Du har måske bemærket det? Fortiden er vævet ind i ord og lyd, når Lars Liltholt griber om mikrofonen. Akkompagneret af rock og renæssance flyder fortællingerne om Danmarks ungdom og nutid, men hvorfor handler så mange af den folkekære sangers numre om historie?
”Jeg har interesseret mig for historie siden jeg var en lille dreng. Jeg har abonneret på Skalk i 52 år og første gang jeg rejste alene til København med dagbåden fra Aalborg i 1966 var det for at gå på Nationalmuseet og få dateret en stenøkse jeg havde – og har endnu.”
I 2013 udkom cd-samlingen, Manifest, i anledningen af Lars Liltholts 60-års fødselsdag. Den indeholder, blandt andet, en plade dedikeret til sange om historie. Lars Lilholt selv beskriver den som: ”en kalejdoskopisk flakkende tidsrejse op og ned gennem hændelser, der har berørt og fascineret mig. Fra en spindevise fra 1700-tallets hede omkring Herning, til en dans ved Berlinmurens fald.”
Man kan godt fornemme, hvor stor denne fascination er, når man ser ned over den lange liste af numre, som sangeren har udgivet. Det vrimler med titler, der klinger historisk: Jens Langkniv, gammel grå mammut, Nefertiti, Tycho Brahe. Den mest berømte, Hvidsten kro, har en helt særlig historie. Lars Lilholt skrev den nemlig ud fra samtaler med Gerda Fiil, det eneste overlevne medlem af Hvidstengruppen. Musikken blev en kilde til begivenhederne i 1943 og et talerør for de modige personer, der vovede livet i kampen mod tyskerne.
I musikvideoen herunder, ruller billeder fra filmen Hvidsten gruppen over skærmen til lyden af en ægte musikalsk historiefortæller.