I Danmark elsker vi at romantisere vikingerne. I vores kollektive hukommelse har de skinnende hjelme, langt skæg og store våben – og sejler rundt på lange skibe med dragehoveder for enden. På Historiske Dage vil du møde et anderledes billede af vores allesammens vikinger. Vi garanterer, at du bliver overrasket!

Normalt sætter vi vikingetidens århundreder fra midt i 700-tallet til midt i 1000-tallet. Arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg udvider perioden og forlænger, baseret på arkæologiske fund og historiske kilder, vikingetiden til at starte allerede omkring 300-tallet. I en samtale med Liv Thomsen fortæller hun hvorfor den 31. marts 2019 kl. 14:30 på DR-K Scenen.

Vikingernes verden var på samme tid brutal og fornyende, hierarkisk styret og fuld af nye tendenser, og så er den mere populær i disse tider end nogen anden historisk periode. Den norske romanforfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen fortæller om, hvordan mange års research er blevet til den storsælgende roman Jomsviking. Bjørn Andreas Bull-Hansen interviewes af historiker Kåre Johannessen den 30. marts 2019 kl. 13:30 på Grøn Scene.

Vikingetiden blev opfundet i 1800-tallet, og lige siden da har vores ideer om vikinger stået i vejen for at forstå den skandinaviske ekspansion i middelalderen. For danskerne er ikke vikinger, og vikingerne var ikke danske. Men det er muligt at finde forklaringer på, hvordan nordboerne i nogle få århundreder kunne dominere de europæiske kyster. Historiker og forfatter Anders Lundt Hansen hæver øksen over en af de bærende stolper i den danske identitet den 31. marts 2019 kl. 15:50 på Blå Scene.

Den unge franske munk Ansgar blev i 800-tallet udvalgt til at drage mod nord for at kristne de asatroende daner. Utrætteligt lykkedes det ham at grundlægge kirker i Ribe, Hedeby og Hamborg. Ofte begrundes overgangen til kristendom i Danmark økonomisk og strategisk – fra kongen og nedefter. Ansgars betydning som apostel blandt folket har derimod været underbelyst. Sognepræst og forfatter Torben Bramming i samtale med redaktør Anders Ellebæk Madsen den 30. marts 2019 kl. 11:40 på Blå Scene.

Historien lyder, at kristendommen kom til Danmark sydfra. Men noget kunne tyde på, at vikingerne har haft andet og mere end silke, rav og guld med sig hjem fra rejserne mod øst. Ornamentik og kirkekunst har flere steder i Danmark tydelige byzantinske præg. Teolog, ph.d. Thomas Frank forlod i efteråret 2017 sit trygge provstekontor for at efterprøve sin tese om, at vikingerne i større antal og oftere end ellers antaget sejlede fra Østersøen til det nuværende Istanbul ad russiske og østeuropæiske floder. 65 dage tog det ham at tilbagelægge de 3500 km i kajak på jagt efter spor i landskab og bygninger. Rejsen lukkede op for en ny forståelse af sammenhæng mellem historie, arkæologi og teologi. Thomas Frank interviewes af journalist Morten Mikkelsen den 31. marts 2019 kl. 14:30 på Blå Scene.