De har stået i kasser på loftet, de efterladte tekster af Eik Skaløe, der nu bliver udgivet af hans lillesøster, Iben Lassesen.
Teksterne giver et unikt indblik i ungdomsoprøret, beskrevet af Eik, mens det fandt sted, og på Historiske Dage kommer Iben Lassesen og fortæller om dem og om sin storebror, der i dag står som det største danske ikon for ungdomsoprøret.
“Jeg følte det som en pligt at få det udgivet, så jeg måtte hente de gamle kasser ned. Åbne dem – selv om det var hårdt at sidde med den ungdomstid i hænderne, der havde gjort så ondt engang,” siger Iben Lassesen.
Eik Skaløe døde på grænsen mellem Indien og Pakistan i 1968. Inden det nåede han at sætte en musikalsk bevægelse i gang i Danmark, da hans band, Steppeulvene, udgav det, der betragtes som det første danske rockalbum, HIP.
Egentlig skulle det have heddet TRIP, men i sidste øjeblik skiftede Eik mening, fortæller Iben. Hun husker, hvordan han klistrede den nye titel oven på det færdige pladeomslag med fiskelim og en papirlap.
Iben Lassesens bog bærer nu titlen TRIP – tekster fra tresserne. De tidligere upublicerede tekster består af digte, originaludkast til Steppeulvenes sangtekster og prosa – blandt andet et langt afsnit af selvbiografisk karakter – som Eik Skaløe har skrevet fra ungdomsoprørets begyndelse i 1962 frem til HIP’s udgivelse i 1967.
“Han var romantiker og sprogekvilibrist. Det betød, at sproget sprudlede fra tangenterne på skrivemaskinen og skabte ægte ordpsykadeliske universer, længe før ordet pskykadelic var kendt,” siger hun og fortsætter:
“Der var en masse prosa, som er rigtig vigtig, fordi den stadig har meget at give mennesker – ikke mindst de yngre generationer, som får indblik i en tid, der væltede verden.”
På Historiske Dage fejrer vi 50-året for ungdomsoprøret i ‘68, og Iben Lassensens oplæg bliver fulgt op af oplæg om Beatles og om lyden af ‘68.
På Historiske Dage kan du opleve Iben Lassesen lørdag den 10. marts 2018 klokken 15 på Grøn Scene.