Et billede siger mere end tusind ord – men hvad siger det faktisk? Fotografier vi har set igen og igen kan nemlig gemme på helt nye hemmeligheder, som ingen før har lagt mærke til. Det opdagede forfatter Thomas Harder, da han gennemgik over 600 billeder fra besættelsestidens Danmark.
“Især de billeder vi kender godt, synes vi illustrerer noget bestemt. Men hvis man ser på detaljerne, så får man meget mere at vide. Så jeg har gjort meget ud af at læse billederne grundigt,« siger Thomas Harder, der under Historie Dage fortæller om sine opdagelser, der udkommer på bogform den 24. marts under titlen ‘Besættelsen i billeder’.
Eksempelvis peger han på et almindeligt kendt billede af nogle tyske motorcykler, der holder ude foran Hotel D’Angleterre. Det er et klassisk billede på tyskernes overmagt i det besatte København – og så alligevel ikke.
“For ser man på motorcyklernes nummerplader, så kan man se, at der er tale om civile motorcykler, der er blevet malet grå og taget i brug af den tyske hær,” siger han. Og pludselig ser den tyske værnemagt måske lidt mindre skræmmende ud.
“Det viser os, at da billedet blev taget, har tyskerne manglet militære køretøjer og det fortæller os noget om den tyske krigsmaskines tilstand på det tidspunkt,« siger han.
Undervejs i arbejdet med bogen er Thomas Harder faldet over mange billedtekster til de gamle billeder, der viser, at man ikke altid har kigget på detaljerne. Somme tider er billederne blevet tolket direkte fejlagtigt, andre gange er de blevet tillagt en mening, som vi slet ikke ved om er korrekt, fortæller han.
“Billederne forestiller i nogen grad det, vi siger, de forestiller,” siger han og nævner et berømt billede af den daværende statsminister Th. Stauning, der går frem mod kameraet med et stivnet blik. Ved siden af ham passerer en tysk soldat med ryggen til kameraet.
“Billedet er ofte blevet brugt som en illustration på den kolde skulder, danskerne gav tyskerne. Men hvis vi skal være ærlige, så ved vi ikke, hvad der er sket lige inden billedet blev taget. Måske har Stauning lige hilst hjerteligt på soldaten. Eller måske skænker han slet ikke den tyske soldat en tanke. Måske går han og tænker på sin aftensmad,” siger Thomas Harder.
Under Historiske Dage kan du høre Thomas Harder fortælle om de gamle billeder og sin skattejagt i historien. Det sker søndag den 15. marts 2015 kl. 10.50 på Rød scene.