Museum Lolland-Falster vinder Historiske Dages Fornyelsespris 2025 for projektet ’Rødder’. Stort tillykke.
Af Historiske Dage
Historiske Dages Fornyelsespris – som er på 10.000 kroner – går hvert år til et projekt, som inspirerer ved at formidle historien på nyskabende, overraskende og anderledes måder. I år gik prisen til Museum Lolland-Falster for projektet ’Rødder’.
Siden 2022 har museet afholdt årlige kulturhistoriske workshops og pop-up-udstillinger for de indsatte i det højsikrede Storstrøm Statsfængsel. Her afsoner 250 af Danmarks mest voldsparate rockere og bandemedlemmer. Projektet kombinerer oplæg, øvelser og filosofiske diskussioner om historiske temaer som kulturmøder i stenalderen, kønsidealer i vikingetiden og børneliv og bandekriminalitet i 1800-tallet. Deltagerne har gruttet mel, konkurreret i bueskydning og arbejdet med tidslinjer.
Rødder understøtter de indsattes rehabilitering og afslutning af 9. klasse med historie som eksamensfag. Workshopperne og udstillingerne forener historieformidling med personlig udvikling og giver indsatte mulighed for at reflektere over deres livshistorie gennem fortidens fortællinger.
Dommerkomiteen lagde vægt på, at museer i årevis er blevet opfordret til at møde brugere “der hvor de er”. Det gør Museum Lolland-Falster med ’Rødder’, hvor både museumsfolk og indsatte bevæger sig uden for deres komfortzone.
Komiteen havde heller ikke tidligere hørt om et socialt museumsprojekt med så stor modighed. Alene den utraditionelle målgruppe og setting måtte have påvirket selve formidlingen.
Projektet og samarbejdet er så vellykket, at både museet og Storstrøm Fængsel ønsker at fortsætte med det som en del af driften – til stor inspiration for kriminalforsorgen i resten af landet – og på Professionshøjskolen Absalon kigger forskerne nu på formidlingens form og resultater.
Stort tillykke til Museum Lolland-Falster

Historiske Dages festivalleder, Henrik Thorvald Rasmussen, og medlem af dommerkomiteen samt eder for historisk udvikling og SkoletjenestenOplevelsescenter Nyvang, Mie Ellekilde, begrunder modtagelsen af prisen. Foto: Andreas Kjærgaard.
De øvrige nominerede i 2025:
Udstillingen ’De første konger’ på Kulturmuseet i Vejle
Nationalmuseets formidlingsperformance ’Dans med Danmarkshistorien’
Podcast-serien ’Bibelen Leth fortalt’ fra DR
Museumsformidlingen ’Appendix’ på Medicinsk Museion
Medlemmer af dommerkomiteen:
Julie K. L. Bouchet, direktør, Museum Nordsjælland
Ulrik Langen, professor ved Saxo-Instituttet
Mie Ellekilde, leder for historisk udvikling og Skoletjenesten, Oplevelsescenter Nyvang
Andreas Bonde Hansen, centerchef ved Middelaldercentret
Martin Brandt Djupdræt, overinspektør i Den Gamle By
Henrik Thorvald Rasmussen, festivalleder, Historiske Dage
Øverst: Glade vindere af Historiske Dages Fornyelsespris 2025. Fra venstre museumsdirektør Ulla Schaltz, museumsinspektør Rasmus Thorup Kildegaard og museumsinspektør Marie Brinch. Foto: Andreas Kjærgaard.