Igen i år uddeles Historiske Dages Fornyelsespris til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på. Prisen, der er på 10.000 kroner, fremhæver og præmierer nye, nyskabende, anderledes og overraskende måder at formidle historie og kulturarv på og gøre dem tilgængelige for flere.

’Natbot’ – Nationalmuseet

Nationalmuseet har, i samarbejde med Wonderful Copenhagen, inviteret fremtiden indenfor. Natbot er en interaktiv chatbot, der skal tage gæsterne i hånden rundt i museets historiske samlinger. Natbot er en virtuelt automatiseret interaktiv maskine, der kan fortælle og forklare om museets hemmeligheder og specielle karaktertræk. Natbot er henvendt de gæster, der gerne vil udforske selv, men samtidig har brug for assistance og mulighed for at blive guidet til de mest relevante genstande, og høre de historier, der knytter sig til dem.

 

’Danmarks konger og dronninger’ – Jim Lyngvild

Med udgangspunkt i fantasi og sandsynlighed bliver Danmarks regenter og deres ægtefæller fra Gorm den Gamle til Margrethe 2. vakt til live i Jim Lyngvilds nyskabende fagbog om kongerækken. Ved at udnytte den frihed, der ligger i fortidens uvished, har Lyngvild forsøgt at levendegøre historien, så de, der normalt finder historien tør og billedløs, kan få et indtryk af, hvordan de gamle konger og dronninger kunne have set ud. Som et stort familiealbum bliver fortiden gjort levende for øjnene af publikum. Lyngvild har selv designet og syet de fleste af bogens dragter, med udgangspunkt i en række stærke og modige valg, baseret på den viden vi har om tidens mode og tekstiler, og de historiske personers samtid.

 

’Amager 2019’ – Peter Carlsen og Museum Amager

Maleren Peter Carlsen har i samarbejde med Museum Amager lavet det moderne genremaleri ’Amager 2019’. Billedet er et bidrag til beskrivelsen af den lokalhistoriske forandringsproces og en visualisering af det moderne Amager. Maleriet fremstiller øens udvikling fra historiske bondestuer og kålmarker til en ø præget af moderne arkitektur med ’skyline’. Maleriet er bygget op omkring de kontraster, der præger øens historie. Lokalsamfundene har også været med på råd, og Carlsen har besøgt skoler i både Tårnby og Dragør for at diskutere lokalidentitet. Den maleriske samfundsbeskrivelse og den nyskabende brug af en kendt platform åbner for tolkninger og dialog og leder tankerne hen på hvordan – og hvilket – lokalmiljø man indgår i.

 

Forestillingen ’Besat’ – Bornholms Teater

’Besat’ er en forestilling og iscenesættelse med rod i den lokale identitet. Forestillingen tager fat i egen egn og dramatiserer de historiske begivenheder. Stykket tager udgangspunkt i tiden omkring afslutningen af 2. verdenskrig, hvor russerne bombede den tyske besættelsesmagt til overgivelse. Men det handler ikke mindst om Bornholm og bornholmernes oplevelser og følelser. Handlingen tager afsæt i en mor og datter, der har søgt tilflugt i et sommerhus, og som får selskab af en tysk og en russisk soldat. Pakket ind i et mor-datter-drama bliver stykket til en fortælling om modstand kontra samarbejde. Fra det intime fokus zoomes der ud på verdensbegivenheder og klassiske dilemmaer. ’Besat’ er et eksempel på et stykke vedkommende historisk formidling og nyskabende brug af en kendt platform – teateret – ved hjælp af dramaturgi.

 

’Kvinde Kend Din Historie’ – Gry Jexen

’Kvinde Kend Din Historie’ er en Instagram-profil (som senere er udviklet til en podcast) om kvinder og deres bedrifter i historien. Projektet har rod i et ønske om at skrive kvinderne ind i historien på en ny, nuanceret og mere positiv måde. Historiker Gry Jexen poster på ’Kvinde Kend Din Historie’ kvindelige forbilleder, fortæller deres historie og placerer dem i deres rette historiske kontekst. Projektet er et forsøg på at byde ind med noget nyt og anderledes; med indhold, der gør os klogere på vores historiske ophav, og som viser, hvordan fortiden kan inspirere i nutiden. ’Kvinde Kend Din Historie’ er tidssvarende historieformidling på en ny og anderledes måde, der bryder grænserne for hvor – og hvordan – historie kan formidles og inspirere.

Lørdag kl. 14.00
Historiske Dages Fornyelsespris
Henrik Thorvald Rasmussen
DR-scenen