Af Joakim Quorp Matthiesen

Englands historie handler om splittelse. De afgørende skillelinjer er blot blevet cementeret med Brexit. Forude venter opløsningen af Det Forenede Kongerige. Det mener forfatter og ph.d. James Hawes, som på Historiske Dage varmer op til sin kommende ”Den korte historie om England”.

James Hawes grundlæggende pointe er, at der er nogle historiske skillelinjer i England, som går over 1.000 år tilbage:

”Floden Trent udgør en kulturel skillelinje, der allerede blev bemærket af Englands første historiker Beda den Ærværdige i år 731. Labours vælgere består traditionelt set af hjertelandet nord for floden og liberale byboere i London. Syd for Trent har Det Konservative Parti domineret. Det nordlige England er historisk og aktuelt fattigere og med en stor arbejderklasse. Det er dog mere et spørgsmål om kultur end klasse. Labour og Det Konservative Parti kunne i en historisk kontekst lige så godt hedde Nordens Parti og Sydens Parti. Hele Brexit-spektaklet var oprindeligt en strategi fra Det Konservative Parti for at vinde fodfæste mod nord. Det er essentielt for at forstå Brexit. Og Englands historie i det hele taget.”

James Hawes, som er på vej med bogen “Den korte historie om England” og tidligere blandt andet har skrevet om Tyskland, kommer på Historiske Dage søndag den 22. marts.

James Hawes spoler tiden tilbage til den 14. oktober 1066 for at finde en del af forklaringen. Her vinder normanneren Vilhelm Erobreren over saksiske kong Harald Godwinson i det berømte slag ved Hastings. Slaget var starten på den normanniske magtovertagelse af England. Og på elitens distancering fra folket:

”Hele magteliten i England brugte fransk som det primære sprog efter dette. I 300 år! Og næsten helt op til i dag er det forventeligt, at medlemmer af overklassen behersker det franske sprog. Det har skabt afstand. Og manifesterer sig på mange måder. I 2013 blev der lavet et studie, der viste, at studerende med normanniske navne – det kunne være Devereux, Beaufort og Neville – i dag er lige så overrepræsenterede på eliteuniversiteter i England som i det 13. århundrede. Det er ganske enkelt umuligt at overvurdere betydningen af dette. Det er et tydeligt tegn på splittelsen mellem eliten og folket, der generation efter generation er fortsat og har rodfæstet sig i bevidstheden hos den almindelige englænder,” siger James Hawes.

Søndag 22. marts 2020 kl. 15.30
England – det mest splittede land i Europa?
James Hawes og Clement Kjersgaard
DR-scenen