Velkommen til Det Historiske Laboratorium! Laboratoriet er Historiske Dages helt egen zone for børn i alle aldre.

Af Vibe Termansen

Vi byder weekenden igennem på et aldeles varieret program, da historiebegrebet jo rummeligt nok indbefatter alt, der nogensinde er sket. Bliv klogere på historien ved at undersøge, eksperimentere og prøve selv, under kyndig vejledning. Du er velkommen, hvad enten du vil prøve en enkelt aktivitet, gå lidt frem og tilbage mellem laboratoriet og resten af Historiske Dage eller, hvis man ikke kan få nok, simpelthen hænge ud det meste af weekenden (vi har også en sofa, 1970’er-Lego og gamle Anders And-blade til fri afbenyttelse, hvis man har brug for en pause).

Det Historiske Laboratorium præsenteres i samarbejde med Spar Nord Fonden.

Historiske Dage er gratis for alle fra 0-17 år.

Se det fulde sceneprogram for Historiske Dage 2025 her.

 

Lørdag den 29/3 2025


Klokken 10.00-11.30

Forbryderalbum
Har du nogensinde taget en ekstra småkage, uden at nogen opdagede det? Så har du efterladt fingeraftryk på kagedåsen. Hvert menneske har sit helt eget fingeraftryk – prøv en politiuniform (til børn) og få trykt dit eget fingeraftryk, så du kan bevise, at det ikke var dig, der gjorde det! 

Vært: Politihistorisk Forening 

 

Klokken 11.30-12.30

Stå ret! Højre om!
Hvad nu, hvis du havde været dansk soldat i 1914, da 1. verdenskrig brød ud? Kom og mød soldater fra Sikringsstyrken, fægt medbajonetter og kast med håndgranater, ligesom de gjorde. Efteren time slutter krigen heldigvis – fjenden kom ikke til Danmark

Vært: Mosede Fort 

 

Klokken 12.30-13.00

Ja, det er, hvad JEG har hørt…
Vidste du, at en mand fik hikke i 1873 og først holdt op 68 år efter? Ved du, hvorfor man ikke skal købe katten i sækken, hvad det vil sige at slå til Søren, og hvem denne stakkels Søren er? Kom og hør en fortælling om det – nå ja, eller om noget helt andet.

Værter: Historiefortællerne Aske Ebbesen og André Andersen

 

Klokken 13.00-14.30

Dinosaurknogler, hajtænder og små meteoritter
Gennem flere hundrede år har forskere, lokale eksperter og eventyrlystne rejsende samlet ting til museet. Kom med, når vi åbner ekspeditionskasser og ser på fossiler og andre fund fra for eksempel Grønland, Gobi-ørkenen og (gisp!) Glostrup.

Vært: Statens Naturhistoriske Museum

 

Klokken 14.30-16.00

Med skæg og blå briller
Den kolde krig raser, og warszawapagt-landene kan når som helst angribe Danmark. Bliv spion i kongens tjeneste, løs koderne, lås det hemmelige arkiv op og red verden, før efterretningstjenesten fanger dig.

Vært: Langelandsfortet

 

Klokken 16.00-16.30

Ja, det er, hvad JEG har hørt…
Vidste du, at en mand fik hikke i 1873 og først holdt op 68 år efter? Ved du, hvorfor man ikke skal købe katten i sækken, hvad det vil sige at slå til Søren, og hvem denne stakkels Søren er? Kom og hør en fortælling om det – nå ja, eller om noget helt andet.

Værter: Historiefortællerne Aske Ebbesen og André Andersen

 

Klokken 16.30-18.00

Okker, gokker, av for pokker!
Pest, kopper og spedalskhed. Dæmoner, troldtøj og elvere. Skriven beskyttende formular med fjerpen og blæk eller lav en helbredende salve. Hvis det virkede i middelalderen, dur det måskestadig

Værter: Middelaldercentret Nykøbing Falster

Søndag den 30/3 2025


Klokken 10.00-11.30

De Tre Tårne
I 2025 fylder Københavns byvåben 750 år. Det er ældre end din tip-tip-tip-oldefars tip-tip-tip-oldefar. Hvad er et byvåben, hvordan er de tre tårne havnet i dette, og hvorfor ser man det overalt i byen? Kom og spil tårnbingo og bliv klogere på Københavns mange tårne.

Vært: København Stadsarkiv

 

Klokken 11.30-13.00

Kan du forhindre 3. verdenskrig?
Der er kold krig og fjenden lurer i Østersøen, hvor Stevnsfort vogter. Se, om du kan forhindre krigen i at bryde ud: Skeln ven fra fjende, så vi kan advare vores allierede, ring over felttelefonen, afkod en hemmelig besked og sænk fjendens skib.

Vært: Koldkrigsmuseet Stevnsfort

Klokken 13.00-14.00

Charleston i 1920’erne
Dans amok som i de brølende 20’ere med mesterdanserne Gosia og Kuno. Dansetimen er for begyndere i alle aldre – og man danser solo, så man behøver ikke nogen at danse med. Kom glad! Obs: Kun for dem, der kan lide sjov, fest og god musik.

Vært: Happy Feet Studio

 

Klokken 14.00-15.00

Under kjolen
Krinoline, tournure, hvalbards-korset? Kom og mød Louise og se, hvad der gemmer sig under hendes dragt fra 1880’erne. Find ud af, hvad en hummerhale har med moden at gøre og vær med til at lave snore, der kan bruges til at sætte håret eller pynte på klædedragten.

Værter: Tråde i tiden

 

Klokken 15.00-16.30

Floshat og susebukser
I 1500-tallet indvandrede en bunke hollændere til Amager. Først 400 år senere droppede de deres flotte egnsdragter, der indbefattede en stor, blå plyshat. Nu er de tilbage! Prøv en vaskeægte amagerdragt eller lav din egen halmdukke og giv den kyse og halstørklæde på

Vært: Amagermuseet

Klokken 16.30-17.00

Godnathistorie
Hvor gammel var Margrethe 1., da hun blev gift, kunne Philippa andet end at se sød ud i hvid silke og pels, og hvem betalte egentlig for Christian den 4.s krige? Hyg dig i sofaen og snup en dronningemandel mens Vibe læser højt af sin bog om Danmarks dronninger.

Værter: Historiker Vibe Termansen

Hele weekenden: Tidsrejsen 

På Det Historiske Laboratorium kan du også blive sendt på tidsrejse rundt i Øksnehallen. På tidsrejsen skal du besøge Historiske Dages forskellige stande og løse enkle opgaver for små og store børn og deres familier. Du kan tage på tidsrejsen, hvis du vil, når du vil, så længe du vil, og selvfølgelig er der både highfive, diplom og præmie, når du slutter. Det manglede da bare.

Også i år er der gratis adgang for børn, men husk at hentebillet online (á 0 kr.). Find os under det flyvende tæppe. Det bliver – som man sagde i 1970’erne – helt sikkert hyl.

Du er velkommen på tidsrejsen lørdag fra klokken 10.00-18.00 og søndag fra 10.00-17.00.