Historiske Dage vil de næste tre år arbejde for at fremme, styrke og udvikle den nordiske samhørighed og etablere Historiske Dage som det store årlige folkelige mødested for Nordisk historie.
Af Rasmus Friis Effersøe
Med endnu flere nordiske udstillere – og debatter og talks med de bedste nordiske forskere, forfattere og formidlere – vil Historiske Dage takket være støtte fra A.P. Møller Fonden tilbyde et stort publikum et opdateret syn på nordisk historie. Derigennem vil vi fremme en dybere forståelse af og indlevelse i vores nordiske naboers historiske erfaringer og vilkår.
“Når Norden er på dagsordenen i danske medier, dyrkes desværre ofte en konfliktfortælling, som er med til at postulere og uddybe de nationale forskelle. Vi vil gå en anden vej ved at tilbyde en forståelse af, hvorfor de øvrige nordiske lande er blevet, som de er, og hvor der findes fælles berørings- og brudflader,” udtaler festivalleder Henrik Thorvald Rasmussen.
Blandt de nordiske deltagere og samarbejdspartnere er i 2024 Nordiska Museet (S), Vasamuseet (S), Kulturen i Lund (S), Islands Nationalmuseum (I), Hanaholmen (F) og Kon-Tiki Museet (N)
På scenerne optræder mange historikere og forfattere. Heriblandt Ruth Hemstad (N), Dick Harrison (S), Elisabeth Åsbrink (S), Øystein Morten (N), Andreas Marklund (S), Ingeborg Arvola (N) og Aapo Roselius (F).
Ruth Hemstad. Foto: Kari Margrethe Sabro
Herre på eget fjeld
Året 1814 blev skæbnesvangert for “ægteskabet” mellem Danmark og Norge. Siden 1380 havde tvillingriget været vævet sammen, men efter 434 års samvær skød en svensk kronprins en kile ind i alliancen. Den norske historiker Ruth Hemstad har i mange år forsket i og formidlet 1800-tallets nordiske historie. Her var nordmændene de største skeptikere over for en nordisk fællesskabsfølelse. Efter skilsmissen fra unionen med Danmark i 1814 sigtede de først og fremmest mod at danne deres egen identitet. Ruth Hemstad kaster lys over begivenhederne før, under og efter 1814 i samtale med historiker Rasmus Glenthøj.
DR-scenen søndag den 10. marts klokken 13.30
Dick Harrison
Dick Harrison fortæller
Dick Harrison er en af Sveriges mest kendte historikere. De seneste årtier har han arbejdet som forsker og underviser på Lunds Universitet. Desuden har han udgivet bøger om snart sagt samtlige historiske emner og optrådt i utallige podcasts samt tv- og radioudsendelser. På Historiske Dage kan du opleve ham med to underholdende foredrag. Det første om Skåne i jernalderen og de mindre kongedømmer, der eksisterede før de samlede danske, norske og svenske riger. Det andet om trediveårskrigen 1618-48 og dens betydning for nordisk historie.
Onkel Danny-scenen lørdag den 9. marts klokken 15.00
DR-scenen søndag den 10. marts klokken 15.00
Elisabeth Åsbrink
Victoria Benedictsson liv og død
I 1888 begik forfatteren Victoria Benedictsson – eller Ernst Ahlgren, som hun kaldte sig som pseudonym – selvmord på et hotelværelse i København. Hun var blot 38 år gammel. Døde hun af ulykkelig kærlighed til Georg Brandes? Skyldtes selvmordet overgreb i barndommen? Eller var selvmordet en konsekvens af, at hun levede i et patriarkalsk system? Den svenske journalist og forfatter Elisabeth Åsbrink har skrevet biografien “Mit store smukke had” om Benedictsson. På Historiske Dage taler hun med journalist og radiovært Tore Leifer om arbejdet med at portrættere en kvindelig kunstner, som udfordrede samtidens syn på køn og endte med at tage sit eget liv i et crescendo af følelser i en tid besat af litteratur, sex og død.
Se hele programmet her for Historiske Dage 2024 her: https://historiskedage.dk/program/