Fotos fra den danske besættelse er ikke i samme grad præget af bomberuiner og uhyrlige handlinger som flere andre af de europæiske lande. Alligevel er der noget skræmmende ved at se billeder fra gaderne i 1940’erne, hvor tyske soldater roligt passerer forsagte danskere, med afslappet selvfølgelighed. Vi har samlet nogle eksempler på krigens indtog i bybilledet fra bogen Besættelsen i billeder
Tyske kampvogne ruller gennem gaderne og forbi Jørgensens Hotel, hvor personale og gæster ser til gennem vinduerne.

Maglekildevej på Frederiksberg, efter fejlbombningen af Den Franske Skole. Det er et ikonisk eksempel på fotos fra besættelsen, men der er spekulationer om, det var iscenesat.

Tre døde ligger på hjørnet af Solitudevej og Nørrebrogade i København, efter at en tysk kanon har skudt ned af gaden fredag den 30. juni. 1944.

Tyske soldater på motorcykler foran Hotel d’Angleterre i København.

Horsens, april 1940. Et godt eksempel på den kreativitet som krigen tvang folk ud i. Her trækker en hest en vaskeribil, fordi der var mangel på benzin.

Øverst: Statsminister Thorvald Stauning passerer en tysk officer på sightseeing. Fotoet illustrerer fint danskernes forhold til tyskernes tilstedeværelse og besættelsen.

Thomas Harder er forfatteren til bogen Besættelsen i billeder og i år kan du høre ham fortælle om den 9. april, da Danmark måtte se sig besat. Det er lørdag den 9. april 2016 klokken 12.