Den nye trend i 1800-tallets Europa, især i det victorianske England, var at pakke mumier ud foran et publikum. Man solgte billetter, pakkede auditorier og pladser tæt med nysgerrige folk, og rullede de oldgamle menneskekroppe ud. Det siges også, at det har været trendy at tilbyde venner og bekendte at komme til mumie-udpakning i private hjem – hvor gæster måske har fået lov til at snuppe amulet, fod eller finger med hjem.

Historien begynder med rige europæere, som besøgte Ægypten som turister og skulle have souvenirs med retur. En del, altså kropsdel, af en mumie var den foretrukne souvenir – hvis man da ikke tog en hel mumie med hjem. Da det ikke kun var faraoer der blev mumificeret, var der nok indpakkede, døde ægyptere at tage af. Det gik endda så vidt, at ægypterne gravede mumier op i resten af landet og genbegravede dem ved turiststederne, så europæerne kunne ’finde’ dem helt selv.

Tilbage i Europa var folk vilde med tanken om at se en udrullet mumie.  Dog var det mest videnskabsfolk af forskellig art der pakkede mumierne op. Thomas Pettigrew, for eksempel, var antikvar og kirurg og solgte billetter til udpakninger og autopsier af mumier i auditorier. Margaret Murray pakkede i 1908 som den første kvinde i historien, en mumie ud foran et akademisk publikum på Manchester University. Dog fandt de lærde snart ud af, at udpakningerne ikke var det bedste for de sarte mumier, og gik i stedet over til at undersøge og konservere kroppene.

Vidste du at 1) Det var dårlig stil at komme hjem fra en rejse til Ægypten uden en krokodille i en den ene hånd og en mumie i den anden, fortæller en munk fra 1800-tallet. 2) ”Mummy Brown” var en farve på maling der, tro det eller ej, var lavet af pulveriseret mumie. 3) En apoteker ville ikke lade resterne af en udpakket mumie gå til spilde – så han malede den til pulver og brugte den i medicin.

Oplev en (levende!) mumie blive pakket ud live på scenen. Dansk Ægyptologisk Selskab optræder med ’Mumier fra det gamle Ægypten’ søndag d. 26. marts 2017 kl. 12.00.