Der er nu udvalgt fem nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris 2024. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, som er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og kulturarv på og gøre dem tilgængelige for flere.
Af Historiske Dage
Holmegaard Glasfestival – Holmegaard Værk/Museum Sydøstdanmark
Holmegaard Glasfestival bød i marts 2023 på en eksplosion af kreativitet, historie og glæde, som hyldede glasset i al dets pragt. De besøgende kunne gå på opdagelse i et bredt spektrum af glasoplevelser. De kunne udfordre deres mod ved at gå på glasskår, skabe symfonier ved at spille på stemte glas og opleve talks og pop-up foredrag med anerkendte glaskoryfæer som Peter Svarrer og Per Steen Hebsgaard. De kunne skabe deres egne unikke mester- eller makværker i glas, tage på mosaik-skattejagt eller høre en koncert spillet på instrumenter af glas – og meget mere.
På festivalen blev museets imponerende glassamling på over 42.000 unikke Holmegaard-glas en kilde til medrivende anekdoter og fascinerende fortællinger.
Museum uden hæmninger – Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum
Museum uden hæmninger blev gennemført i 2023 i samarbejde med Djurslands Folkehøjskole, der er en specialhøjskole for udviklingshæmmede og -handicappede elever. Sammen med skolen kortlagde museet en lang række udfordringer i forbindelse med tilgængelighed for eleverne.
Eleverne og skolens undervisere besøgte Gammel Estrup en række gange. Museumsinspektør Anders Sinding, som stod i spidsen for projektet, besøgte også højskolen med særligt tilrettelagte aktiviteter. Alle forløb blev evalueret, og erfaringerne er nu blevet implementeret i museets formidlingspraksis. Der blev også udviklet en digital værktøjskasse, som kan tilgås og anvendes af museer landet over, der ønsker at arbejde med denne særlige målgruppe.
Periodisk – Rakkerpak Productions
Periodisk er en podcast-serie, som giver en ny, underholdende adgangsbillet til at forstå vores verdenshistorie gennem det periodiske system som linse. Lytterne får et indblik i, hvordan den naturvidenskabelige forskning og den teknologiske og kulturelle udvikling er tæt sammenvævet. Grundstoffer som kulstof, jern og kobber har spillet afgørende roller i udviklingen af materialer og teknologier, der har haft stor indflydelse på vores daglige liv og samfundets udvikling.
Formatet vægter både dramaturgi og nørderi, levende karakterer og fængslende scener. Alt sammen bidrager det til historierne om, hvordan vores samfund og vores verden er blevet til den, som den er i dag – og alle historierne løftes til et højere niveau af et gennemtænkt og dragende lyddesign.
Historiejagten – Kronborg Slot/Nationalmuseet
På Historiejagt præsenteres gæsterne for et Kronborghistorisk dilemma, som de skal løse/tage stilling til. De går rundt på slottet og møder levende karakterer i historiske dragter, som de skal interagere med og udspørge på baggrund af dilemmaet. Spørgsmålenes dybde og karakterernes svar afhænger af gæstens alder og lyst til at gå i dybden. Karaktererne spilles af uddannede skuespillere og Kronborgs slotsværter.
Dilemmaerne og karaktererne tager udgangspunkt i forskellige temaer. Eksempelvis kan køkkenpigen, hofdamen, perlestikkeren eller lensmanden invitere gæsten ind i et univers med fokus på overtro og hekseprocesser.
Historiejagten arbejder i spændet mellem fiktion og fakta. Karaktererne er for størstedelens vedkommende fiktive, men er inspireret af virkelige personer og hændelser.
Skalk Junior – Magasinet Skalk
Skalk Junior går mod strømmen med et fysisk magasin til børn. Det leverer faglig korrekt viden om vores historie, som gøres let tilgængelig for børn i alderen 8-13 år.
Magasinets faste tegneserie om børnene Sommer og Atlas knytter sig til udgivelsens tema. Den giver læseren mulighed for lettere at fordøje og forholde sig til temaet, som godt kan være lidt barsk læsning. Den historiske krydsord, som udvikles ud fra magasinets artikler, er en sjov måde for børnene at repetere deres nye viden på.
Artiklerne skrives ikke kun af fagfolk. Børnereporterne, som udvælges blandt læserne, besøger spændende kulturhistoriske steder i Danmark, for eksempel en udgravning på Bornholm og Rosenborg Slot.
Lørdag den 9/3 2024 kl. 14.00
Historiske Dages Fornyelsespris
Henrik Thorvald Rasmussen og Mie Ellekilde
DR-scenen