Lyt til koncertforedraget ‘Den nordiske tone’
Mathias Hammer forsøger at besvare spørgsmålet om, hvor og hvornår i musikhistorien man kan tale om en særlig nordisk tone, og hvordan den adskiller sig fra andre landes musikalske karakterer?
Lyt til samtaler fra Historiske Dage 2024
Historiske Dage 2024 var fuld af inspirerende samtaler og debatter. Her kan du høre nogle af de bedste.
Højdepunkter fra Historiske Dage 2024
Vi siger tak til alle gæster, udstillere, optrædende og frivillige for Historiske Dage 2024. Her er er et udvalg af indtryk fra festivaldagene.
Kronborg Slot vinder Historiske Dages Fornyelsespris 2024
Kronborg Slot vinder Historiske Dages fornyelsespris 2024 for gruppeaktiviteten ‘Historiejagt’. Stort tillykke.
Når enden er god
Hvor det gamle landbosamfund havde et mere naturligt forhold til afføringen, medførte industrialiseringen og de nye bysamfund en større distance til kroppen. Introduktionen af toiletpapir i slutningen af 1800-tallet var en stor del af denne omvæltning.
En go’ historie
På Historiske Dage kan du møde nogle af landets bedste skønlitterære forfattere og høre om, hvordan de bruger historien som grundstof. Blandt andre Kristian Bang Foss, Iben Mondrup, Kim Blæsbjerg, Cæcilie Lassen, Jesper Wung-Sung og Kirsten Thorup besøger festivalen. Få det fulde overblik her.
Prøv, mærk, smag! Det Historiske Laboratorium
Det Historiske Laboratorium – et hjørne af Historiske Dage dedikeret til børn og unge i alle aldre – er tilbage, bare lidt større, lidt flottere og meget bedre. Gratis for alle fra 0-17 år.
Vaks med vaccinerne
Tvang eller tillid i forbindelse med medicinske fremskridt? Når det gælder vacciner, har spørgsmålet hærget, siden vi begyndte at vaccinere mod kopper i slutningen af 1700-tallet. Modstandere har talt om ko-lignende gevækster, autisme hos småbørn eller ændringer af cellernes dna.
Mod, offervilje og resultater
2. verdenskrigs kvindelige modstandskæmpere er blevet respekteret for deres mod, men i mindre grad for deres resultater. Det mener historiker og forfatter Clare Mulley, som har portrætteret nogle af krigens vigtigste kvindelige skikkelser.
Civiliseret på en brutal måde
Fra 69-138 e.Kr. er Romerriget på toppen af sin magt. Over et enormt område hersker orden, fred og arbejdsdeling, men den såkaldte “Pax Romana” er baseret på vold og på andre normer end nutidens.
Historiske Dages Fornyelsespris 2024
De 5 nominerede er nu udvalgt til Historiske Dages Fornyelsespris. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på.
Trediveårskrigen gjorde Sverige til stormagt
Ifølge den svenske historiker Dick Harrison var trediveårskrigen den første verdenskrig. Den gav Christian 4. et ydmygende nederlag og gjorde Sverige til stormagt.
Myten om Sven Hazel slår ny kolbøtte
Martin Q. Magnussen, forfatter og tidligere politimand, har undersøgt et omfattende arkivmateriale. Det kaster nyt og afgørende lys på den storsælgende krigsromanforfatter Sven Hazel med det borgerlige navn Børge Willy Redsted Pedersen.
Mathias Hammer præsenterer “Den nordiske tone”
Findes der en særlig nordisk tone i musikken? Det spørgsmål udforsker DR-vært Mathias Hammer og klassisk violinist Niklas Walentin under Historiske Dage med koncertforedraget ”Den nordiske tone”.
Bronzealderen under behandling
Blandt andre Jeanette Varberg og Kristian Bang Foss diskuterer bronzealderen på Historiske Dage.
Stor satsning på nordisk historieformidling
Historiske Dage byder i 2024 velkommen til endnu mere nordisk historie med flere nordiske udstillere, forskere, forfattere og formidlere.
Klimaforandringer har styret historiens udvikling
Den engelske historiker Peter Frankopan besøgte senest Historiske Dage i 2018. Nu vender han tilbage for at fortælle historien om klimaforandringe betydning for menneskehedens udvikling.
Timothy Garton Ash på Historiske Dage 2024
Den berømte engelske samtidshistoriker og ekspert i europæiske forhold gæster Historiske Dage i en samtale om efterkrigstid og eftermurstid.
Højdepunkter fra Historiske Dage 2023
Historiske Dage 2023 bød på væld af sceneoptrædener og aktiviteter. Her er et udvalg af indtryk fra festivaldagene.
‘Liv i Historien’ på Historiske Dage
Årets Historiske Dage blev de største og mest velbesøgte til dato. 12.000 personer kiggede forbi i løbet af weekenden. Historieselskabets magasin ‘Liv i historien’ var også forbi.
Skibsklarerergaarden vinder Historiske Dages Fornyelsespris
Der var ikke meget tvivl i dommerkomiteen, da Historiske Dages Fornyelsespris 2023 skulle uddeles. Stort tillykke til Skibsklarerergaarden/Museerne Helsingør for vandreforestillingen ”Et livsdilemma”.
Kvinder til alle tider
Historiske Dage formidler historien i al sin mangfoldighed. Og når det gælder kvindens historie, breder vi os også gennem tid og rum.
Prøv, mærk, smag! Det Historiske Laboratorium
Børn og unges nysgerrighed og interesse får sit helt eget område, når Historiske Dage åbner Det Historiske Laboratorium placeret i hjørnet ved Øksnehallens café. Historiske Dage er gratis for alle 0-17 år.
Stasi-agenter solgte nazi-kunst
Under den kolde krig solgte Stasi-agenter nazistisk kunst til vestlige samlere. Blandt andet to af Hitlers yndlingsværker: ‘Schreitende Pferde’
Historiske Dages Fornyelsespris 2023
De 5 nominerede er nu udvalgt til Historiske Dages Fornyelsespris. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på.
Musik genopliver sønderjysk soldat fra 1. verdenskrig
Musiker og historiker Lars Malm, kendt fra duoen Nordstrøm, udgiver albummet ’Menneske igen’, hvis 11 sange baserer sig på den sønderjyske soldat Kresten Andresens breve og dagbogsnotater fra 1. verdenskrig.
Svenskerne kommer!
Kronborg, Roskilde Domkirke og Gåsetårnet er kendte sjællandske historiske attraktioner. Men også på den anden side af sundet ligger mange skatte fra tiden før 1658, da Skåne var dansk. Den skånske historie er en del af den danske, og forbindelsen var også tæt efter 1660.
Rusland undertrykker både folk og fjende
Selvom Antony Beevors kerneområde er Europas historie gennem det 20. århundrede, kan en samtale med ham om den russiske revolution og borgerkrig 1917-1922 ikke undgå at trække tråde op til nutiden og Ruslands krig mod Ukraine og vestens håndtering af Putin.
Lyden af 1841
Da italienske operasangere og danske musikanter gik sammen, blev resultatet en ny måde at opføre opera på i Danmark.
Marie Grubbe – En ekstraordinær kvinde
Marie Grubbe har gennem tiden inspireret forfattere og dramatikere som en for sin tid selvstændig og grænseoverskridende kvinde. Ifølge historiker Dan H. Andersen er nøglen til at forstå hende, at hun ikke kunne få børn.
Er du åndssvag?
I 50 år kunne unge mænd, der afveg fra datidens samfundsmoral, blive anbragt på ubestemt tid på Livø Anstalten med store konsekvenser til følge.
Mød middelalderen
Mød Middelaldercentret og borgerne fra købstaden Sundkøbing på Historiske Dage, og tag på en tidsrejse 610 år tilbage i tiden!
Hvem ved mest om 2. verdenskrig?
På få uger måtte man meldte udsolgt, da konsulent Claus Corfixen og musiker Mika Vandborg i 2020 lancerede brætspillet “The World War II Trivia Game”. Nu tager de to herrer sammen med historiemagasinet Æra på landevejen og indbyder alle med interesse for 2. verdenskrig til både at lytte, snakke og ikke mindst: Spille med.
Beevor er tilbage
På de første Historiske Dage – i 2015 – deltog den britiske historiker Antony Beevor. Nu er han tilbage i Øksnehallen, hvor han både lørdag og søndag bliver interviewet om den bitre og blodige borgerkrig (1917-21) i kølvandet på den russiske revolution.
Koldkrigsmuseum Stevnsfort vinder Historiske Dages Fornyelsespris
Historiske Dages Fornyelsespris 2022 gik til Cosmic Top Secret @ Stevnsfort, som er udviklet af Koldkrigsmuseum Stevnsfort og Those Eyes.
Historiske Dages Fornyelsespris 2022
De 5 nominerede er nu udvalgt til Historiske Dages Fornyelsespris. Den går som altid til en person eller et projekt, der har fornyet måden at formidle historien på.
Ingeniørkunst og sydamerikansk soltag
Ved åbningen af Københavns Idrætsparks “dyre langside” i 1955 havde man været igennem over 20 års overvejelser om byggeriet. Man skulle igennem kasserede planer om en OL-arena i Valby og hente inspiration i både Rio og Caracas, før tribunen blev til virkelighed.
Kønskamp ombord
I 1600-tallet var et søtogt en eventyrlig jordomrejse. Men arbejdsgangen var hård for de danske sømænd – og med livet som indsats. Et liv for mænd og ikke for kvinder. Det skulle man i hvert fald tro. Men faktisk har kvinder også vist sig i det mandsdominerede liv på skibet. Nogle forklædt som mænd og andre som hustruer eller slavegjorte.
Kompromisløse klichéer
Selvom bandet kun udgav to albums, så står Kliché som et helt unikt kapitel i nyere dansk musikhistorie. Kliché går dog i højere grad over i historien for deres kompromisløshed end for deres folkelighed.
Moderne maurere
Det sydlige Spanien var styret af muslimer i mere end 700 år. Perioden bød i lange perioder på stor fremgang. Anne-Cathrine Riebnitzky har givet den sidste borgherre af Banu Said-slægten fornavnet Ibrahim og digtet videre på hans liv og skæbne. I år 1341 står han over for at skulle forsvare sin by og fæstning mod de kristne erobrere, uvidende om at han skulle blive den sidste muslimske borgherre på stedet.
Violiner i verdensklasse
Amati-familien fra Cremona i Norditalien fremstillede i 1500-1700-tallet nogle af verdens første og stadig bedste violiner og strygeinstrumenter, underviste store navne som Stradivari og Guarneri og var med til at udvikle violinen og resten af den moderne strygergruppe, vi kender i dag.
Fri og farlig ungdom. Elvis 1955
Der var folk, der elskede ham, og der var folk, der elskede at hade ham. Kulturikonet ændrede ikke bare vores syn på musik, men også på sex, køn og race.
Den skandinaviske revolution
Det er ikke ukendt, at den skandinavistiske bevægelse i midten af 1800-tallet førte til forhandlinger om at oprette en skandinavisk union. Men at der samtidig var konkrete planer om revolution – støttet af både førende danske politikere og store europæiske statsmænd – er ”revolutionerende nyt”.
Homo i 1800-tallets København
Sidst i 1800-tallet var opfattelsen, at man kunne forføres til homoseksualitet af dekadente borgerlige, der skaffede sig seksuelle ydelser mod betaling og blev opfattet som perverse og udnyttende. Som modtræk kæmpede disse borgerlige for at få anerkendt homoseksualitet som en naturlig ting. En af dem var juristen Poul Andræ.
Ballettens eksotiske udfordring
Klassiske balletforestillingers fremstilling af eksotiske karakterer er blevet problematisk i dagens Danmark. Skal man tilpasse kunstformen til moderne tider eller holde fast i ballettens tradition?
Slesvig-Holsten tabte også i 1864
Slesvig-holstenerne drømte om en plads som selvstændig stat i et liberalt og føderalt Tyskland, men måtte i lighed med mange andre tyske områder se sig indlemmet i et mere autoritært tysk rige under preussisk lederskab.
Epidemier har drevet verden fremad
Landbrugets og dyreholdets udbredelse og tættere handelssamkvem skabte grundlaget for store epidemier. Men omvendt har epidemierne i sig selv medført store kulturelle og samfundsmæssige ændringer.
Klæder skaber konger
Med officielle portrætter fortæller de kongelige, hvordan vi bør opfatte dem. Men private portrætter og aflagte klæder kan fortælle en mere jordnær historie.