Føler du en lille smule stolthed over det danske vikingeblod, der (måske) løber i dine årer?
Så skal du være klar til at få pillet ved din nationale selvfølelse på Historiske Dage. Her vil ph.h Andreas Bonde Hansen og illustrator Erik Petri nemlig punktere et par af de rigtig sejlivede myter, vi går rundt og fortæller os selv om vikingetiden.
For var vikingerne virkelig så kæmpestore og ustoppelige? Hvorfor blev de aldrig syge? Og kan man overhovedet være en viking, hvis man ikke sejler et skib?
“Man kan simpelthen ikke forestille sig vikinger uden skibene. Det første, man gør, når man finder en vikingeboplads, er jo for eksempel at lede efter havnen,” siger Andreas Bonde Hansen og fortsætter:
“Men der er altså masser af vikinger, der har haft en god og innovativ hverdag ved at køre i hestevogn eller sejle på en pram.”
Den enkelte viking hoppede altså ikke direkte ud af sengen og over i langskibet, og de fleste vikingebopladser ligger da også godt beskyttet inde i landet – aldrig direkte ud til kysten, men ofte i forbindelse med noget vand, eksempelvis en å, så man alligevel havde en vandvej til havet.
“Der hvor myten stikker af, er i forestillingen om, at vikingerne har kunnet sejle direkte op til deres borge i de her kæmpe langskibe,” siger Andreas Bonde Hansen og medgiver, at det kan være svært at skulle forestille sig en viking stavre sig frem mod kysten på en pram.
En anden meget udbredt myte er, at vikingerne var særligt store mennesker, men de eneste kilder, vi har på den opfattelse, er historiske. Her har det nok været fristende at skrive, at dem oppe nordfra, der havde givet en tæv, var nogle ordentlige brød.
I virkeligheden var vikingerne mindre, end folk var i dele af både jernalderen og middelalderen.
“Man har også en forestilling om, at vikingen nærmest var uovervindelig og aldrig blev syg – modsat i middelalderen, hvor folk var syge konstant og vadede rundt i lort til knæene. Så glemmer vi, at vikingetiden trods alt også er en tid, hvor sygdom hersker og kan være katastrofal.”
“Man taler heller ikke om, at den gennemsnitlige beboer i Danmark med al sandsynlighed var en gennempryglet, seksuelt udnyttet slavekvinde. I stedet taler vi om de stolte, raske overklassevikinger, om deres færd og om deres teknologi,” siger Andreas Bonde Hansen.
Andreas Bonde Hansen vil på Historiske Dage fortælle meget mere om vikingerne, mens Erik Petri tegner til. Tegningen bliver gjort færdig på Museum Vestsjællands stand, hvor den vil hænge hele weekenden.
På Historiske Dage kan du opleve Andreas Bonde Hansen og Erik Petri fortælle og tegne lørdag den 10. marts 2018 klokken 11 på Rød scene.