Svenskerne kommer!

Svenskerne kommer!

Kronborg, Roskilde Domkirke og Gåsetårnet er kendte sjællandske historiske attraktioner. Men også på den anden side af sundet ligger mange skatte fra tiden før 1658, da Skåne var dansk. Den skånske historie er en del af den danske, og forbindelsen var også tæt efter 1660.

læs mere
Er du åndssvag?

Er du åndssvag?

I 50 år kunne unge mænd, der afveg fra datidens samfundsmoral, blive anbragt på ubestemt tid på Livø Anstalten med store konsekvenser til følge.

læs mere
Hvem ved mest om 2. verdenskrig?

Hvem ved mest om 2. verdenskrig?

På få uger måtte man meldte udsolgt, da konsulent Claus Corfixen og musiker Mika Vandborg i 2020 lancerede brætspillet “The World War II Trivia Game”. Nu tager de to herrer sammen med historiemagasinet Æra på landevejen og indbyder alle med interesse for 2. verdenskrig til både at lytte, snakke og ikke mindst: Spille med.

læs mere
Beevor er tilbage

Beevor er tilbage

På de første Historiske Dage – i 2015 – deltog den britiske historiker Antony Beevor. Nu er han tilbage i Øksnehallen, hvor han både lørdag og søndag bliver interviewet om den bitre og blodige borgerkrig (1917-21) i kølvandet på den russiske revolution.

læs mere
Ingeniørkunst og sydamerikansk soltag

Ingeniørkunst og sydamerikansk soltag

Ved åbningen af Københavns Idrætsparks “dyre langside” i 1955 havde man været igennem over 20 års overvejelser om byggeriet. Man skulle igennem kasserede planer om en OL-arena i Valby og hente inspiration i både Rio og Caracas, før tribunen blev til virkelighed.

læs mere
Kønskamp ombord

Kønskamp ombord

I 1600-tallet var et søtogt en eventyrlig jordomrejse. Men arbejdsgangen var hård for de danske sømænd – og med livet som indsats. Et liv for mænd og ikke for kvinder. Det skulle man i hvert fald tro. Men faktisk har kvinder også vist sig i det mandsdominerede liv på skibet. Nogle forklædt som mænd og andre som hustruer eller slavegjorte.

læs mere
Moderne maurere

Moderne maurere

Det sydlige Spanien var styret af muslimer i mere end 700 år. Perioden bød i lange perioder på stor fremgang. Anne-Cathrine Riebnitzky har givet den sidste borgherre af Banu Said-slægten fornavnet Ibrahim og digtet videre på hans liv og skæbne. I år 1341 står han over for at skulle forsvare sin by og fæstning mod de kristne erobrere, uvidende om at han skulle blive den sidste muslimske borgherre på stedet.

læs mere
Violiner i verdensklasse

Violiner i verdensklasse

Amati-familien fra Cremona i Norditalien fremstillede i 1500-1700-tallet nogle af verdens første og stadig bedste violiner og strygeinstrumenter, underviste store navne som Stradivari og Guarneri og var med til at udvikle violinen og resten af den moderne strygergruppe, vi kender i dag.

læs mere
Den skandinaviske revolution

Den skandinaviske revolution

Det er ikke ukendt, at den skandinavistiske bevægelse i midten af 1800-tallet førte til forhandlinger om at oprette en skandinavisk union. Men at der samtidig var konkrete planer om revolution – støttet af både førende danske politikere og store europæiske statsmænd – er ”revolutionerende nyt”.

læs mere
Homo i 1800-tallets København

Homo i 1800-tallets København

Sidst i 1800-tallet var opfattelsen, at man kunne forføres til homoseksualitet af dekadente borgerlige, der skaffede sig seksuelle ydelser mod betaling og blev opfattet som perverse og udnyttende. Som modtræk kæmpede disse borgerlige for at få anerkendt homoseksualitet som en naturlig ting. En af dem var juristen Poul Andræ.

læs mere
Modstandskampens mange ansigter

Modstandskampens mange ansigter

Et håb om frihed, forandring eller tilbagevenden til det velkendte? Modstandskampen under besættelsen havde mange ansigter. “Når man bekæmpede tyskerne, var det med henblik på at få dem ud af landet, men hvad ville der ske derefter? Man var drevet af en forestilling om en ren tavle – en helt ny situation. Nogle tænkte; ‘Hvorfor ikke starte på en frisk?,’” siger Niels Wium Olesen.

læs mere
Døden i 1000 år

Døden i 1000 år

Der er noget foruroligende og dybt fascinerende ved døden. Noget ukendt og gådefuldt, som vi så inderligt brænder for at få en forklaring på. Døden er en kendsgerning, vi alle må forholde os til, men den er samtidig tavs, hvad der forhindrer nogen i at opklare dens gåde.

læs mere
Historiske Dages Fornyelsespris

Historiske Dages Fornyelsespris

Igen i år uddeles Historiske Dages Fornyelsespris til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, der er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og...

læs mere
Frederik 8. – klemt og glemt

Frederik 8. – klemt og glemt

Klemt inde mellem Christian 9.s knap 43 år og Christian 10.s 35 år på tronen, finder man Frederik 8.s næsten ubemærkede seks år som regent fra 1906-1912. Mest kendt blev han da også for sin anonyme død i Hamborg. Men hvem var Fredy, og hvilken tid var han en del af?

læs mere
Kroppen som tempel

Kroppen som tempel

J.P. Müller ville befri kroppen fra snærende bånd, korsetter, hatte og stivede flipper. Mennesket skulle ud i solens lys og den friske luft, man skulle vaske sig og passe og pleje sin krop, for det var den eneste måde, man kunne sikre sig et langt og sundt liv. J.P. Müller gik selv i spidsen med sin træning, der sikrede sejre ved både skandinaviske mesterskaber i roning og ved skønhedskonkurrencer for mænd.

læs mere
England har altid været splittet

England har altid været splittet

Englands historie handler om splittelse. De afgørende skillelinjer er blot blevet cementeret med Brexit. Forude venter opløsningen af Det Forenede Kongerige. Det mener forfatter og ph.d. James Hawes, som på Historiske Dage varmer op til sin kommende ”Den korte historie om England”.

læs mere
Fornyende formidling af fortiden

Fornyende formidling af fortiden

Traditionen tro blev Historiske Dages Fornyelsespris uddelt under festivalen lørdag eftermiddag. I år vandt Aarhus Universitetsforlag prisen for 100 danmarkshistorier. 100 bøger til 100 kroner på 100 sider, som hver måned kaster nyt lys over forskellige...

læs mere
5 x Fornyelse

5 x Fornyelse

Hvorfra kommer fornyelsen af historieformidlingen? I 2018 kom den fra fem projekter, som er nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris. Læs om dem her og mød vinderne på Historiske Dage lørdag den 30. marts 2019 kl. 14:00 på DR-K scenen. 100 danmarkshistorier...

læs mere
Festivalavisen er landet

Festivalavisen er landet

Varm op til årets festival med en avis fyldt med inspiration og interview med årets hovednavne. Festivalavisen er lavet i samarbejde med Jysk Fynske Mediers Bogmagasinet og er blevet distribueret som indstik i de 13 dagblade under Jysk Fynske Medier.I...

læs mere
Hvem var vikingerne?

Hvem var vikingerne?

I Danmark elsker vi at romantisere vikingerne. I vores kollektive hukommelse har de skinnende hjelme, langt skæg og store våben – og sejler rundt på lange skibe med dragehoveder for enden. På Historiske Dage vil du møde et anderledes billede af vores allesammens vikinger.

læs mere
Being Erik

Being Erik

I romanen Den inderste fare fortæller forfatter Birgithe Kosovic om alle udfordringerne, Erik Scavenius stod over for, og som mange danskere ofte glemmer. Hun skildrer Scavenius som en plaget, men lidenskabelig mand. En mand, der stod over for et kæmpe dilemma: Opgiv din egen fred for folkets frihed, eller opgiv folkets frihed for din egen fred.

læs mere
Program offentliggjort

Program offentliggjort

Så er programmet til Historiske Dage 2019 offentliggjort! Vi på Historiske Dage glæder os til at tage imod alle jer, som planlægger at komme til to dage med spændende mennesker, fængslende foredrag, flotte udstillinger og gode tilbud for historieelskere i alle aldre!...

læs mere
Nyt persongalleri

Nyt persongalleri

Dronning Elisabeth I, Jens Otto Krag, Thomas More, Prinsesse Marie Sophie Frederikke DagmarNelson Mandela, Helle Virkner, Valentina Teresjkova, Iron TailHedy Lamarr, Prins Philip Próspero, Strelka og Belka  Hedy Lamarr blev født den 9. november 1914 i Wien af jødiske...

læs mere