En halvblind fortælling. Sådan ser forfatter Pia Fris Laneth på historieformidlingen, der først i nyere tid har formået at få kvindeperspektivet med. Hun har selv sat fokus på kvindeperspektivet i bøgerne Lillys Danmarkshistorie – kvindeliv i fire generationer og Moderskab og mødrehjælp.

Pia Fris Laneth Hygiejne-1

For at kunne bevæge sig frit omkring måtte udstyret være i orden. For hvad gavn havde en kvinde af jernbanen, hvis hun måtte blive hjemme flere dage om måneden?
Fotos: Søren Hartvig og Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev

På Historiske Dage kan hun opleves i selskab med Maria Helleberg og Liv Thomsen til en snak om kvinderne plads i historien.

”I vid udstrækning er historien jo blevet skrevet af mænd,” siger Pia Fris Laneth, der for alvor kom på sporet af kvindehistorien, da hun var journalist på Information og lavede en serie om kvinders erhvervsliv og hverdag.

”Det gik op for mig, at der manglede noget i historieformidlingen og i fortællingerne. Og jeg fandt ud af, at jeg kunne beskrive kvindernes hverdagshistorie og så løfte den op og flette den sammen med det store billede: De ideologiske strømninger, klassekampen, udsvingene i betalingsbalancen, nationaløkonomien,” siger hun.

Derfor skrev hun sig videre ned i kvindehistorien med den prisbelønnede Lilly Danmarkshistorie, hvor hun med kvinderne i sin egen familie beskriver, hvordan hverdagslivet og samfundet har forandret sig.

”En af mine yndlingspointer i forhold til mandens fortælling over for kvindens fortælling drejer sig om beskrivelsen af bevægelsesfriheden. I den mandsdominerede historieskrivning tilskrives jernbanen, skibsfarten, bilen og flyvemaskinen æren for den øgede bevægelsesfrihed, men for kvinden har menstruationsudstyr og prævention været lige så vigtig for deres bevægelsesfrihed”, siger hun.

Du kan høre Pia Fris Laneth, Maria Helleberg og Liv Thomsen tale om kvinder i historien. Det sker søndag den 15. marts 2015 kl. 11.40 på Rød scene.