Der er nu udvalgt 5 nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris 2022. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, der er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og kulturarv på og gøre dem tilgængelige for flere.
Cosmic Top Secret @ Stevnsfort – Trine Laier og Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Det digitale og det analoge mødes, når Koldkrigsmuseum Stevnsforts terræn indgår i det prisvindende computerspil Cosmic Top Secret. Her er sjette og sidste bane analog og skal spilles og opleves i Koldkrigsmuseum Stevnsforts terræn. Spilleren – Agent T – bevæger sig rundt i jagten på hemmelighederne om, hvad hendes forældre egentlig arbejdede med under Den Kolde Krig. Begge var ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste. Den 6. og analoge banes mission går ud på at løse ’Runa-sagen’: en rigtig spionsag fra 1950’ernes Danmark. Her leverede en smugler- og spionring smuglergods og hemmelige efterretninger til DDR, hvortil de sejlede på kutteren ’Runa’. Spillets verden i både den digitale og analoge del er bygget op af papfigurer, hemmelige dokumenter og en karakteristiske hulstrimmel. Sidstnævnte snor sig gennem terrænet og fungerer som vejviser.
Efterklang af Gorm den Gamle – Adam Bak og Kongernes Jelling
Et nytænkende og eksperimenterende koncertforedrag om landets første officielle konge. I en blanding af rockmusik, rå fortællinger og poetiske kvad får publikum på det lokale spillested en historisk oplevelse, de ikke har prøvet før. Samtidig river den det højtidelige slør væk fra historien om landets første officielle konge og sætter hans liv og bedrifter i et nyt lys. Fortællingen og musikken supplerer hinanden og skaber et nyt formidlingskoncept, hvor begge elementer får fornyet styrke og gennemslagskraft. ”Efterklang af Gorm den Gamle” er en kulturoplevelse med både oplysning og underholdning. Ved at blande ny-komponeret rockmusik med vikingehistorie og arkæologisk faglighed, taler hele formen sig ind i den historie der er unikt repræsenteret i Jelling – nemlig en brydningstid, fuld af modsætninger, der i forening går op i en højere enhed.
GYS – væsner i mørket – Museum for Forsyning og Bæredygtighed
Udstillingen ’GYS – væsner i mørket’ bruger mørket som et designmæssigt greb til at skabe en både kropslig og følelsesmæssig ramme for vores mange folkesagn. Publikum oplever derfor på egen krop, hvordan pulsen stiger, adrenalinen pumper og fantasien tager over. I det øjeblik, hvor vores moderne, rationelle tilgang til verden bringes ud af balance, etableres en bro til at forstå, hvorfor vores forfædre tolkede hændelser og fænomener som de gjorde. I dag kan vi med et enkelt tryk på kontakten vælge mørket fra og gøre nat til dag. Tidligere var mørket et grundvilkår, som man var tvunget til at indrette sig efter. Når solen gik ned, var det mørkt. Helt mørkt. Og i mørket fik fantasien frit spil.
Perron1 – Museum Skanderborg
Er man et lille lokalmuseum, som aldrig bliver en stor turistattraktion, men skal finde en anden vej. Perron1 på Skanderborg Station er et meget nyskabende og inspirerende lokalhistorisk museum. Det helt særlige og innovative for dette projekt er placeringen og stedets potentiale – netop at forme den kulturelle ventesal med et nyt museum på Skanderborg Station. Transformationen er både en genanvendelse af den eksisterende bygningsmasse fra 1983 og en ny tilbygning. Derudover er der muligheden for at gentænke, hvad et bymuseum er for lokalsamfundet. Placeringen giver muligheden for at udfolde Perron 1 som katalysator for at skabe urban og social sammenhæng i en spredt kommune. Perron1 binder mennesker sammen på nye måder: Pendlere, borgere og turister. Det ældre segment og de unge. Perron1 bygger bro mellem kulturarv, kunst, by og landskab med udstillinger, der favner fra Smukfest og kongeslot til den hellige dal, Illerup Ådal.
Landsoldaten – Museerne i Fredericia
Landsoldaten er et location-baseret mobilspil, hvor spilleren kan vælge forskellige missioner, som handler om Treårskrigen og Slaget ved Fredericia. I hver mission skal spilleren finde fem spor på Fredericia Vold – fx historiske personer og steder eller genstande fra museets samling. Sporene giver spilleren korte oplysninger, der danner baggrund for en samlet fortælling. Den får man som belønning i form af en film, der vises, når missionen er fuldført. Gennem spillet bliver historien formidlet, hvor den faktisk fandt sted. På den måde åbner den mulighed for at kombinere praktiske gøremål, frisk luft, fællesskab og motion med kulturarv gennem en sammenkobling af fysisk fortid og nutid. Det fortæller ikke ensidigt den nationalromantiske udlægning af Treårskrigen, men udfolder også de dilemmaer og problemstillinger, der var ved at kæmpe mod familie/naboer.
Lørdag kl. 14.00
Historiske Dages Fornyelsespris
Henrik Thorvald Rasmussen
DR-scenen