Det er svært at sammenligne sportspræstationer over tid. Blandt andet fordi ”tiden var en anden”, som man siger. Men OL-sølvet i Rom 1960 var uden tvivl et større mirakel end EM-triumfen i ’92.

Siden OL-sølv i 1908 og 1912 havde dansk landsholdsfodbold været nul og niks. Amatørismen blev hyldet og fastholdt på et tidspunkt, hvor nabolande som Sverige lod penge og moderne metode gøre deres indtog. Udtagelsen af landsholdsspillere blev stadig bestemt af DBU og lokalunionerne – ikke af landstræneren – og de årlige landskampe mod Sverige – som vi stort set altid tabte – var højdepunkter.

Danmark forsøgte end ikke at kvalificere sig til VM-slutrunderne, da DBU ikke ønskede at spille mod lande, hvor spillerne fik penge for at spille, og i øvrigt ikke rigtig troede, vi havde en chance. Men med Arne Sørensen kom en ny, for første gang fastansat, landstræner – ”den første Sepp Piontek” – som indførte moderne træningsmetoder og for eksempel noget så revolutionerende som at træne indersider og terpe og indøve angrebsløbemønstre. Noget, der tidligere havde været helt uhørt. Og så fik Arne Sørensen frem for alt plantet en hidtil uset tro på sejr i et nyt kuld talentfulde spillere med 18-årige Harald Nielsen som den lysende kommende stjerne.

Eventyret startede i opvarmningskampen Danmark-Brasilien 10. maj 1960 (3-4). Brasilien var regerende verdensmester, stillede i stærkeste opstilling med Garrincha og Pelé på holdet og havde lige banket Malmø FF 7-1 i en kamp, som ifølge kampreferaterne skulle være endt 20-1. Det danske landshold spillede lige op med de brasilianske stjerner og blev hyldet af 52.000 ellevilde tilskuere i Parken. Kampen er i dag med på DBU’s liste over de 25 bedste landskampe nogensinde.

Der var basis for at drømme stort. Dog turde Harald Nielsen som den eneste melde ud, at han troede på OL-guld. Knud Lundberg gik næsten lige så langt og tippede bronze.

OL-turneringen:
Danmark-Argentina 3-2
Danmark-Polen 2-1
Danmark-Tunesien 3-1
Danmark-Ungarn 2-0
Danmark-Jugoslavien 1-3

På Historiske Dage fortæller Hans Mortensen med udgangspunkt i sin bog Sommeren 1960 om vejen mod sølvet, om stjernerne Harald Nielsen og Henry From og om en tid, som var præget af forandringer og nybrud, kulturelt og politisk. Det er lørdag den 25. marts 2017 kl. 12.30.

Billedet: Den sagnomspundne semifinalesejr over Ungarn – med Henry Froms berømte tyggegummi på stolpen og efterfølgende redning af straffespark – sikrede sølv. I OL-finalen mod Jugoslavien var luften gået af ballonen. Efter kampen blev skuffelse over tabt OL-guld hurtigt afløst af glæde over sølv. Og Carlsberg, der stod for alle leverancer til den olympiske by, sendte friske forsyninger. Med smil og guldøl ses fra højre Flemming Nielsen, Harald Nielsen, Bent Hansen og Hans Christian Nielsen. Foto: Mini Wolff og Scanpix