Historiske Dages Fornyelsespris fremhæver og præmierer nye, overraskende og anderledes måder at formidle historien på, så den bliver tilgængelig for flere mennesker.

Der er et tiltagende stort fokus på historieformidling i Danmark, og det afspejles også i antallet af indstillinger til prisen, der i år har været rekordhøjt. Historiske Dage har valgt at nominere fem projekter:

”De fem nominerede lever fuldt ud op til kriterierne for at vinde Historiske Dages Fornyelsespris – det er helt nye tiltag, som man ikke har set før, mange mennesker har allerede haft glæde af dem, og så er idéerne på én gang unikke, men samtidig nogle, andre historieformidlere kan lade sig inspirere af,” siger festivalleder for Historiske Dage Henrik Thorvald Rasmussen.

De nominerede er:

Madens Hus – Det Grønne Museum, Auning

Aktiv formidling af historisk madlavning med ”hands on” og stimulering af duft- og smagssanserne.

Omdrejningspunktet er fire autentisk opbyggede køkkener: Et ildstedskøkken fra 1600-tallet, et brændekomfurskøkken fra 1880’erne, et køkken med gaskomfur fra 2. verdenskrig og et køkken fra 1960’erne/70’erne med elkomfur. I hvert køkken benyttes tidstypiske kogebøger og originale køkkenredskaber.

Uden for køkkenernes vinduer dyrker Det Grønne Museum, i en mere end 6.000 kvm. stor køkkenhave, gamle danske sorter af frugt, grøntsager og urter, som indgår i madlavningen.

Otur – HistorieLab, Jelling

Lokalhistorisk app, som gør det sjovt, vedkommende og underholdende at udforske lokalområdet og dets historie – og udfordre andre på deres viden.

Indhold og opgaveruter er brugergenererede, og app’en er offentligt tilgængelig og gratis, så den kan anvendes af alle i både undervisning, formidling og fritid.

Otur er udviklet i samarbejde med firmaet ActVisual, og der var pr. 1. februar 2018 oprettet over 150 ruter fordelt i det meste af landet.

Museum Obscurum – Museum Lolland-Falster, Nykøbing Falster

Baseret på Stiftsmuseet i Maribos store og brogede samling fra slutningen af 1800-tallet, inviterer udstillingen ”Museum Obscurum – på grænsen til virkeligheden” den besøgende til at udforske og vurdere den præsenterede fortælling og forholde sig til vanskelige emner som tro, overtro, fakta og alternative fakta.

På udstillingen besøger man den fiktive person Cornelius S. C. Rödder – drejet over museets stifter Laurits Schrøder. I hans rekonstruerede stuer er der genstande og fortællinger af arkæologisk, etnografisk, kryptozoologisk og til tider næsten mytisk karakter, som han har bragt med hjem fra sine rejser i det meste af verden.

Flere af genstandene lever ikke helt op til det, de ligner, og den besøgende må forholde sig til, hvad der er virkeligt, hvad der ikke er virkeligt, det unaturlige, det overtroiske, det vi ville ønske var virkeligt, og det vi ville ønske ikke eksisterede.

STORM20 – Historie & Kunst, København

STORM20 er en del af projektet “Historie og Kunst i gadeplan” og består blandt andet af såkaldte makerspaces, hvor borgerne lærer om historien ved at skabe ting i forskellige værkstedkoncepter, eksempelvis med materialer, der er blevet til overs fra særudstillinger eller med egne genstande – gerne med relation til borgernes personlige fortælling om København.

Makerspaces er hverken en ny ting i verden eller Danmark som sådan, men kombinationen med kulturarv er ny og innovativ og kan ikke alene tiltrække nye målgrupper, men være basis for nye måder at forstå og opleve kulturarven på.

Modsat andre traditionelle makerspaces har STORM20 en profil, der ikke kun taler til nørder og unge tech-mindede mennesker, men en langt bredere del af befolkningen. Det er et levende og aktivt mødested for mange forskellige aktører og har i sin korte levetid lagt rum til både en række forskelligartede arrangementer og mere traditionelle historisk-relevante projektgrupper.

Krigshistorisk Festival – Oplevelsescenter Vestvolden, Rødovre

Reenactment er et formidlingsgreb, der oftest benyttes til formidling af enkelte perioder, ikke mindst vikinge- og middelalderhistorie. Med Krigshistorisk Festival ser vi for første gang i Danmark en festival, der spænder over næsten 2.000 års historie – fra romersk jernalder til den kolde krig.

Festivalen er opbygget langs en 1.200 meter lang, overdimensioneret fysisk tidslinje, hvor reenactere fra 11 kronologiske nedslagspunkter har slået lejr, og hvor man som besøgende med enkle virkemidler får en oplevelse af at bevæge sig op eller ned gennem historien.

Krigshistorisk Festival blev afviklet første gang på Vestvolden i Rødovre den 17.-18. juni 2017 og blev en folkelig succes, der tiltrak omkring 20.000 deltagerne.

Lørdag den 10. marts kl. 14.00: Historiske Dages Fornyelsespris