De gamle cistercienser-munke på Esrum Kloster forstod sig på øl. Både hvordan man bryggede det, og hvordan man slap af med hovedpinen bagefter, hvis man havde drukket for meget.

Esrum Kloster - Munk med urter udklip

“Vi har jo en gammel klosterfortælling, vi gerne vil vise frem, så vi dukker op på Historiske Dage som nonner og munke. Og så tager vi en bid af klosterhaven med,” fortæller publikumschef Helle Simonsen.

“Vores munke er kendt for at brygge øl i litervis og for at drikke øl i litervis. Men dengang var det jo kun det tynde øl man drak, og man drak det for at undgå at drikke forurenet vand,” siger Helle Simonsen, der er publikumschef på Esrum Kloster.

I starten blev øllet brygget på byg, som man også mente havde en kølende effekt på kroppen. Men selv om øllet var tyndt på Esrum Kloster i 1100-tallet, så kunne det godt give en munk ondt i issen alligevel.

“Munkene bemærkede jo, at drak man rigeligt af det, så fik man faktisk ondt i hovedet. Deres lægelige råd mod hovedpinen var så at smøre en god gang sennep på panden, vikle noget gazebind om hovedet og så lægge sig i to dage,” fortæller hun.

Munkene på Esrum Kloster kunne nemlig deres lægeurter til fingerspidserne. I den gamle klosterhave dyrkede de urter til at helbrede dårligdomme med, men også til at krydre både øl og mad med.

“I dag skelner man meget mellem lægeurter og krydderurter. Men dengang havde man stor sans for velsmag, også når det handlede om at helbrede, fordi mange af kurene var diæter. Så man brugte krydderurter med forskellige egenskaber. Og der var både urter, der skærpede sanserne, og urter, der svækkede dem,” siger hun.

På Historiske Dage optræder deltagerne fra Esrum Kloster i munke- og nonnekostumer, og med sig har de både munkeøl og urter fra klosterhaven, som man kan købe med hjem.
Esrum Kloster optræder også lørdag den 14. marts 2015 kl. 14.20 på Grøn scene.