Det er sjældent, at man får lejlighed til at møde personer, som intimt har kendt de dødsdømte nazistiske krigsforbrydere. Men det bliver der lejlighed til, når Niklas Frank kommer til Danmark og ved to arrangementer fortæller om sin berygtede far Hans Frank, der med tilnavne som Polens Bøddel og Kongen af Polen var generalguvernør i Polen.

Niklas Frank kommer til Aarhus 2. november og København 3. november.

Niklas Frank.klip

Niklas Frank er født i 1939 og husker tiden i Generalguvernementet, hvor familien boede på det gamle kongeslot Wawel i Krakow.

Generalguvernementet Polen var den rest af Polen, der blev tilbage, da Hitler-Tyskland og Rusland delte landet i 1939. Det var til Generalguvernementet, at de fleste af Vesteuropas jøder blev deporteret og senere myrdet i udryddelseslejre som Treblinka, Sobibor og Maidanek. Under det tyske styre blev også flere hundrede tusinde polakker myrdet i udryddelseslejre eller gennem det tyske terrorregime som gidsler eller for virkelige eller påståede forbrydelser mod det tyske styre. Det var som en af de ansvarlige for disse forbrydelser Hans Frank blev dømt og henrettet i 1946.

Hans Frank var uddannet jurist og blev meget tidligt medlem af nazipartiet. Som ekspert i nazistisk retsopfattelse var han Det 3. Riges ledende jurist og minister uden portefølje i naziregimets regering.

Niklas Frank blev journalist og forfatter. I bogen ”Faderen – en afregning” gør han voldsomt op med faderen. I artikler og bøger har han senere også kritiseret det efterkrigstyskland, der ifølge Niklas Frank ikke tog det nødvendige opgør med de ansvarlige for naziregimet og dets ugerninger.

October 1946, Nuremberg, Germany --- The corpse of Nazi war criminal Hans Frank after his execution by hanging. Frank, the governor of Poland after its invasion in 1939, was judged guilty of war crimes and crimes against humanity in the Nuremburg trials. October 1946. --- Image by © CORBIS

Niklas Frank så sin far for sidste gang i fængslet i Nürnberg umiddelbart før hans henrettelse. Image by © CORBIS

 

Det er rejsebureauet Cultours, som har fået Niklas Frank til landet, og som gennemfører arrangementet.

Tid og sted:
2. november kl. 19 i Aarhus i FO-byen, Frederiksgade 78,
3. november kl. 19 i København på Vartov, Farvergade 27

Det koster 100 kr. at deltage, og da der er begrænset plads, anbefales forudbestilling på www.cultours.dk , på rejser@cultours.dk eller på tlf. 86 10 86 05