Der er nu udvalgt fem nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris 2025. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, som er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og kulturarv på og gøre dem tilgængelige for flere.
De nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris 2025 er:
De første konger – Kulturmuseet/Vejlemuseerne
Udstillingen De første konger på Kulturmuseet i Vejle bringer historien om de danske konger før Gorm den Gamle og Harald Blåtand til live. Tegneserietegneren Thierry Capezzone tager os med sine unikke illustrationer tilbage til 700- og 800-tallets Sydøstjylland. Her udspiller magtkampen sig mellem de danske konger Harald Klak og Horik den Første. Interaktive montrer, sanselige indtryk som dufte og lyde og arkæologiske fund fra Danmark, Sverige og Tyskland giver publikum mulighed for at gå på opdagelse i indgangen til vikingetiden, hvor kongemagt og mytologi var uløseligt forbundet.
De Første Konger formidler med udgangspunkt i de seneste forskningsresultater en ofte overset periode i danmarkshistorien gennem moderne teknologi og visuelle fortællinger, der aktiverer både intellekt og sanser.

Bibelen Leth fortalt – Kristian Leth og Lauge Hendriksen
I podcasten Bibelen Leth fortalt formidler værterne Kristian Leth og Lauge Hendriksen en af historiens vigtigste tekster med passion og engagement. Gennem historisk indsigt, indlæsning af bibelske passager og dybdegående analyser gør de Bibelen levende og forståelig for et bredt publikum. Podcasten har flere end 100.000 ugentlige lyttere. Den har dermed opnået en sjælden succes inden for formidling af religion og kulturhistorie i Danmark.
Med et unikt lydunivers bringer podcasten — en af de mest benyttede i undervisning — lytterne tættere på både teksten og dens historiske kontekst, uanset om man er troende eller ej. Deres fortællinger giver nye perspektiver på Bibelens relevans og på, hvordan den har formet historien og fortsat præger samfundet.

Rødder – Museum Lolland-Falster
Siden 2022 har Museum Lolland-Falster afholdt årlige kulturhistoriske workshops og pop-up-udstillinger for de indsatte i det højsikrede Storstrøm Statsfængsel. Her afsoner 250 af Danmarks mest voldsparate rockere og bandemedlemmer. Projektet kombinerer oplæg, øvelser og filosofiske diskussioner om historiske temaer som kulturmøder i stenalderen, kønsidealer i vikingetiden og børneliv og bandekriminalitet i 1800-tallet. Deltagerne har gruttet mel, konkurreret i bueskydning og arbejdet med tidslinjer.
Rødder understøtter de indsattes rehabilitering og afslutning af 9. klasse med historie som eksamensfag. Workshopperne og udstillingerne forener historieformidling med personlig udvikling og giver indsatte mulighed for at reflektere over deres livshistorie gennem fortidens fortællinger.

Dans med danmarkshistorien – Nationalmuseet og Københavns Film- og Teaterskole
I samarbejde med Nationalmuseet fremførte Københavns Film- & Teaterskole til Kulturnatten 2024 en optræden, der gav publikum mulighed for at komme helt tæt på historiske personer som Struensee, Egtvedpigen og Corfitz Ulfeldt.
Dans med danmarkshistorien udspillede sig i en seks timer lang danseopvisning. Adskillige historiske personer blev portrætteret for i alt 7.000 mennesker på Nationalmuseets gårdsplads, foyer og gange. Publikum blev af danserne ledt til forskellige forskerstationer, hvor de blev præsenteret for den historiske kontekst bag opvisningen.
Dans med danmarkshistorien bryder grænserne for traditionel historieformidling gennem en kombination af indlevelse og kunstnerisk frihed.

Appendix – Medicinsk Museion
Appendix er et eksperimentelt projekt på Medicinsk Museion, der udforsker genstandsbaseret læring og interaktionen mellem publikum, museumsgenstande og forskning.
I 2024 afprøvede Appendix tre forskellige formidlingsformater. En åben samling, hvor publikum fik mulighed for at udforske museumsgenstande og reflektere over deres funktion, historie og betydning. En skriveworkshops i samarbejde med forfattere, hvor publikum engagerede sig i en konkret genstand. Og en broderi-workshop om krop og følelser, der forbandt tekstilarbejde med medicinhistorisk forskning og publikumserfaringer.
Appendix har demonstreret nye måder at engagere publikum gennem sanser og refleksion med genstandsbaseret læring i fokus. Samtidig relaterer projektet medicinhistorien til nutidens sundheds- og eksistentielle spørgsmål.

Historiske Dages Fornyelsespris
Henrik Thorvald Rasmussen og Mie Ellekilde
DR-scenen