Der var ikke meget tvivl i dommerkomiteen, da Historiske Dages Fornyelsespris 2023 skulle uddeles. Stort tillykke til Skibsklarerergaarden/Museerne Helsingør for vandreforestillingen ”Et livsdilemma”.

Af Rasmus Friis Effersøe

Vandreforestillingen “Et livsdilemma” er et teaterstykke, der blander audiowalk og teater i en fortælling om kærlighed i 1830’ernes Helsingør, hvor normer, stand og økonomi var med til at styre kærlighedens veje. Forestillingen blev gennemført i sommeren 2022 i Skibsklarerergaarden – et traditionelt husmuseum i en gammel skibsprovianteringsgård med forretning, kontorer og privatbolig fra første halvdel af 1800-tallet, da sundtoldsbyen Helsingør emmede af travlhed og international atmosfære.

Kronprins Frederik (8.) og Edward (7.) prins af Wales. Fotograferet i 1869

Fra “Et livsdilemma”.

Kronprins Frederik (8.) og Edward (7.) prins af Wales. Fotograferet i 1869
Publikum og optrædende.

Dommerne lagde i vurderingen vægt på, at vandreforestillingen formår at forene audiowalk og live-interpretation på en måde, som sjældent er set – hvis overhovedet. Man bruger det digitale element som en hjælp, men gæsterne er samtidig nødt til at møde op på museet og være til stede i rummet for at få den fulde oplevelse. Et flot projekt, som løser mange traditionelle husmuseers problem med at skabe liv og formidling i gamle bygninger uden at gå på kompromis med autenticiteten. Skibsklarerergaarden byder efter planen indenfor til endnu en vandreforestilling i sommeren 2023.

Hædrende omtale til andre nominerede

Blandt de øvrige nominerede gav dommerkomiteen hædrende omtale til Foreningen Stjerne Radio og til medlemsklubben The Danish Club. Foreningen Stjerne Radios udstilling ”Fra Stjerne Radio til Holger Danske” i den rekonstruerede radioforretning i Istedgade er et fantastisk, lokalt forankret privat initiativ, båret af et engagement og en pionerånd, som det er svært ikke at holde af. Et supergodt projekt, der inspirerer ved at være borgerdrevet og båret af begejstring.

The Danish Club pirrer nysgerrigheden på en ny måde og gør et stærkt og nyskabende stykke arbejde med at formidle historien og de dele af den danske kulturarv, som normalt ikke er tilgængelige for offentligheden. Man formår at skabe en eksklusiv stemning på grund af deltagerbegrænsningen ved arrangementerne, samtidig med at priserne for at deltage er på et niveau, så de fleste kan være med.  

Dommerkomiteen består af følgende medlemmer:

Trine-Maria Kristensen, social media-rådgiver og -debattør
Andreas Bonde Hansen, ph.d. og seniorrådgiver, Seismonaut
Ulrik Langen, professor, ph.d., Saxo-Instituttet
Mie Ellekilde, formidlings- og kommunikationschef, Museum Vestsjælland
Martin Brandt Djupdræt, overinspektør, Den Gamle By
Henrik Thorvald Rasmussen, cand.mag., festivalleder, Historiske Dage

Øverst: Tre glade vindere af Historiske Dages Fornyelsespris 2023. Skuespiller Tobias Leander, museumsleder David Høyer og formidlingsinspektør Frederikke Heick.