I nat afgøres det, hvem der bliver USA’s 45. præsident. Der har været rettet massiv kritik mod begge kandidater. Men det er langtfra første gang, at en amerikansk præsident lægges for had, inden han bliver valgt til embedet. Vi har allieret os med Rasmus Søndergaard, der er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet og specialist i amerikansk udenrigspolitik, for at fortælle om noget af den kritik, der tidligere har været rettet mod amerikanske præsidentkandidater.
Ronald Reagan (1981-1989) Reagan havde en lang skuespillerkarriere bag sig, og blev derfor beskyldt for at være useriøs, for at være et godmodigt, gammelt fjols, der blev styret af andre, for at være uintelligent og for at være politisk uerfaren, på trods af at han havde været guvernør i Californien i en længere årrække. Svend Auken sagde inden præsidentvalget i 1981, at Reagan var ”en afdanket filmskuespiller, der opfattede den internationale situation som enhver anden cowboyfilm,” og Anker Jørgensen skulle angiveligt have beskrevet ham som ”en gal hund.
George W. Bush (2001-2009) Bush blev af mange opfattet som noget af en bonderøv; særligt på grund af hans texanske udtale og ’wild-west’-fremtoning. Han blev beskyldt for at være decideret uintelligent, på trods af at han havde studeret på både Harvard og Yale. Bush blev af mange opfattet som en skydegal cowboy, der skød først, og spurgte bagefter.
Barack Obama (2009-2017) Obama er en af de præsidentkandidater, der blev udsat for mest kritik. Han blev ikke angrebet på sine kompetencer, men som person. Han blev beskyldt for at være ’Antichrist’, ’muslim’, ’terrorist’ og ’socialist’. Prædikater man bestemt ikke er interesserede i, hvis man vil gøre det stort i amerikansk politik. Derudover blev Obama af mange – heriblandt Donald Trump – beskyldt for ikke at være amerikansk statsborger.
Læs mere om 10 af de mest betydningsfulde præsidenter i den nye bog ”Præsidentportrætter”. Som supplement til de 10 portrætter i bogen udsender forlaget 20. januar en e-bog med endnu et præsidentportræt af den præsident, amerikanerne vælger i aften. Koden til den gratis e-bog findes i ”Præsidentportrætter”.