegnen er trøstesløst betonbyggeri eller national kulturarv. Museumsinspektør på Forstadsmuseet Lisbeth Hollensen og Trap Danmarks tidligere fagredaktør for arkitektur og kultur, Stefanie Høy Brink (nu museumsinspektør på ROMU), interviewes af Liv Thomsen.

Program søndag den 31. marts 2019

Se program lørdag

DR-K SCENE

RØD SCENE

GRØN SCENE

BLÅ SCENE

10:00

10:30: KONSEKVENSER AF KRIG. Anders Olling og Hans-Erik Havsteen.

Efter Genforeningen i 1920 var krigstraumatiserede sønderjyder en belastning for det danske samfund. Under Store Nordiske Krig, hvor blandt andre Tordenskjold huserede, kunne krigsfangeskab til gengæld være en gylden chance for social opstigning. Anders Olling og Hans Erik Havsteen fra magasinet Politiken Historie og podcasten Kongerækken fortæller om temaet ”Efter Krigen” fra magasinets aprilnummer.

10:20 MORGENSANG FRA HØJSKOLESANGBOGEN. Hans Grishauge og Højskolehistorisk Forening.

Fællessang. Morgensang har til alle højskoletider været en poetisk ledetråd i højskolearbejdet. Deltag i morgensang med et historisk snit, hør om sangenes betydning for højskolerne og gå på Historiske Dage med et smil i hjertet.

10:50 DANNEBROG: LEGENDE, HISTORIE OG PROBLEMATIK. Hans Christian Bjerg og Søren Cruys-Bagger

Forfatteren Hans Christian Bjerg og flagkonsulent Søren Cruys-Bagger præsenterer Danmarks-Samfundets nye publikationer om Dannebrogs historie, og om hvordan Dannebrog bruges, og diskuterer betydningen af legenden omkring Dannebrog og nationalflagets historie og position i dag.

10:20 SVÆRD. VÅBEN, VÆRDIGHED OG VÆRDI. Bent Brixen.

Vi kan kopiere de elegante sværd fra perioden 1470-1550 næsten perfekt. Nogle endda skarpe og parat til brug i krig. Men det var jo ikke kun våben: Flere af dem er tydeligvis aldrig brugt til det egentlige formål. De er også smukt, funktionelt design, værdighedstegn, selvbeskyttelse og investering. Våbendemo fra Brixen Steel

 

10:40 SIGURD FORTÆLLER H.C. ANDERSEN-EVENTYR. Sigurd Barrett.

Sigurd Barretts historiske rejse har bragt ham til H.C. Andersens tid, ord og tanker. I kølvandet på sin kæmpe succes med “Sigurd fortæller danmarkshistorie” har Sigurd sat sig for at formidle H.C. Andersens eventyr i et nutidigt sprog, så alle danske børn får mulighed for at lære eventyrforfatteren bedre at kende. Og han har selvfølgelig skrevet en ny sang til hver af de eventyr, han har valgt at genfortælle.

 

10:20 KONGER, NATMÆND OG ØL. FORTÆLLESTAFET. Københavns Byvandrerlaug.

Fortællestafet med Christian Holm Donatzky, History Tours, om Frederik 3., Mads Kristian Mikkelsen med vandrehistorien om Stormen på København, Dorte Persson om den gavmilde baronesse Kirstine Fyrien Harboe, Torben Frandsen fra Weird Walks om mestermænd og skarprettere, Ghosttour om natmænd og enken, der blev levende begravet, Hanne Fabricius fra Tyra om en skelethistorie fra Klosterstræde, Allan Mylius Thomsen om bryggergårdene i København, Lisa Elsbøll om Carlsberg-kvarteret og Per Nielsen om Linje 8 og professor Steen Eiler Rasmussen.

10:50 DANSKE ØJENVIDNER TIL DEN SPANSKE SYGE I 1918. Tommy Heisz. Moderator: Dorthe Chakravarty.

I Thy ligger en 16-årig tjenestepige alene i sit frosne kammer og er bange for at dø. På Tåsinge kæmper en læge for at få sin hestetrukne kane gennem sneen for at komme øens syge til undsætning. På Stevns siger en 14-årig pige et sidste farvel til sin afdøde lillesøster, som ligger i en hvid kiste. I 1918, da den spanske syge kom til Danmark, slog den hårdt til i hele landet. I sin bog om den dødbringende epidemi har Tommy Heisz samlet en række øjenvidneskildringer fra danskere, der oplevede den spanske syge på tætteste hold. I en samtale med Dorthe Chakravarty fortæller han om projektet.

11:00

11:00 DNA ER FOR ALLE. Mia Serra.

Stadig flere finder deres slægtninge og identitet med et lille mundskrab. Mia Serra fra MyHeritage, som er verdens største it-service inden for slægtsforskning, giver et kig ud i fremtidens slægtsforskning.

11:30 DEMOKRATIET UNDER PRES. Timothy Snyder. Moderator: Marcus Rubin.

Friheden og demokratiet er under pres – også i vor egen verden. I både USA og Europa buldrer populismen frem. Men hvor bekymret skal man være – og hvilke historiske referencer er det godt at have i bevidstheden? Få er bedre egnet til at belyse det end den amerikanske historiker og Yale-professor Timothy Snyder, som er bogaktuel med ’Vejen til Ufrihed’, hvor han ser nærmere på, hvordan demokratier kan udhules og ødelægges. Journalist Marcus Rubin interviewer Timothy Snyder.

11:10 JAN HUS – FORLØBEREN FOR LUTHER. Peter Tudvad. Moderator: Per Stig Møller.

Hundrede år før Martin Luther gjorde den tjekkiske reformist Jan Hus op med afladshandlen, med paven som Guds ligeværdige stedfortræder og med kirkens verdslige magt. Og ligesom Luther insisterede også Jan Hus på Skriften som kristendommens afgørende instans og på at forkynde Evangeliet på modersmålet i stedet for latin. Men hvor Jan Hus med sin død støbte kuglerne til en revolution, reddede Luther sit liv ved at sanktionere nedslagtningen af ethvert oprør mod øvrigheden som et oprør mod Guds orden. Oplev forfatter Peter Tudvad i samtale med Per Stig Møller.

11:30 FIKTION, FORSKNING OG FORMIDLING. Maria Helleberg.

Hvordan får vi de tre ting til at fungere sammen, så alle – eller de fleste – bliver glade? Genskabte ansigter, undersøgelse af skeletter, humor, fake news, romaner og myter. Hvor er vi på vej hen, og hvad kan vi bruge hinanden til?

11:50 KROPPENS KULTURHISTORIE. Adam Bencard. Moderator: Maja Hald.

Kan vi egentlig lære noget af tidligere tiders sygdomsbehandling og kropsforståelser? Kom med på en tour de force gennem medicinhistorien fra antikken til genetikken. Lektor Adam Bencard fra Medicinsk Museion bliver interviewet af journalist Maja Hald fra Recept på P1.

11:10 DANMARKS TITANIC. Søren Flott. Moderator: Ole Sønnichsen.

Den 28. juni 1904 forliste det danske udvandrerskib SS Norge vest for Skotland. 635 danskere, nordmænd og Østeuropæere omkom. Kun 160 overlevede. og de drev rundt på Atlanterhavet i op til en uge, før de blev reddet. Danmarks Titanic er den dramatiske beretning om, hvad der gik galt og er en fascinerede fortælling om knuste drømme, desperation og heltemod. Via øjenvidneberetninger i gamle dagbøger, breve og erindringsskrifter samt officielle referater og protokoller går bogen tæt på nogle af de mennesker, der var om bord. Journalist Ole Sønnichsen er moderator.

11:30 NATURLIG, NØDVENDIG OG RETFÆRDIG? Niels Peter Stilling og Jesper Laursen. Moderator: Poul Pilgaard Johnsen.

Lensafløsningsloven i 1919 – en af Danmarkshistoriens mest gennemgribende omfordelinger af jord og ejendom – blev til på et bagtæppe af krigsøkonomi, frygt for revolution og gullashbaroners nyrige skørlevned. Hvad var baggrunden, hvorfor gik man så radikalt til værks, og hvad blev konsekvenserne? Historiker, ph.d. Niels Peter Stilling og dr.phil. og kulturhistoriker Jesper Laursen trækker linierne op i en samtale med journalist og forfatter Poul Pilgaard Johnsen.

11:10 CHRISTIAN 2. – DEN SIDSTE KONGE AF NORDEN. Lars Bisgaard. Moderator: Liv Thomsen

Selv om Christian 2. er en af de bedst kendte danske konger, er der ikke skrevet en dansk biografi om ham i nyere tid. Det har lektor Lars Bisgaard fra SDU rådet bod på med sit tætte portræt af kongen, hans storhed og fald.

11:30 GYMNASIERNES HISTORIEKONKURRENCE. Mogens Lykketoft. Moderator: Winnie Færk/Hanne Mortensen

For 13. gang udskriver Historielærerforeningen for gymnasiet og HF i samarbejde med den europæiske historikersammenslutning EUSTORY årets historiekonkurrence. Årets tema er ’Min by’, og første-, anden- og tredjepræmien på henholdsvis 10.000, 5.000 og 3.000 kr. uddeles af juryformand, fhv. udenrigs-, finans- og skatteminister Mogens Lykketoft.

12:00

12:00 TYSKLAND I EUROPA. Ian Kershaw. Moderator: Bo Lidegaard.

I 2019 markerer vi 30-året for murens fald. Ian Kershaw taler med historiker og tidl. chefredaktør Bo Lidegaard om Tyskland som omdrejningspunkt for Europas historie i hele det 20. århundrede.

12:20 KROPPEN OG DET SKJULTE UNGDOMSOPRØR. Else Skjold.

Reformdragten, som blandt andet afskaffede korsettet, var central i mellemkrigstidens skjulte ungdomsoprør, hvor moden for både mænd og kvinder afspejlede den bølge af kropsfrigørelse og kropskultur, som fulgte i kølvandet på 1. verdenskrig. Adjunkt ved Designskolen Kolding Else Skjold om højskolebevægelsen indflydelse på modens historie.

12:00 ROKOKO FRA INDERST TIL YDERST. Lisa Ørting og Herregårdsmuseet Selsø Slot.

Hvor mange lag og dele består en rokoko-hofkjole af? Hvordan er den konstrueret? Og hvornår blev den brugt? Hør om 1700-tallets kvindemode, fortalt af dragtentusiast Lisa Ørting, og oplev en påklædning fra (næsten) inderst til yderst med Selsø Slots 2,5 m brede rokoko-hofkjole.

12:00 KRIGSHISTORIE PÅ PENSUM. Anna Sofie Hansen Schøning og Nicholas T. Veicherts. Moderator: Simon Kratholm Ankjærgaard.

Det hører med til en ordentlig officersuddannelse at blive undervist i fortidens konflikter og slagmarkens bitre erfaringer, ligesom alle nutidens traditioner har deres historiske oprindelser, som er nyttige at kende for en dannet officer. Anna Sofie Hansen Schøning fra Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori og chef for Hærens Officersskole Nicholas T. Veicherts taler med journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard om brugen af krigshistorie i uddannelsen af hærens officerer.

12:30 SVENSKEKRIGENE: DANMARK PÅ KANTEN AF UDSLETTELSE. Lars Christensen. Moderator: Per Stig Møller.

I sommeren 1657 så Danmark sig nødsaget til at erklære Sverige krig. Den efterfølgende Roskildefred blev knusende med blandt andet tabet af Skånelandene og Bornholm. Freden varede kort, inden svenskerne invaderede Sjælland med det mål at udslette Danmark. Stormen på København blev afværget i 1659, men først i 1660 blev den endelige fred indgået med hjælp fra Danmarks allierede. Da havde krig, pest og sult hærget det meste af landet. Historiker Lars Christensen fortæller medrivende om, hvordan Danmark nær var blevet en svensk provins. Krigene medførte ikke bare enorme ødelæggelser, men banede også vejen for 200 år med enevælden som styreform. og fremme

12:40 DEN DANSKE VINHISTORIE. Annette Hoff. Moderator: Kasper H. Andersen.

Rødderne i nutidens vinkultur stikker dybt, og de røber, hvorfor bønderne og deres efterkommere i byerne, industriarbejderne, hellere drak kaffe end vin, når de endelig fik råd til lidt luksus. Og hvorfor nytårstaflets Rosenborgvin kan dateres til netop året 159. Mød den danske vinhistorie, når historiker og museumsinspektør Annette Hoff i samtale med phd. Kasper H. Andersen fra Dansk Center for Byhistorie går på jagt efter fortællingerne om danskernes forhold til vin fra middelalderen og helt op til i dag.

 

12:30 KARTOFFELKUR, BUDDINGER, BRØD OG ALT FOR LIDT SNAPS. Henriette Buus og Frederikke Heick.

Husholdningslærerinden giver gode ideer under dyrtiden og viser, hvordan man laver urtefrikadeller, så tidens kostomlægning glider lettere ned. Alt imens forskeren fabulerer over, hvad kartoflen var svaret på under 1. verdenskrig. Forskningsleder, ph.d. Henriette Buus og museumsmedarbejder, cand.mag. Frederikke Heick fra Mosede Fort – Danmark 1914-18 krydser klinger.

12:30 PROUST OG PARIS PÅ EN HALV TIME. Neal Ashley Conrad Thing

Proust-eksperten, fil.dr. i litteraturvidenskab Neal Ashley Conrad Thing giver en levende indføring i det historiske Paris omkring århundredskiftet 1900 og dets rolle i Prousts værk.

13:00

13:00 VELFÆRDSSTATENS FREMVÆKST FOR 100 ÅR SIDEN. Timothy Snyder og Søren Kolstrup.

Sociale reformer var på dagsordenen mange steder umiddelbart efter 1. verdenskrig. I Polen, der netop var blevet genoprettet som stat, havde myndighederne travlt med at etablere en national lovgivning, og i den proces fik hidtil uprivilegerede grupper stor opmærksomhed. Der blev blandt andet indført otte timers arbejdsdag, offentlig sygesikring, stemmeret for kvinder m.m. I Danmark gennemførte man i samme periode betydelige sociale reformer, og staten kom gradvist til at spille en større rolle i folks dagligdag. Yale-professor og Østeuropahistoriker Timothy Snyder og ph.d. i historie og samfundsforhold og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Søren Kolstrup drøfter velfærdsstatens fremvækst og sammenligner udviklingen i de to lande.

13:00 TYSKLAND BESAT. AF DANMARK. Peter Hertel Rasmussen. Moderator: Rasmus Dahlberg.

I foråret 1947 forlod en dansk brigade på 3.000 mand Danmark for at overtage besættelsen af det slagne Tyskland i det nordvestlige hjørne af den britiske besættelseszone mellem Bremen og den hollandske grænse. Det var første gang siden 1816 – hvor Danmark indledte sin deltagelse i besættelsen af Frankrig efter det franske nederlag ved Waterloo – at en dansk militær enhed deltog i besættelsen af et andet land i fredstid. Brigaden blev i Nordvesttyskland frem til 1958, og i alt 45.000 danskere deltog i besættelsen. Historiker Peter Hertel Rasmussen fra Forsvarsakademiet interviewes af Rasmus Dahlberg.

13:00 DENGANG VI VAR BØNDER. Peter Henningsen. Moderator: Liv Thomsen.

Historiker og etnolog – og leder af Frilandsmuseet Det Gamle Danmark – Peter Henningsen fortæller i en samtale med Liv Thomsen om dengang Danmark var et bondeland, om bondegårdene, som lå spredt ud over det det ganske land – og om det liv, som udspillede sig bag bindingsværket.

13:00 TIDEN MELLEM KRIGENE – EN VERDEN I KRISE. Anna Prai Olsen.

Få jounalist Anna Prai Olsens anderledes og unikke skildring af mellemkrigstiden for de mange udsendte danskere, der arbejdede for bl.a. Det Østasiatiske Kompagni i briternes kolonistyre i Østen.
Fra et liv i sus og dus til dyb økonomisk nedtur og snart japansk fangeskab.

13:30 UROPATRULJEN – POLITIETS HÅRDE HUNDE. Ane Saalbach, Claus Pilehave og Leo Lerke. Moderator: Anders Olling.

Uropatruljen er en berømt og berygtet enhed i Københavns politi, der opererede fra midten af 1960’erne til 2001. Den særlige enhed bliver sat i verden for at løse nogle af de problemer, det almindelige politi ikke kan. Urobetjentene er klædt i civil, og deres opgave er at bekæmpe narko, rockere og autonome i de københavnske uro-områder. Uropatruljen handler på egen hånd og får hurtigt ry for at være noget helt særligt. De er effektive, men får ikke altid ros for deres metoder. Tv-redaktør Ane Saalbach, tv-tilrettelægger Claus Pilehave fra DR og tidligere urobetjent Leo Lærke fortæller om både Uropatruljen og om, hvordan tv-serien om politiets hårde hunde er blevet til. Anders Olling fra Politiken Historie interviewer.

 

 

13:20 HVOR GÅR GRÆNSEN? 100 ÅRS GRÆNSEDEBAT I DANMARK. Axel Johnsen. Moderator: Marie de Fine Licht.

I 2020 markeres 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark, men også 100 års debat om, hvor grænsen bør gå. I 1930’erne sluttede det tyske mindretal i Sønderjylland sig politisk til det nye nazistiske styre og forlangte at få grænsen flyttet tilbage til Kongeåen. I 1949-50 skrev 800.000 danskere under på, at Sydslesvig skulle genforenes med Danmark. I dag er vi danskere stolte af vores forbilledlige grænseregion, hvor flertal og mindretal lever i fred og harmoni med hinanden. Men hvordan nåede vi hertil? Kom og hør Axel Johnsen, viden- og samlingschef ved Museum Sønderjylland, udlægge 100 års grænsedebat i Danmark. Moderator er Marie de Fine Licht, som er Grænseforeningens projektleder for Genforeningsjubilæet i 2020.

13:40 STJERNER OG HOROSKOPER FRA OLDTID TIL NUTID. Ulla Koch. Moderator: Janus Bahs Jacquet.

At bruge stjerner og andre metoder til at spå om fremtiden er intet nyt. Det går helt tilbage til babylonerne i oldtidens Mesopotamien for 4.000 år siden, og vi har arvet rigtig mange ting fra babylonernes stjernekiggeri – fra stjernetegn til døgnets inddeling i 24 timer. Hør ph.d. i assyriologi Ulla Koch fortælle om, hvordan de specialuddannede varselstagere i Mesopotamien brugte både stjerner og dyreindvolde til at spå om fremtiden, og hvordan det udviklede sig sidenhen. Moderator er redaktør Janus Bahs Jacquet.

13:30 MAD OG KRIG. Dino Knudsen og Bo Lidegaard.

1. verdenskrig var en totalkrig, hvor de krigsførende parter forsøgte at udsulte hinanden. Hvordan lykkedes det i den situation for Danmark, der fungerede som spisekammer for begge sider i krigen, at sikre sin neutralitet? Forsker ved Mosede Fort – Danmark 1914-18 Dino Knudsen i samtale med historiker Bo Lidegaard.

13:50 FRA VERDENSKRIG TIL BORGERKRIG. Claus Bundgaard Christensen og Niels Bo Poulsen.

Mens freden sænkede sig over vestfronten med våbenstilstanden i november 1918 fortsatte den militære vold i store dele af Europa, særligt i det tidligere tsarrige. Med udgangspunkt i deres bog ‘Fra verdenskrig til borgerkrig: Østfronten 1914-1924 set med danske øjne’, diskuterer historikerne Claus Bundgård Christensen og Niels Bo Poulsen de fortsættelseskrige, som prægede Østeuropa 1918-1921, og deres danske perspektiver.

13:20 ONE DOLLAR MAN WILLIAM S. KNUDSEN. Ole Sønnichsen. Moderator: Søren Anker Madsen.

Den 27. maj 1940 ringede telefonen hos William S. Knudsen på direktørkontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr. William S. Knudsen takkede ja – og sådan gik det til, at danskeren blev “The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Det er fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 med 30 dollar på lommen, blev en stor mand i bilindustrien og i dag regnes for en nøglefigur, der med sit talent vendte de allieredes krigsheld under Anden Verdenskrig. Forfatter Ole Sønnichsen i samtale med journalist og pressechef Søren Anker Madsen.

13:40 DØDENS BOLIG. AUSCHWITZ-BIRKENAU. Peter Langwithz Smith. Moderator: Peter Tudvad

Navnet Auschwitz udløser hos mange automatisk en fornemmelse af genkendelighed: Man ved hvad det drejer sig om, i store træk. Mange har besøgt stedet, set film om det, og heldigvis vil mange gerne vide mere om det sted, der står som symbol på den vestlige civilisations fallit. Hvordan kunne et højt civiliseret folk som det tyske begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrations- og udryddelseslejrene? Hvordan kunne begavede teknokrater uden at ryste på hånden designe fabrikker til massemord? Filosof Peter Tudvad interviewer forfatter Peter Langwithz Smith med udgangspunkt i hans nye monumentale monografi ‘Dødens bolig’.

14:00

14:00 POLITIETS KØRETØJER GENNEM TIDERNE. Erik Kristoffersen.

Kør gennem 100 års politihistorie med og på politiets køretøjer, når Politihistorisk Forening og tidligere vicepolitikommissær Erik Kristoffersen tager dig med på tur gennem politiets biler og motorcyklers 100-årige historie med tekniske forklaringer og anekdoter om patruljevogne, biler og motorcykler.

14:30 RAN, ILD OG SVÆRD. Jeanette Varberg. Moderator: Liv Thomsen.

Normalt sætter vi vikingetidens århundreder fra midt i 700-tallet til midt i 1000-tallet. Arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg udvider perioden og forlænger, baseret på arkæologiske fund og historiske kilder, vikingetiden til at starte allerede omkring 300-tallet. I en samtale med Liv Thomsen fortæller hun hvorfor.

14:00 HVEM VAR JESUS? Kasper Bro Larsen og Ida Auken.

Var Jesus militant oprørsleder, gudsbenådet storyteller eller slet og ret Guds søn? Følg med i den historiske Jesus’ fodspor. Lektor, ph.d. Kasper Bro Larsen prøver at gå på vandet sammen med Ida Auken.

14:20 HVORFOR HAR DANMARK IKKE EN KYSTVAGT? Rasmus Dahlberg. Moderator: Louise Windfeld-Høeberg.

I de øvrige nordiske lande er det typisk helikoptere og skibe fra kystvagten, der kommer og redder os, når vi er i havsnød. I Danmark, derimod, står søværnet for både farvandsovervågningen, eftersøgning og redning, fiskerikontrol og havmiljøberedskabet, selv om mange af disse kystvagtfunktioner kunne varetages af civile myndigheder. Rasmus Dahlberg fra Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori i samtale med journalist Louise Windfeld-Høeberg om det danske søværn i rollen som kystvagt gennem historien.

14:40 DRUK I RENÆSSANCEN. Martin Davidsen.

Med et glimt i øjet og stor fortællelyst tager forfatteren Martin Davidsen tilhørerne med på en berusende rejse i både tid og sanser med spot på 1600-tallets drikkevaner i et foredrag, der med garanti vil få tilhørerne til at le.

14:10 HVORFOR BESØGE NORMANDIETS INVASIONSSTRANDE OG ANDRE KRIGSHISTORISKE STEDER? Torsten Granov og Niels Vistisen.

Nogle af 2. verdenskrigs mest afgørende begivenheder udspillede sig på Normandiets strande i juni 1944. Historikerne og rejselederne på Cultours militærhistoriske rejser, major, cand.mag. Niels Vistisen og direktør, cand.mag. Torsten Granov taler om, hvorfor det er vigtigt og elementært spændende at besøge mindestederne for krige og kampe.

14:30 FOLKESTYRET PÅ ARBEJDE. Kaare R. Skou. Moderator: Simon Kratholm Ankjærgaard.

Hvad er det danske folkestyre egentlig? Hvem bestemmer – og over hvad? Hvordan fordeles pladserne efter et valg? Hvad er forskellen egentlig på regeringen og Folketinget? Og hvordan kommer man af med en regering igen? Tidligere TV 2-journalist Kaare R. Schou fortæller i en samtale med journalist Simon Ankjærgaard om demokratiet i Danmark.

14:50 WEIMARREPUBLIKKEN 1919-1933 - OPBRUD, SAMMENBRUD OG DEMOKRATISK ARV. Karl Christian Lammers. Moderator: Lasse Peter Rodewald.

Det første tyske demokrati var præget af et samfund i opbrud. En meget liberal forfatning og et spirende kulturliv stod over for økonomiske og politiske kriser, optøjer og propaganda, der banede vejen for demokratiets sammenbrud. Vi ser tilbage på republikkens styrker og udfordringer og trækker tråde op til nutidens Tyskland. Kan fortidens onde ånder igen komme i spil? Lektor emeritus ved Saxo-Instituttet og tysklandsekspert Karl Christian Lammers interviewes af Lasse Peter Rodewald fra Den Tyske Ambassades presse- og kulturafdeling.

14:00 INDSAMLEDE MENNESKER – MEDICINHISTORIENS RÅMATERIALE. Karin Tybjerg. Moderator: Maja Hald.

Gennem historien har læger brugt indsamlede menneskekroppe til at gøre nye opdagelser – fra hele kroppe dissekeret i anatomiske teatre til mikroskopiske celler i moderne laboratorier. Lektor Karin Tybjerg fra Medicinsk Museion bliver interviewet af journalist Maja Hald fra Recept på P1.

14:30 MIN VEJ TIL VIKINGERNES BYZANS. Thomas Frank. Moderator: Morten Mikkelsen.

Historien lyder, at kristendommen kom til Danmark sydfra. Men noget kunne tyde på, at vikingerne har haft andet og mere end silke, rav og guld med sig hjem fra rejserne mod øst. Ornamentik og kirkekunst har flere steder i Danmark tydelige byzantinske præg. Teolog, ph.d. Thomas Frank forlod i efteråret 2017 sit trygge provstekontor for at efterprøve sin tese om, at vikingerne i større antal og oftere end ellers antaget sejlede fra Østersøen til det nuværende Istanbul ad russiske og østeuropæiske floder. 65 dage tog det ham at tilbagelægge de 3500 km i kajak på jagt efter spor i landskab og bygninger. Rejsen lukkede op for en ny forståelse af sammenhæng mellem historie, arkæologi og teologi. Thomas Frank interviewes af journalist Morten Mikkelsen.

14:50 NÆSTEN IKKE NAZIST. Hans Hauge. Moderator: Per Lykke.

Lektor emeritus Hans Hauge fortæller i en samtale med Per Lykke om Heideggers forhold til nazismen og om dets indflydelse på alle de tænkere, herunder Løgstrup, der bygger på hans filosofi.

15:00

15:00 KVINDELIV MED MAGT. Mimi Jakobsen og Grethe Fenger Møller. Moderator: Søs Marie Serup.

40 års politisk historie – set med kvindelige øjne. Om politiske studehandler og stormvejr, om at opfinde nye omgangsformer på Christiansborg og søge indflydelse, mens de forsøgte at styre uden om tøsefag og var udsat for nedladende fremstillinger i pressen. Politisk kommentator og forfatter Søs Marie Serup interviewer.

15:30 SCAVENIUS: MELLEM LØGN OG OVERLEVELSE. Birgithe Kosovic. Moderator: Bo Lidegaard.

1. verdenskrig lagde endegyldigt den gamle verden i ruiner. Aldrig før havde fremtidens veje peget i så mange retninger for så mange europæere. Nye muligheder og drømme åbnede sig, men i horisonten anede man de ideologier, der kom til at sætte den nye politiske retning for Europa.

15:00 TYRAN ELLER NORDENS STÆRKE MAND? Erik Petersson. Moderator: Joakim Jakobsen.

Christian 2. var hovedperson i 1500-tallets kamp om Norden. Nogle har beskrevet ham som en kyniker og tyran, der stod bag Det Stockholmske Blodbad. Andre som Nordens stærke mand, en reformator, der ønskede at stække adelen og fremme bøndernes og borgerskabets stilling. I samtale med Joakim Jakobsen fra Weekendavisen giver den svenske historiker Erik Petersson sit bud på kongens betydning og eftermæle.

15:30 BRANDE, SOM FORANDREDE HISTORIEN. Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz.

I 1975 døde ni mennesker, da en ejendom brød i brand på Nørrebro. Da flammerne først fik fat i de brandfarlige korridorlejligheder, var ofrene prisgivne. Efter branden i Stengade fik politikerne travlt med at sanere bydelen. Kvarterets ejendomme var regulære brandfælder, som enten måtte rives ned eller renoveres. Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz er værter på den nye historie-podcast Vild Historie. Hør dem fortælle om ildebrande som historiske gamechangere. Ud over branden i Stengade fortæller de bl.a. om dengang i 1834, hvor et lidt for kækt fødselsdagsfyrværkeri var ved at futte hele Hillerød af.

15:50 STIGNINGER OG FALD I TOUR DE FRANCE. Ole Skjoldhøj. Moderator: Jesper Ralbjerg.

Doping har ødelagt omdømmet, teknologien reduceret udfordringerne, og rytterne skjuler sig bag banale kommentarer. Nutidens forudsigelige Tour de France kan ikke skabe nye myter, men snylter på de gamle, og publikum er på vej væk fra forestillingen. Få historien om Tour de Frances storhed og fald fra Tour de France-historiograf Ole Skjoldhøj, som interviewes af forfatter Jesper Ralbjerg.

15:20 PACIFIST I EN BRYDNINGSTID. Hosea Dutschke. Moderator: Søren Hein Rasmussen.

I 1968 blev den tyske studenterleder Rudi Dutschke skudt ned på åben gade af den højreradikale Josef Bachmann. Rudis søn, Hosea Dutschke, fortæller i en samtale med historiker og lektor, ph.d. Søren Hein Rasmussen fra Aarhus Universitet om 1968, og om hvordan en udtalt pacifist kunne blive hadeobjekt nummer 1 blandt højreradikale i sådan en grad, at et attentat blev muligt.

15:50 DIE ASTA - DEN STØRSTE DIVA. Lotte Thrane. Moderator: Dag Heede.

Dr. phil Lotte Thrane trænger i en samtale med lektor i litteraturvidenskab Dag Heede ind bag myterne og fortæller om Danmarks størte filmstjerne nogensinde og det Europa – ikke mindst Tyskland – hvor hun virkede. Efter nazisternes magtovertagelse vendte hun hjem til Danmark og forsvandt ud af offentlighedens søgelys, men vedligeholdte sit omdømme som gådefuld diva.

15:20 NATURKATASTROFER, PEST OG AFFOLKNING. HUNDREDER AF KIRKER LAGT ØDE. Nils Engberg og Claus Rohden Melin. Moderator: Liv Thomsen

Stormfloder, sandflugt og kysterosion har til alle tider lagt områder øde og ført til kirkenedlæggelser. Også pesten affolkede hele sogne. For ikke at tale om tiden omkring reformationen, hvor klostre, hospitaler og kapeller blev nedlagt i hele landet. Med afsæt i Trap Danmarks 6. udgave diskuterer museumsinspektør på Nationalmuseet Nils Engberg og Trap Danmarks fagredaktør for arkæologi, Claus Rohden Melin, hvad en ødekirke er, hvor man finder dem, og hvad de kan sige om datidens samfund? Liv Thomsen er moderator.

15:50 VÆK MED VIKINGERNE. Anders Lundt Hansen.

Vikingetiden blev opfundet i 1800-tallet, og lige siden da har vores ideer om vikinger stået i vejen for at forstå den skandinaviske ekspansion i middelalderen. For danskerne er ikke vikinger, og vikingerne var ikke danske. Men det er muligt at finde forklaringer på, hvordan nordboerne i nogle få århundreder kunne dominere de europæiske kyster. Historiker og forfatter Anders Lundt Hansen hæver øksen over en af de bærende stolper i den danske identitet.

16:00

16:00 DANSKE MORD. Lasse Bøgeskov Andersson og Jakob Thygesen.

Langt de fleste mord i Danmark bliver opklaret inden for kort tid. Men nogle gange er politiet fanget i en opklaringsmæssig blindgyde, hvor vejen til gerningsmanden er fyldt med benspænd, vildspor og manglende beviser – og politiet står på bar bund. Vi fortæller den fascinerende historie om opklaringen af seks komplicerede mord i den nyere Danmarkshistorie – fra Hypnosemordet i 50´erne til de københavnske kvindedrab omkring 1990. Redaktør Lasse Bøgeskov Andersson og Jakob Thygesen fra DR viser klip fra den kommende tv-serie og fortæller om at arbejde med historisk kriminalstof.

16:20 PÅ CYKEL GENNEM DANMARKSHISTORIEN. Martin Zerlang. Moderator: Daniel Dencik.

Professor Martin Zerlang fortæller i en samtale med forfatter og filminstruktør Daniel Dencik om det helt særlige forhold, vi har til cykler i Danmark.

16:20 ARVEN EFTER STAUNING. Dan Jørgensen. Moderator: Bo Lidegaard.

Thorvald Stauning ville gøre Danmark til et lykkeland. Bogen ‘Staunings arv’ er en hyldest til den fattige arbejderdreng, der blev cigarsorterer og endte som landsfader. En beretning, der begynder en sen nattetime i januar 1933, da Thorvald Stauning byder en håndfuld af rigets vigtigste mænd på whiskysjusser i sin lejlighed i Kanslergade – selv samme nat som Adolf Hitler kom til magten i Tyskland. Oplev bogens forfatter, politikeren Dan Jørgensen i samtale med Bo Lidegaard.

16:10 EUROPAS GRÆNSER. Dorte Jagetic Andersen og Liv Thomsen.

Er man hele tiden på den forkerte side af en grænse? Hvor går grænserne historisk, geografisk og politisk? Måske har det grænseløse EU(ropa) i form af Schengen paradoksalt nok skabt nye grænser og en opblomstring af nationalstaterne. Redaktør Dorte Jagetic Andersen i samtale med historiker og tv-tilrettelægger Liv Thomsen.