Mode er med til at definere, hvad der ses som feminint og maskulint, og der er nok ikke mange mænd i dag, som ville føle sig godt tilpas i et par yndefulde stiletter. Der er dog flere eksempler på perioder i historien, hvor mænd var vilde med de høje hæle.

Højhælet skomode i Europa strækker sig godt 400 år tilbage i tiden, hvor de tjente et mere praktisk formål. Når mænd red i kamp på deres heste, hjalp hælen dem med at holde foden fast i stigbøjlen. Senere blev det et modefænomen blandt de kongelige og overklassen, et symbol på magt og eleveret status, som også kvinderne tog til sig.

I det hårdføre vilde vesten foretrak mændene også støvler med høje hæle, som man havde gjort det 200 år forinden. Nogle mænd kan måske huske selv ejet sådan et par cowboystøvler, da de igen kom på mode i 80’erne.

Vivi_100x90

Vivi Lena Andersen. Museumsinspektør, feltleder, ph.d.-stipendiat

Konger, krigere og cowboys er alle synonyme med maskulinitet, men hvis der er noget, der kan vække pigernes opmærksomhed er det rockstjerner. 60’erne og 70’ernes superstjerner som Beatles og David Bowie gjorde oprør og fik damerne til at dåne med deres højhælede sko.

Hør, hvorfor vi bærer sko, og hvorfor de ser ud som de gør, når arkæolog Vivi Lena Andersen fra Københavns Museum kommer på Historiske Dage lørdag d. 9. april 2016 kl. 11:20. Vivi har arbejdet med arkæologiske fund af sko igennem 15 år og skriver netop nu på sin afhandling om historiske sko fra København.