Trods russernes aggressive fremfærd står vi ikke over for en ny kold krig. Vi ser snarere en lang række regionale identitetskrige. Det mener den britisk-amerikanske historiker, journalist og forfatter Michael Dobbs, som har fulgt, dækket og levet Den Kolde Krig.

Michael Dobbs er født i Belfast i 1948 og var blot seks uger gammel, da hans diplomatforældre tog ham med til Moskva på et tidspunkt, hvor Stalin folkeligt og politisk var helt på toppen. Da han senere blev journalist, blev Den Kolde Krigs hans stofområde og skæbne. Han har boet i lande som Jugoslavien og Polen og var til stede i Gdansk i Polen, da Lech Walesa i 1980 stod i spidsen for de utilfredse arbejdere på Lenin-skibsværftet og stiftede Solidaritet – og dermed startede et årtis omvæltninger i Østeuropa.

Nu kommer Michael Dobbs til København og Historiske Dage, hvor han 9. og 10. april deltager i debat og talk om den kolde krigs historie i forbindelse med udgivelsen af hans bog ”Sovjetunionens fald”, som er tredje bind i hans meget roste koldkrigstrilogi.

Ifølge Dobbs betyder Ruslands slet skjulte spillen med de militær muskler på Krim-halvøen, engagement i Ukraine og meget stærke involvering i borgerkrigen i Syrien ikke en genoptagelse af Den Kolde Krig. ”Jeg tror ikke på, at vi står over for en ny kold krig, fordi der ikke længere er den altopslugende, verdensomspændende konflikt mellem to rivaliserende ideologier med styrke til at sprænge hele verden i luften, ” siger han.

”Putins Rusland er ikke den samme globale trussel mod USA og Vesten, som Sovjetunionen var. Der er snarere tale om en tilbagevenden til det traditionelle russiske autokrati, som under zarer som Peter den Store og Katharina den Stor, der faktisk erobrede Krim. Det er ikke det samme som at sige, at Rusland ikke udgør en stor udfordring for Vesten – og en trussel – men det er ikke en global trussel,” siger han og fortsætter: ”Husk på, at kommunismen faktisk appellerede til mange mennesker i de vestlige lande. Der var magtfulde kommunistbevægelser i lande som Italien og Frankrig, ja selv i USA, særligt under 2. verdenskrig og lige efter”.

Forurettet nationalisme: Netop fordi der ikke er tale om en global, ideologisk kamp, ser verden i dag markant anderledes ud end under Den Kolde Krig. Og den kan virke bekymrende, mener Michael Dobbs.

”Jeg mener, at vi har rykket os fra en verdensomspændende kamp, der var defineret af ideologi, til mange forskellige regionale identitetskrige. Og med identitet mener jeg blandt andet en vækst i en form for forurettet nationalisme, der kæmper mod andre nationalismer – eller religioner og kulturer, der kæmper mod andre religioner og kulturer,” siger han.

”Vi ser det tydeligt i Rusland, men også i Mellemøsten med den bitre konflikt mellem shia’er og sunni’er. Modsat kommunismen, der havde en meget, meget bred appel, har identitetspolitik en meget lille appel til de mennesker, der tilhører en anden gruppe eller befolkning,” slutter han.

Lørdag den 9. april 2016 kl. 14.00, hvor Adam Holm interviewer ham i forbindelse med udgivelsen af hans nye bog, ”Sovjetunionens fald”, som tredje bind i hans koldkrigstrilogi.

Søndag den 10. april 2016 kl. 13.30 debatterer han Ronald Reagans nøglerolle i afslutningen af Den kolde krig med Uffe Ellemann-Jensen og Rasmus Dahlberg.

Michael Dobbs seneste bog, Sovjetunionens fald, er udkommet på Informations Forlag