Årets historiske kagedyst bød på alt fra smukke småkager til rom-overhældte plumkager. Dommerne smagte sig igennem ni fantastiske historiske kager og endte med at kåre Cathrine Glasshofs Brødtærte, bagt af Ida Sonberg, som vinderen af Historiske Dages Historisk Kagedyst 2017.
I det idylliske landskab på Lolland ligger herregården Pederstrup, hvor familien Reventlow engang boede. Her holder Reventlow-Museum Pederstrup, som hører under Museum Lolland-Falster, nu til. Det er her årets historiske mesterbager holder til.
I 2016 begyndte museet at lave 1840’er-inspirerede saloner, hvor Cathrine Glasshofs ’Sandbjerg Kogebogen’ blev brugt som inspiration til madlavningen. Som husjomfru for familien Reventlow stod Cathrine Glasshof for husholdningen, og den berømte familie har sikkert fået serveret brødtærten ofte.
Ida Sonberg er museumsvært på Museum Lolland-Falster og arbejder primært på Reventlow-Museet Pederstrup. Ida har blandt andet været med til at lave de 1840’er-saloner, hvor kogebogen og brødtærten blev brugt. ”Lidt i sjov blev jeg kaldt husjomfruen på Pederstrup af vores museumsinspektør – det hang ved.” Dommerne var enige om, at Idas brødtærte var den mest veludførte i historie, smag og autenticitet, og den blev derfor kåret til Årets Historiske Kage 2017.
Cathrine Glasshofs Rugbrødstærte (ca 1840)
Opskrift (nok til 2 tærter):
100 g mørkt rugbrød
125 g mandler (eller mandelmel)
50 g kakao
100 g 70% mørk chocolade
7 æggehvider
7 æggeblommer
3 hele æg
250 g sukker
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1/2 tsk stødt nellike
Fintrevet skal fra 1 1/2 økologisk citron
Glasur:
1 æggehvide
150 g sigtet flormelis
Saften fra 1/2 citron (eller efter smag)
- Start med at tænde ovnen på 130-150 grader. Del rugbrødet i små stykker, og rist det langsomt i ovnen, til det er meget tørt. Lad det køle af og blend det derefter fint.
- Mandlerne smuttes og blendes fint.
- Sæt et vandbad over og smelt chokoladen langsomt.
- Sørg for at have alle ingredienserne klar, inden du begynder, da det skal gå stærkt, for at kagen ikke mister volumen. Pisk hviderne stive, imens du kommer sukkeret i lidt efter lidt. Pisk, indtil blandingen er helt stiv og har fået en sej konsistens.
- Kom æggeblommerne i én ad gangen. Kom derefter de 3 hele æg i ét ad gangen. Tilsæt citronskallen.
- Tag piskeriset op og sigt kakao, kanel, nellike og kardemomme i. Vend forsigtigt med en dejskraber.
- Vend dernæst de malede mandler og rugbrødet nænsomt i, og sørg for, at det hele er godt mikset.
- Til sidst vendes det smeltede, let nedkølede chokolade i.
- Bages ved 130 grader i 15-20 min., alt afhængig af ovntype.
- Lav evt. “blæver-testen”, hvor du ryster kagen for at se, om den er fast og dermed gennembagt.
- Når kagen er afkølet, blandes glasur af æggehvide, flormelis og citronsaft sammen og hældes på kagen.