Der er nu udvalgt fem nominerede til Historiske Dages Fornyelsespris 2023. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, som er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og kulturarv på og gøre dem tilgængelige for flere.
Af Historiske Dage
Vild Historie – Tommy Heisz og Simon Ankjærgaard (Saga Talks)
Verden er fuld af vilde historier; drabelige historier, utrolige historier, sørgelige historier, så-tæt-var-vi-på-katastrofen-historier. I hver udgave af podcasten Vild Historie er én vild historie den røde tråd. Det er dagens tema, som bliver forløst i en samtale mellem de to værter og en gæst – som regel en historiker. Der er to krav til historierne: De skal have fundet sted i virkeligheden, og så skal det være den type historier, man fortæller videre til andre, fordi man ikke kan lade være.
Vild Historie trækker oversete og underbelyste begivenheder frem i lyset. Det kan være byen Rungholt, der blev slugt af Vesterhavet i 1362 eller kapløbet mellem en vegetar og en kødspiser i 1908. Det kan også være den utrolige historie om den danske telegrafist Sigfred, der efter et skibsforlis under 2. verdenskrig overlevede 36 døgn på Stillehavet i en redningsbåd.
Hvert program varer en time. Gæsterne har derfor rum til at folde relevante perspektiver, forskningsresultater og komplicerede nuancer ud. Både værter og gæst har altid blik for den større fortælling i den lille historie.
I fortidens fodspor ved Bølling Sø – Museum Silkeborg, Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen
I fortidens fodspor kobler outdooraktiviteter med formidling af kulturhistorie. Det skal give endnu flere lyst til at komme ud i naturen.
De skjulte historier i landskabet formidles på en inddragende måde. Et bærende element i formidlingen er lyttestationer, hvor du via et håndtag kan generere strøm til at få afspillet lydfortællinger om det sted, hvor du står. Du kan høre om Tollundmanden og de andre moselig, der er fundet i Bjældskovdal. Du kan også høre om bronzealderhøje og gravrøvere eller om en dyb hulvej, der er en del af det gamle Hærvejsforløb.
Legeelementer relaterer sig til de ting, der formidles. Man kan spille vendespil med motiver af fine gravgaver fra bronzealderen, prøve sit held som stenalderjæger på lykkehjulet eller dyste om, hvem der har mest tilfælles med Tollundmanden.
Fra Stjerne Radio til Holger Danske – Foreningen Stjerne Radio
Udstillingen ”Fra Stjerne Radio til Holger Danske” er Foreningen Stjerne Radios hidtil mest ambitiøse udstilling.
Den viser henholdsvis Stjerne Radios legale side: den elegante radioforretning i det højre udstillingsvindue. I det venstre udstillingsvindue den illegale side: bagbutikken med værksted, trykkeri af det illegale ”De Frie Danske” og planlægning af sabotage. På bagvæggen i begge vinduer vises avancerede videomontager af originale billeder og filmmateriale.
Udstillingens centrale formidlingsgreb er at genskabe oplevelsen af 1:1 at være til stede foran Stjerne Radios elegante udstillingsvindue anno 1943. Forbipasserende kan døgnet rundt, hele året besøge historien i den genopståede Stjerne Radio i Istedgade .
Et livsdilemma – Skibsklarerergaarden – Museerne Helsingør
Vandreforestillingen “Et livsdilemma” er et teaterstykke, der blander audiowalk og teater i en fortælling om kærlighed i 1830’ernes Helsingør. Her er normer, stand og økonomi var med til at styre kærlighedens veje. Forestillingen blev gennemført i sommeren 2022 i Skibsklarerergaarden – et traditionelt husmuseum i en gammel skibsprovianteringsgård med forretning, kontorer og privatbolig fra første halvdel af 1800-tallet.
Med hovedtelefoner kunne man opleve lyde fra 1800-tallets Helsingør, der knytter sig til byen og narrativet. Fortællerstemmen var ”guiden” gennem dramaet, men kom også med historiske detaljer om perioden og rummene. Samtidig faciliterede lydkulissen liv og drama i andre rum. Man kunne eksempelvis høre scener igennem en lukket dør. Publikum mødte desuden skuespillere undervejs på vandringen, som anså dem for at være ”gæster i huset”, og som derfor inddrog dem i deres overvejelser.
The Danish Club
The Danish Club har skabt et historisk univers baseret på oplevelser på steder, der normalt ikke er åbne for offentligheden. The Danish Club arrangerer udflugter ”behind the scenes” i private historiske hjem, til restaureringer og på steder, man ikke skulle tro fandtes.
Via en medlemsklub med nyhedsbreve, inspiration og invitationer til oplevelser på egen hånd skabte The Danish Club i 2022 150 arrangementer i hele landet.
Ud over arrangementerne er The Danish Club også en markedsføringsplatform, som giver store som små steder fornyet opmærksomhed. Stederne har via platformen mulighed for at markedsføre deres egne arrangementer til et stort og historieinteresseret publikum.
Lørdag den 18/3 2023 kl. 14.00
Historiske Dages Fornyelsespris
Henrik Thorvald Rasmussen og Mie Ellekilde
DR-scenen