Edutainment-projektet “Fortællingen om en historie” vandt søndag formiddag Historiske Dages Fornyelsespris 2015. Med en kombination af scenekunst, forskning og folkeoplysning har de skabt anderledes historieformidling, der aldrig før er set i Danmark.

Det var en overvældet Sophie Frøkjær Justesen, der på vegne af “Fortællingen om en historie” modtog de 10.000 kr. for førstepladsen i Historiske Dages Fornyelsespris.

“Jeg er virkelig stolt og overrasket. Men jeg tror det viser, at vi er lykkedes med at skabe et helt nyt format til at formidle forskning på. Vi står jo overfor en en voksende underholdningsbranche, og hvis man skal være med, så er man nødt til at tænke nyt. Vi har så forsøgt at lave en forestilling, som man også kan gå hen og se som underholdning om aftenen, i stedet for at gå i teatret eller i biografen”, fortæller en storsmilende Sophie Frøkjær Justesen efter prisuddelingen.

Som kunstnerisk leder for Århundredets Festival, har hun arbejdet som en af drivkræfterne bag projektet, der kombinerer dramaturgi med videnskab.

“Til Århundredets Festival prøver vi at lege med nogle skøre formater, mens forskning og viden hele tiden er i centrum. I “Fortællingen om en historie” puttede vi 3 forskere på scenen og forsøgte på den måde at lave anderledes historieformidling, hvor drama og scene kombineres med historie-videnskab”, forklarer Sophie Frøkjær Justesen.

Det var netop den kreative kombination, som medlemmerne af priskomitéen bag Historiske Dages Fornyelsespris var begejstrede for, da en vinder skulle findes.

“Kombinationen af faglighed og underholdning gør historie lokkende og legende for de fleste, og ”Forestillingen om en historie” kan desuden tjene som inspiration til en fornyelse af en gammelkendt, elsket og klassisk formidlingsform, nemlig foredraget.”, lød de rosende ord fra Henrik Thorvald Rasmussen, daglig leder af Historiske Dage.

Fokus på fornyelse
Fornyelsesprisen er med til at markere, at Historiske Dage ikke blot handler om fortidens levn, men der ses også på fremtidens formidlingsformer. Nytænkningen er da også at spore i hele Øksnehallen, hvor man kan opleve historien gennem alt fra virtuel-reality-briller, øl-smagning og hønse-bingo. Den kreative udvikling i forhold til nye formidlingsformer glæder Henrik Thorvald Rasmussen.

”Med Historiske Dage og Fornyelsesprisen vil vi gerne skabe en ny ramme for historieoplevelsen, hvor alle, der arbejder med og formidler historien, får mulighed for at møde publikum og brugere på en ny dynamisk måde, så der opstår nye måder at opleve, tale om, erkende og bruge historien på,” siger han.

Fornyelsesprisen uddeles for første gang i år, og de 14 nomineredes bud på fornyelse talte blandt andet apps, historisk madlavning, bøger med QR-koder, tegnefilm og scenekunst. Tredjepladsen gik til Esrum Kloster for deres “Madfortællinger – eller at få historien ind med skeer”, der er en madhistoriske satsning. Facebook-gruppen “Gamle København” fik andenpladsen for deres nytænkning i brugen af facebook til historieformidling.

Priser på festivalen
Prisen for Årets Historiske Bog gik til: Morten Møller for bogen ‘Ellen og Adam. En fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva’.
Historiske Dages Fornyelsespris gik til: ‘Forestillingen om en historie’ fra Folkeuniversitet i Aarhus og Århundredets Festival.
Prisen for Årets bedste undervisningsmateriale gik til: Formidlingsprojektet ‘Skole i 200 år’
Vinderen af Gymnasiernes Historiekonkurrence blev: Vestjysk Gymnasium, Tarm, for ‘Nye dage’ – en opgave om Ølgod mejeri.
Årets Sfinx gik til: Kunsthistoriker Mogens Nykjær, der har udgivet en række bøger om blandt andet Rom og Venedig.