2. verdenskrig er den historiske begivenhed, der flittigst bliver brugt som referenceramme for eftertidens krige og konflikter. Og det er farligt. Det mener den anerkendte engelske historiker Antony Beevor, der bliver mere og mere enig med Otto von Bismarck, som sagde, at det eneste, vi lærer af historien, er, at ingen lærer af den.

Lindhardt og Ringhof

Antony Beevor: ”Historiske paralleller er, næsten uden undtagelse, dømt til at være falske. Og de forfører statsmænd til at vælge de forkerte strategier – drevet af stolthed”.

”Det har ikke altid været sandt, men det er blevet mere sandt med tiden,” siger han og fortsætter: ”Historiske paralleller er, næsten uden undtagelse, dømt til at være falske. Og de forfører statsmænd til at vælge de forkerte strategier – drevet af stolthed”.

”2. verdenskrig er i særdeleshed blevet det dominerende referencepunkt for alle konflikter og kriser for både politikere og medier. Det er farligt. Se, hvordan præsident Bush sammenlignede angrebet 11. september med japanernes angreb på Pearl Harbor. Eller hvordan Tony Blair sammenlignede Saddam Hussein med Hitler. Ledere ønsker at lyde som Roosevelt eller Churchill, men det får dem til at se problemerne gennem forkerte strategiske briller,” siger han.

”Hvis vi virkelig vil bruge historien til noget, skal vi studere den med det bevidste formål at undgå fortidens katastrofer,” mener Antony Beevor.

Oplev Antony Beevor blive interviewet af Adam Holm på Historiske Dage lørdag den 14. marts 2015 kl. 13.10.