Det lyder som plottet i en spændingsroman, men er et stykke overset Danmarkshistorie.
I foråret 1939 besluttede den danske regering og Nationalbanken i dybeste hemmelighed at føre de samlede danske guldreserver, mere end 40 ton, ud af landet, så det ikke faldt i tyskernes hænder, hvis eller når de kom. Det var en ualmindeligt risikabel operation, og hvis den var slået fejl, kunne den havde fået helt uoverskuelige følger for Danmark.
Men planen lykkedes. Guldet blev bragt i sikkerhed; og da tyskerne i juni 1941 bankede på Nationalbankens dør for at spørge efter det danske guld, kunne direktør Bramsnæs høfligt oplyse tyskerne om, at der desværre ikke var noget! Guldet var to år forinden i nattens mulm og mørke blevet hentet op fra bankens kældre, kørt med tog til Stockholm og Oslo for siden at blive udskibet fra Bergen til USA.
På Historiske Dage fortæller Henrik Denta den dramatiske historie, der tegner et noget anden billede af den danske regerings opfattelse af risikoen for et tysk angreb på Danmark, end hvad offentligheden fik at vide i slutningen af 1930’erne. Bogen om den dramatiske guldtransport hedder ”Guld og bedrag – De risikerede alt for at snyde nazisterne” og udkommer den 23. marts 2015.