Bøddelshow - Bøddeltegning til brug

Middelaldercentrets bøddelshow bygger på en 500 år gammel dagbog fra en bøddel fra Nürnberg.

Kan du ‘binde en fin knude’, ‘spille godt på hjulet’ eller ‘udskære pænt’, så var du måske blevet en ganske god skarpretter for 500 år siden. Bøddel-kolleger forstod nemlig at anerkende godt håndværk, og skarpretteren Frantz Schmidt fra Nürnberg var god til sit hverv.
Han førte en udførlig dagbog over de henrettelser, han foretog mellem 1573 og 1617, og derfor ved man i dag meget om, hvordan bødlerne arbejdede dengang.

I bogen ‘Bøddel af Guds nåde’ kan man læse om Frantz Schmidts arbejde og liv, om hvordan han blev oplært af sin far fra han var ganske ung i alt fra at radbrække til at snitte og slå.

Da han giftede sig blev det også med datteren af en anden bøddel, for bøddelfamilierne levede nemlig isoleret fra resten af samfundet, og byens øvrige beboere var ikke meget for, at have deres børn på skolebænken sammen med bøddelbørn.

Frantz Schmidts dagbog er en usædvanlig kilde til livet i middelalderen. Normalt må man nemlig gætte sig til det meste: “Det er sådan med middelalderen, at vi kan finde deres huse, deres værktøj, våben og alt muligt andet. Men det er sværere at komme tæt på det middelalderlige menneske. Det kan man gennem Nürnberg-bødlens dagbog,” siger Miguel Islund fra Middelaldercentret.

Middelaldercentret vil opføre sit bøddelshow under Historiske Dage. Det sker lørdag den 14. marts 2015 kl. 13.30 på Grøn Scene.